Belföld

Magyarországnak le kell mondania a korrupcióról, ha sok pénzt akar Brüsszeltől

Dévai LászlóDévai László

2022. május 23. 16:49

Megjöttek az Európai Bizottság ajánlásai, amiknek a teljesítésén múlik, hogy Magyarország hozzájut-e több ezermilliárd forinthoz.

Az Európai Bizottság (EB) orszáspecifikus ajánlásából kiderül, hogy Magyarországnak komolyabban kell fellépnie a korrupcióval szemben, amennyiben maradéktalanul szeretnénk megkapni a helyreállítási alap pénzeit. Ezek az ajánlások rendszerint nem kötelező jellegűek, az EB azonban jelen esetben ragaszkodik ezekhez a kitételekhez – olvasható az Eurológus szemléjében.

Mint a 444 kifejti, a járvány miatt bajba jutott európai gazdaságok megsegítésére szánt keretből Magyarország eredetileg 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra és további 3400 milliárd forint kedvezményes hitelre jogosult. Az első részletekhez 2021 nyarán férhettek volna hozzá a tagállamok, de a pénz egyelőre nem jön, mert a magyar kormány költési tervét nem fogadta el az EB, és fő kifogása éppen az volt, a terv alapján nem úgy tűnt, hogy Magyarország figyelembe venné a bizottság országspecifikus ajánlásait. Ezért is érdekes, mi van az idei ajánlásokban.

A jelentés szerint az EU jól vette a koronavírus okozta gazdasági buktatókat, de „Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja új környezetet teremtett”.

A jelentés említést tesz továbbá az orosz energiafüggőségről is, ami szintén nehézség elé állítja az európai közösséget. Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis elmondta, hogy Ukrajna orosz inváziója gazdasági bizonytalanságba taszította Európát, a háború leginkább az energiaszektort érinti. Dombrovskis szavai szerint a helyreállítási alapokból származó források az elkövetkező években továbbra is a tagállamok reform- és befektetési programjainak hajtóereje lesz. Az ajánlásokról az alelnök azt mondta: azok iránymutatásként szolgálnak a tagállamok számára.

Magyarország: kevesebb korrupció, több oktatás

Az idei ajánlások kitérnek a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére reformok és beruházások által, ezek az iránymutatások összhangban vannak a REPowerEU programmal és az európai zöld megállapodással. Magyarországra vonatkozóan ezek a kitételek nehezen értelmezhetőek, mivel a magyar helyreállítási tervet még nem fogadták el a tagállamok. Ahhoz, hogy elfogadhassák, szükség lenne az EB ajánlására, csakhogy ez egyelőre nincs meg.

A hitelesítéshez a magyar kormánynak meg kellene erősítenie a korrupcióellenes intézkedéseit, erre vonatkozóan Magyarország már többször is kapott ajánlásokat az elmúlt években.

A magyar kormánytól továbbra is azt várják el, hogy jobban küzdjön a korrupció ellen, bővítsék a korrupcióellenes keretet, valamint javítsák ügyészség helyzetét, hogy hozzáférhetőbbé váljanak a beruházásokkal kapcsolatos nyilvános információk. Emellett az igazságszolgáltatás függetlenedését is sürgetik az európai döntéshozók.

Javítani kéne továbbá a döntéshozatali folyamatok minőségét és átláthatóságát, valamint a közbeszerzési verseny tisztaságának ügyét is előre kéne mozdítani.

Fontos lenne még javítani a legkiszolgáltatottabb csoportok munkaerő-piaci integrációját valamint a munkanélküli-ellátások időtartamának meghosszabbítását. Mindezek mellett felhívják a figyelmet a szociális segélyek megfelelőségének javítására, valamint az alapvető szolgáltatásokhoz és a megfelelő lakhatáshoz való hozzáférés biztosítására mindenki számára.

Az Európai Bizottság lényegesnek tartja az oktatási eredmények javítását és a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételének növelését a minőségi általános oktatásban.

A Magyarországra vonatkozó speciális ajánlások mellett felhívják a figyelmet arra is, hogy csökkentsük a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőséget.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Belföld#brüsszel#ajánlások#korrupció#európai parlament

Címlapról ajánljuk