Belföld

Kálmán Olga visszakérdezne, Jámbor András nem értette, hol van, Bencze János izgul – ellenzéki képviselők első napjai a Parlamentben

rtl.hurtl.hu

2022. május 25. 6:34

Mindhárom politikus új feladat előtt áll, miután maguk mögött hagyták – legalább részben – az aktivizmust, az újságírást vagy netán a méhészetet. Egy újabb kétharmad után nincsenek illúzióik a mozgásterükről, de azt ígérik, bejárnak a Parlamentbe, és tenni fogják a dolgukat. A Házon kívül riportja Kálmán Olga, Jámbor András és Bencze János első parlamenti munkanapjait mutatja be.

„Az épített környezetet nekem még szoknom kell, a természetben vagyok otthon” – kezdte Bencze János méhész, a Jobbik színeiben megválasztott képviselő. 2006-ban kezdett érdeklődni a politika iránt, 2008-tól párttag, korábban a Tolna megyei közgyűlésig vitte, de magasabbra vágyott, ismerte el. Bencze János Simontornyán él, és nem is akar elköltözni onnan, méhészcsaládba nősült, 29 éve ebből él.

„Vidékről jöttem, ide fogok visszajönni”

„Vidéken nehéz élni, aki fiatalként itt marad, ugyanúgy szerelmes a vidékbe, mint én. A másik fele viszont elhagyta a vidéket, az idősek helyére nem jönnek fiatalok” – mondta.

A méhészetnél szebb munkahelyet egyébként nem tud elképzelni, egyelőre barátkozik új környezetével, a Parlament épületével. „Egy egészséges izgalom természetesen van bennem, Nagy István miniszter úrra nagyon kíváncsi vagyok, hiszen méhész kollégám. Én nagyon remélem, hogy mint méhész a méhésszel meg fogjuk találni a hangot – hogy mint politikus a politikussal, azt meg majd eldönti az élet” – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Amíg ő a Parlamentben lesz, családja többet segít a vállalkozásban. 

Én úgy vagyok vele, hogy a parlament után is lesz élet. Én négy évre kaptam bizalmat egy listáról, ha jól dolgozom, akkor lehet, hogy négy év múlva egyéniből. De én a magyar vidékről jöttem, ide fogok visszajönni. Méhésznek lenni nem szakma, hanem életforma 

– osztotta meg a Házon kívül riporterével Bencze János.

Nem számít a fizetés, de meg akar dolgozni érte

Azt is állította, hogy a képviselőséggel járó jó fizetés nem számít neki – a bizottsági tagsággal együtt 1 millió 50 ezer forintot visz majd haza. 

„Aki a versenyszférában, banki szektorban dolgozik, vagy komolyabb vállalkozása van, ők ezt hozzák. Ez nem akkora csoda fizetés, viszont itt vidéken, ahol az emberek 60-80 ezer forint nyugdíjból nyomorognak, ahol egy kezdő pedagógus hazavisz 150-160 ezer forintot, ahol egy gyári munkás három műszakban, fél 4-es keléssel, ha túlórát vállal, 260-280 ezret visz haza, de akkor nincs a családjával, ott ez hatalmas pénznek számít. Én úgy vagyok vele, hogy ezért a pénzért, amit az ő adójukból kapok, meg kell dolgozni” – vázolta fel.

Örökös indulóként tekint magára, többször is ringbe szállt egyéni képviselőjelöltként, de mindig alulmaradt, legutóbb és idén is Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel szemben. 

Nagyon fontos, hogy segítsek a környéken, és mást mondhat el egy ellenzéki politikus, meg mást egy kormánypárti. Szerintem az lenne a normális, ha a kettőnk munkája kiegészítené egymást. Ő jóval többet tehet, én jóval kevesebbet, viszont én szabadabban hallathatom a hangomat

– összegzett Bencze János, a Jobbik politikusa.

„A kormánypártiaknak sincs hatalmuk, mindenről egy személyben Orbán Viktor dönt”

Az aktivista és újságírói múltjáról is ismert Jámbor András főleg a budapesti VIII. és IX. kerület ügyeit, az itt tapasztalt lakhatási válság problémakörét vinné a Parlamentbe. 

