Belföld

Drónfotók mutatják meg, hogyan tarolták le a Vár oldalát a 18 milliárdos mélygarázs és szőlőskert miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 20. 19:02

Az Átlátszó által bemutatott felvételek szerint a kivágásra ítélt 54 fából már csak 14 maradt. A polgármester és a tiltakozó lakosok szerint nem igaz, hogy értéktelen, invazív fák voltak a kivágott példányok.

Videóriportban és összefoglaló cikkben számolt be az Átlátszó a Budai Várban zajló kormányzati nagyberuházás jelenlegi állásáról. A tényfeltáró, oknyomozó lap cikke szerint a 18 milliárdba kerülő, kiemeltté nyilvánított projektben mélygarázst építenek és szőlőskertet alakítanak ki a vár nyugati oldalában, és ennek áldozatává vált eddig 40 fa is.

A projekt miatt 54 fát ítéltek korábban kivágásra, erre engedélyt a kormányhivatal adott. A Várkapitányság korábban azt közölte, hogy ezek öreg, beteg, invazív, balesetveszélyes fák, amik helyére másfélszer annyi nemes és értékes fa lesz ültetve. A kerület és a közelben lakók viszont azt mondják, hogy a kormányzati beruházás miatt kivágott fák többsége egészséges volt, és mindössze két értéktelenebb fajta volt köztük, a többi – hársak, hegyi juharfák, vadgesztenyefák – kivágása indokolatlan volt, és ráadásul az önkormányzat megkerülésével történt.


A Várkapitányság a terület zöld rehabilitációját emlegette, amikor a fák kivágásáról volt szó, miközben valójában a minisztériumok Várba költözése miatt van szükség a kocsibeállókra és a vároldal átalakítására. Az Átlátszó cikke szerint 14 fa még megmenthető lenne, ha az úgynevezett „történelmi szőlőskert” kialakításától eltekintene a kormány.

Az Átlátszó által bemutatott felvételeken jól látszik, hogy

a várfal alatti részt a kivitelező már körbekerítette, a várgarázs felett már eltűntek a fák, jelenleg markolókkal hordják el a földet. A leendő szőlőskert helyén lévő parkból már több fát kivágtak, és néhány egyed ugyan még kalodába zárva várja a további sorsát, de még a védendőként megjelölt hatalmas fa sincs túl jó állapotban

– írja a lap.

Nyitókép: Átlátszó

#Belföld#budapest#budai vár#mélygarázs#kiemelt beruházás#átlátszó

Címlapról ajánljuk