Belföld

Megpróbált megakadályozni egy kilakoltatást Tordai Bence és Jámbor András, rendőrök rángatták el őket

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 13:06

300 ezres tartozás miatt lehet hajléktalan a lakásban élő nő.

Polgári engedetlenséggel, élőláncot alkotva tiltakozott egy kilakoltatás ellen az A Város Mindenkié (AVM), kiegészülve Jámbor András, Tordai Bence, valamint Csárdi Antal országgyűlési képviselőkkel, és Misetics Bálinttal, Karácsony Gergely tanácsadójával. Az élőlánc résztvevőit – köztük a képviselőket – rendőrök ráncigálták el a helyszínről, írja a Mérce.

A lap szerint a tiltakozók egy 67 éves lipótvárosi nő mellett álltak ki, akit úgy tennének utcára, hogy a fideszes polgármester korábban megszavazta a kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatot.

Az AVM ügyfelének, Zsuzsának még 2013-ban megkötött, határozott idejű lakáshasználati szerződését a tulajdonos önkormányzat kisösszegű díjhátralék miatt 2016 novemberében felmondta, és 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről, írta korábban az AVM blogja.

A helyszínen Misetics felhívta a figyelmet a határozatra, és arról is beszélt, hogy az AVM felajánlja a nő tartozásának kifizetését is. A végrehajtó átadta a polgármesternek az aktivisták érveit, de ő se felfüggesztést, se halasztást nem adott.

A helyszínen lévő rendőrök erre intézkedni kezdtek az aktivistákkal szemben. Tordai Bence felhívta a figyelmüket, hogy országgyűlési képviselővel szemben készülnek erőszakot végrehajtani, erre ők Jámbor Andrással együtt elrángatták a lépcsőházból, majd Csárdit is utánuk vitték.

A rendőrök ezután sorra emelték ki az aktivistákat az élőláncból akik „Ne tegyétek utcára Zsuzsát!” és „Ne legyetek kegyetlenek!” mondatokat skandálták. Jámbor így írt az esetről Facebook-oldalán:

Negyedórás birkozás után lerántottak a rendőrök a lépcsőn! 40 perc alatt eddig 4 embert köztük engem és Tordai Bencét tudták kiszedni. Még több mint 20 aktivista társunk fent van, köztük Csárdi Antal akit egyelőre nem tudnak lehámozni a korlátról! A milliárdos ingatlanmutyik kerületében a Fidesz így tesz hajléktalanná 300 ezer forintért egy nőt, akinek kifizetnék a tartozását!


A kerületi önkormányzat álláspontja

Az eseményre reagált a kerületi önkormányzat is. Mint írják, lakáskiürítési végrehajtásra csak a legvégső esetben kerül sor. Mindent megteszünk ennek elkerülésére, amennyiben az érintett együttműködik az önkormányzattal.

ebben az esetben viszont az eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő hozzáállását mind az önkormányzattal, mind a lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget, ezáltal megkeserítve a társasház lakóinak mindennapjait.

A közleményben részletezik, hogy a bérlő kb. 7 évnyi bérleti díjjal tartozott, a került a fűtésre korábban már kifizetett helyett 300 ezer forintot a társasháznak, de idén sem fizetett még egy fillért sem. Mindeközben 2013 augusztusától összesen 2,7 millió forint szociális támogatást kapott az önkormányzattól.

A társasház közös képviselője több alkalommal élt már panasszal a bérlő közösségi együttélés legalapvetőbb kritériumainak sem megfelelő viselkedésére – írják. 

A bérlő 2022. szeptember 22-én kelt végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét a bíróság elutasította. „A bíróság álláspontja szerint a kötelezettnek több éve volt arra, hogy lakhatásának körülményeit rendezze, a végrehajtási eljárásban a továbbiakban nincs lehetőség arra, hogy a felfüggesztéssel az eljárás tovább húzódjon, mert – a bíróság meglátása szerint – ha a kötelezett az elmúlt években nem tett intézkedéseket helyzetének javítására, így még további hat hónap alatt nem várható, hogy ez be fog következni.”

Az önkormányzatnak az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellátási szerződése van, így a bérlő ott kezdeményezheti a felvételét. Tehát, amennyiben együttműködik az Oltalommal, akkor a szállása biztosított – teszik hozzá.

Nyitókép: Jámbor András / Facebook

#Belföld#tordai bence#Jámbor András#kilakoltatás#avm#lipótváros#rendőrség

Címlapról ajánljuk