„Sokan azt gondolják, hogy országgyűlési képviselőként óriási hatalmunk van. Szerintem nemcsak ellenzéki országgyűlési képviselőként nincs óriási hatalmunk ebben a parlamentben, hanem a kormánypártiaknak sincs ebben a jelenlegi struktúrában, hiszen mindenről egy személyben Orbán Viktor dönt” – vélekedett. Majd rögtön megjegyezte, hogy közben az az értelme a parlamenti politizálásnak, hogy megpróbálják képviselni a választókat.

A Párbeszéd politikusa a költségvetési bizottság kora reggeli ülése utáni első benyomásairól azt mondta: az ülésterem kisebb, mint gondolta, és unalmas „óvodás műsornak” nevezte a bent történteket. 

Hétfőn volt a népszavazás vitája, ahol konkrétan tizenöten voltunk. Szerintem azt a parlamenti közvetítést a kutya sem nézte, nem is számolt be róla a sajtó, és úgy ment a kioktatás, teljesen fölösleges szurkálódás, egy olyan törvénynek a vitájában, amit lényegében kötelező megszavazni az országgyűlésnek, hogy én nem értettem, hogy hol vagyok

– részletezte.

Jámbor Andrást ma is többen leszólítják az emberek a problémáikkal. A Házon kívül stábja elkísérte a Mátyás téri, aláírásgyűjtéssel egybekötött utcafórumra, a kerületben ugyanis időközi választás lesz. „A legtöbbször lakhatási kérdésekkel jönnek, hogy tudok-e lakást szerezni, vagy a lakással kapcsolatos problémákat megoldani” – mondta, hozzátéve, a VIII. és IX. kerületben ezernél többen vannak a szociális bérlakások várólistáján.

A parlamenti munka Jámbor András szerint nem kecsegtet sikerekkel, mégis azt ígéri, hónapról hónapra harcolni fog a választóinak fontos ügyekért. 

El kell menni a falig. Nyilván semmit nem jelent, hogyha készítünk egy törvényjavaslatot egy adott ügyben, mert nem fogják elfogadni. De annyiban jelent valamit, hogy megmutatjuk, hogy van alternatívája a jelenlegi működésmódnak

– mutatott rá a Párbeszéd politikusa.

Egykori interjúalanyai még köszönnek Kálmán Olgának

Kálmán Olgának nem ismeretlen a politika, évtizedek óta ezzel foglalkozik, igaz, korábban újságíróként csak kérdezett. Most viszont a törvényalkotási bizottság tagja a Parlamentben, és a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője.

A „régi” képviselők közül szerinte nem nagyon van olyan, aki ne lett volna valamikor a vendége. „Azt nem mondhatom, hogy a köszönésemet se fogadják, de lehet, hogy ez hamarosan meg fog változni” – fogalmazott. 

Kálmán Olga azt mondta, három év után nem tud másként tekinteni magára, csak politikusként, de ez nem azt jelenti, hogy bármit el akarna feledni újságírói hitvallásából.

Újságíróként akár többször is visszakérdezhetett politikusoktól, nehéz megszoknia, hogy a parlamentben ez máshogy lesz. Különösen érezte ezt az alaptörvény módosítása előtt, amikor nem tudta megállni, hogy megkérdezze: ha a kormánynak fontos veszélyhelyzetet hirdetni, akkor miért várhat ezzel november elsejéig.

Beszélt arról is, hogy fontosnak tartja a parlamenti munkát, akkor is, ha szerinte inkább színjáték az egész. Azt tapasztalja, a legtöbb felvetésre egyszerű gyurcsányozás a válasz. Fájdalmasnak tartja a média helyzetét, ennek ellensúlyozására szerinte politikai igény van, példaként említette a Szabad Városok Szövetségét.

Kálmán Olgával egy piacon forgatott a Házon kívül stábja, ott a politikus elszörnyülködött az élelmiszerek árán, az árstoptól szerinte nem lesz könnyebb a magyar emberek élete. 

Nem csak lisztből készül egy vasárnapi vagy egy mindennapi ebéd. Attól, hogy egy alkotóelem hatósági áras, nem lesz könnyebb az életünk. Ma Magyarországon bizony a lakosság jövedelmének nagy része élelmiszerre megy el, az idősebb korosztálynál meg a gyógyszerekre. Ez egyszerűen nem maradhat így.

A Házon kívül riportját az alábbi videóban nézheti meg.

#Belföld#politika#Választás 2022#képviselő#kálmán olga#jámbor andrás#bencze jános#Házon kívül#parlament#ellenzék

Címlapról ajánljuk