Belföld

Mosdó, ami nem mosdó, madárles, ami látogatóközpont, és baromfivágóhíd, ami soha nem készült el – uniós pénzek nyomában jártunk

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 9:02

Költöttek 460 milliót tehenészetre, 25 milliót pedig négy padra és egy bádogdobozra.Találtak olyan települést, ahol Hadházy Ákos szerint az elköltött százmilliók ellenére sem történt eddig semmi.

A Házon kívül szerette volna megmutatni, hol tartanak most Magyarország legszegényebb régióiban a kisebb-nagyobb európai uniós beruházások. A stáb kilenc településen járt. Volt, ahova egyedül mentek, volt, ahova elkísérte őket Hadházy Ákos megválasztott parlamenti képviselő. Találtak olyan falut, ahol épült ugyan valami, de nem az, amire a pénzt kapták, és találtak sok-sok feleslegesnek tűnő, üresen álló vagy épp csak nevében létező beruházást.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati csücskében fekvő Nyíri-mezőség turisztikai kínálatának integrált fejlesztésére 733 millió forint támogatást kapott a térség. A közbeszerzési dokumentumokban a következő szerepel: Fehér-szik természetvédelmi terület turisztikai célú fejlesztése – Látogatótér kialakítása. Ebben helyet kapott volna egy parkoló, egy esőbeálló építmény, szeméttároló, korlátok, információs tábla, valamint egy madárles nagyságú kilátó. Ez a nem túl bonyolult fa építmény, ami egyszerre látogatótér, esőbeálló és kilátó, még jóval az építőipari alapanyagok árrobbanása előtt került 12 millió forintba.

Süli János miniszter fia, pontosabban a cége kapott 460 millió forint európai uniós támogatást tehenészet megújítására. Hadházy Ákos szerint az európai uniós támogatásokból fizeti ki a Fidesz és a miniszterelnök a saját embereit. Akik nagyon magasan vannak, sokat kapnak, akik alacsonyan azok keveset.

Ez itt például egy baromfivágóhíd.

4 évvel ezelőtt arról számolt be az Origó, hogy a projekt 60 millió forint támogatást kapott és még abban az évben, vagyis 2018-ban elkészül. De nem készült el.

Itt van uniós meg van belügyminisztériumi támogatás is ebben a történetben, ennyit sikerült belőle kihozni 

– mondjta Hadházy Ákos.

De Ludason a soha meg nem épült baromfivágóhíd mellett van még egy minipiac is. A térségben nem az egyetlen. Egy 20 kilométeres sugarú körben 8 ehhez hasonló minipiac épült összesen 277 millió forintos uniós támogatásból. És többnyire a kivitelező is ugyanaz a cég volt. Egy olyan vállalkozás, ami korábban televíziós műsorgyártással foglalkozott, és csak 2015-ben tért át az építőiparra, de azóta tarol a közbeszerzéseken. Az egészen pontosan 25,2 millió forintos beruház négy pad és egy bádogmosdó.

A minipiacok ügyében szabálytalanságok gyanúja miatt eljárást indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tíz Heves megyei településen. Ezek egytől-egyig a fideszes Szabó Zsolt választókerületében vannak.

Balsán 42,5 millió uniós támogatásból valósult meg az ökoturisztikai központ. Az épület, aminek a kerítésére erősítették a táblát, már 11 éve itt áll. Még 2011-ben építették 46 millió forintos uniós támogatásból. Kicsit már megviselte az idő. Az erkélyekről omladozik a vakolat, de azért vizesblokk van benne, ezért is kérdés, hogy miért kellett 100 méterre tőle egy újabb mosdó és zuhanyzó sok millió forintért.

A legyesbényei emlék és sétálópark 2015-ben készült el. A teljesen lepattogzott hátú szobrok mellett van itt még a minden eu-s projektben kötelezően előírt akadálymentes mosdó, ami se nem mosdó, se nem akadálymentes.

Ezekre a projektekre, magyar kérésre, a pénzt az Európai Unió adta. A pályázati pénzek elköltését azonban első körben nem az Unió, hanem a Miniszterelnökség ellenőrzi vagy papíron, vagy a helyszínen. A bemutatott helyszíneken is az ő feladatuk az ellenőrzés.

A Házon kívül riportját az alábbi videóban nézheti meg.

#Belföld#politika#fejlesztés#európai unió#uniós támogatás#miniszterelnökség

Címlapról ajánljuk