Külföld

Osztrák alkancellár: Magyarországot ki kellene rúgni Schengenből a belügyminiszter logikája szerint

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 8:21

Werner Kogler szerint ugyanis Ausztriába a legtöbb regisztrálatlan átkelés Magyarországról történik.

A schengeni bővítés körüli problémákról írt cikket a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ebben felelevenítik, hogy Európa-szerte éles kritikákat váltott ki, hogy Ausztria megakadályozta Románia és Bulgária (Bulgária esetében Hollandiával együtt) felvételét a schengeni térségbe. Románia hazarendelte bécsi nagykövetét, ami szokatlan lépés a partnerországok között. Legutóbb pedig azt mondták: a nagykövet nem tér vissza a közeljövőben, legalábbis addig nem, amíg Ausztria a maga részéről nem lépett a schengeni bővítés ügyében.

Az osztrák kormány álláspontját a baloldal és a liberális ellenzék bírálta. De a FAZ szerint a zöldpárti koalíciós partner is egyre inkább elhatárolódik a néppárti kancellár Karl Nehammer pártjától, az ÖVP-től (Osztrák Néppárt). Gerhard Karner, szintén ÖVP-s belügyminiszter december elején Brüsszelben megvétózta a schengeni bővítést. Karl Nehammer kancellár és más ÖVP-s kormánytagok ezt olyan „segélykiáltásként” vették védelmükbe, amely nem a két ország ellen irányul, hanem a schengeni rendszer reformjának szükségességét jelzi.

Werner Kogler, a Zöldek frakcióvezetője és alkancellárja viszont a Kleine Zeitungnak adott karácsonyi interjúban azt mondta: objektíven vannak problémák a migráció terén, de ezek csak marginálisan kapcsolódnak Schengenhez.

Kogler elmondta: célja, hogy Románia és Bulgária jövőre csatlakozhasson a schengeni övezethez, mert a Délkelet-Európán keresztül történő illegális migrációval kapcsolatos tagadhatatlan problémák nem velük, hanem Magyarországgal vannak, mondta. 

Ha ragaszkodnánk a belügyminiszter logikájához, akkor Magyarországot ki kellene rúgni Schengenből, mert Ausztriába a legtöbb regisztrálatlan átkelés onnan történik.

Ausztria 100 ezer menekültet regisztrált a szabályok szerint, majd kiderült, hogy „75 000-80 000 embert nem is regisztráltak előzetesen.”

A lap feleleveníti: Magyarország 2015-ban emelt kerítést a Szerbiával közös határára, amelyet őrséggel véd. A Romániával közös, jóval hosszabb határt azonban nem védi kerítés. Magyarország képezi a schengeni külső határt ezzel a két országgal, teszik hozzá. A magyar kormány azonban egyáltalán nem engedélyezi a menedékkérelmek beadását, így regisztráció sem történik. Azokat a migránsokat, akik átjutnak a kerítésen és a határ közelében elfogják őket, visszatoloncolják. „Ez azonban az ország belsejében aligha fordul elő. Ott már azt sem lenne könnyű megállapítani, hogy az adott személy például Szerbián vagy Románián keresztül érkezett-e” – veti fel a lap.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrégiben a kormányinfón azt mondta: Magyarországon 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg. Az F.A.Z. munkatársa vette fel, hogy ennek ellenére Ausztriába sok migráns érkezik. Orbán Viktor erre válaszolva arról beszélt: Magyarországon 2500 embercsempészt fogtak el és ítéltek börtönbüntetésre. Szerinte a kerítés nem tökéletes, de a helyzet még mindig nagyon különbözik 2015-től, amikor százezrek jutottak Budapesten keresztül nyugatra. Orbán Viktor rendkívüli kormányinfójáról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Thomas Kronsteiner / Getty Images

#Külföld#schengen#ausztria#határ#werner kogler#ma

Címlapról ajánljuk