Mosdó, ami nem mosdó, madárles, ami látogatóközpont, és baromfivágóhíd, ami soha nem készült el – uniós pénzek nyomában jártunkKöltöttek 460 milliót tehenészetre, 25 milliót pedig négy padra és egy bádogdobozra.Találtak olyan települést, ahol Hadházy Ákos szerint az elköltött százmilliók ellenére sem történt eddig semmi.
Belföld

Mosdó, ami nem mosdó, madárles, ami látogatóközpont, és baromfivágóhíd, ami soha nem készült el – uniós pénzek nyomában jártunk

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 9:02

Költöttek 460 milliót tehenészetre, 25 milliót pedig négy padra és egy bádogdobozra.Találtak olyan települést, ahol Hadházy Ákos szerint az elköltött százmilliók ellenére sem történt eddig semmi.

A Házon kívül szerette volna megmutatni, hol tartanak most Magyarország legszegényebb régióiban a kisebb-nagyobb európai uniós beruházások. A stáb kilenc településen járt. Volt, ahova egyedül mentek, volt, ahova elkísérte őket Hadházy Ákos megválasztott parlamenti képviselő. Találtak olyan falut, ahol épült ugyan valami, de nem az, amire a pénzt kapták, és találtak sok-sok feleslegesnek tűnő, üresen álló vagy épp csak nevében létező beruházást.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati csücskében fekvő Nyíri-mezőség turisztikai kínálatának integrált fejlesztésére 733 millió forint támogatást kapott a térség. A közbeszerzési dokumentumokban a következő szerepel: Fehér-szik természetvédelmi terület turisztikai célú fejlesztése – Látogatótér kialakítása. Ebben helyet kapott volna egy parkoló, egy esőbeálló építmény, szeméttároló, korlátok, információs tábla, valamint egy madárles nagyságú kilátó. Ez a nem túl bonyolult fa építmény, ami egyszerre látogatótér, esőbeálló és kilátó, még jóval az építőipari alapanyagok árrobbanása előtt került 12 millió forintba.

Süli János miniszter fia, pontosabban a cége kapott 460 millió forint európai uniós támogatást tehenészet megújítására. Hadházy Ákos szerint az európai uniós támogatásokból fizeti ki a Fidesz és a miniszterelnök a saját embereit. Akik nagyon magasan vannak, sokat kapnak, akik alacsonyan azok keveset.

Ez itt például egy baromfivágóhíd.

4 évvel ezelőtt arról számolt be az Origó, hogy a projekt 60 millió forint támogatást kapott és még abban az évben, vagyis 2018-ban elkészül. De nem készült el.

Itt van uniós meg van belügyminisztériumi támogatás is ebben a történetben, ennyit sikerült belőle kihozni 

– mondjta Hadházy Ákos.

De Ludason a soha meg nem épült baromfivágóhíd mellett van még egy minipiac is. A térségben nem az egyetlen. Egy 20 kilométeres sugarú körben 8 ehhez hasonló minipiac épült összesen 277 millió forintos uniós támogatásból. És többnyire a kivitelező is ugyanaz a cég volt. Egy olyan vállalkozás, ami korábban televíziós műsorgyártással foglalkozott, és csak 2015-ben tért át az építőiparra, de azóta tarol a közbeszerzéseken. Az egészen pontosan 25,2 millió forintos beruház négy pad és egy bádogmosdó.

A minipiacok ügyében szabálytalanságok gyanúja miatt eljárást indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tíz Heves megyei településen. Ezek egytől-egyig a fideszes Szabó Zsolt választókerületében vannak.

Balsán 42,5 millió uniós támogatásból valósult meg az ökoturisztikai központ. Az épület, aminek a kerítésére erősítették a táblát, már 11 éve itt áll. Még 2011-ben építették 46 millió forintos uniós támogatásból. Kicsit már megviselte az idő. Az erkélyekről omladozik a vakolat, de azért vizesblokk van benne, ezért is kérdés, hogy miért kellett 100 méterre tőle egy újabb mosdó és zuhanyzó sok millió forintért.

A legyesbényei emlék és sétálópark 2015-ben készült el. A teljesen lepattogzott hátú szobrok mellett van itt még a minden eu-s projektben kötelezően előírt akadálymentes mosdó, ami se nem mosdó, se nem akadálymentes.

Ezekre a projektekre, magyar kérésre, a pénzt az Európai Unió adta. A pályázati pénzek elköltését azonban első körben nem az Unió, hanem a Miniszterelnökség ellenőrzi vagy papíron, vagy a helyszínen. A bemutatott helyszíneken is az ő feladatuk az ellenőrzés.

A Házon kívül riportját az alábbi videóban nézheti meg.

#Belföld#politika#fejlesztés#európai unió#uniós támogatás#miniszterelnökség

Címlapról ajánljuk