Belföld

Rákosi Mátyás útja a budai villától a tokmaki udvari budiig

rtl.hurtl.hu

2022. március 13. 7:58

Évtizedek óta őrzött egy Rákosi Mátyásról készült képet egy kirgíziai férfi. A fotó 1966-ban készült, 1956-os száműzetésének számára talán legnehezebb időszakában. Akkoriban Budapesttől hatezer kilométerre, Tokmakban élt feleségével, a hivatalos tájékoztatás szerint gyógykezelésre küldték. Milyen az a hely, ahonnan a bukott diktátor mindenáron menekülni akart? Milyen személyiségzavarral küzdött, és milyen személyi kultusz övezte a teljhatalmú kommunista vezetőt? A héten volt Rákosi születésének 130. évfordulója, ennek alkalmából a XXI. század korábbi róla szóló riportjaiból válogattunk. 

A magyar kommunista párt főtitkára hatalmának csúcsán, hét évig élt egy budapesti villában jakut származású feleségével. 1949. májusában költöztek fel a Szabadság hegyre, a Lóránt utcába. Biztonsági okok miatt az utcát sorompóval is lezárták. Rákosi gondolatai azonban máshol járhattak ez idő tájt, hiszen alig két héttel a villa birtokba vétele után letartóztatták Rajk Lászlót. A volt belügyminiszter elleni vádakat Rákosi – állítása szerint – álmatlan éjszakákon ötlötte ki. Rajkot és társait öt hónappal később kivégeztette, a perrel gyakorlatilag Sztálin legjobb tanítványává vált.

A főtitkár villájából nézhetett le a városra, amikor Sztálin hetvenedik születésnapjának tiszteletére megindult a trolibusz-közlekedés a 70-es járattal. Hasonló ünnepséget rendeztek Rákosi 60. születésnapja alkalmából is, amire egy éven keresztül készültek. A XXI. század 2012-ben készített filmet az ünnepi készülődésről és a Rákosit övező személyi kultuszról:

 

A villa otthonon kívül egy jó búvóhelyet is jelentett Rákosinak. Itt feltűnés nélkül letartóztathatta keresztgyerekeinek nagyapját, Szakasits Árpád köztársasági elnököt, de később a rettegett Államvédelmi Hatóság vezetőjét, Péter Gábort is itt vetette őrizetbe.

A nagyobb vendégségek alkalmával felszolgáló személyzetet fogadtak fel, így járhatott a villában Bugyi Ilona is, aki a pártközpontban konyhalányként, majd gépíróként dolgozott. A Rákosinál végzett munkáért nem kapott fizetséget, de megkóstolhatta, amit a magas rangú szovjet vendégeknek szolgáltak fel: „erőleves csészében, rántott hal tartárral, aztán voltak különböző sültek körettel. Szilveszterkor pedig egy szopós malac volt megsütve egyben, citrommal a szájában.”

Hajtott bennünket, mert ő nem evett, hanem zabált

– emlékezett vissza az asszony Rákosi vendégségeire.

A diktátor 1956. februárjának közepén döbbenten olvasta Hruscsovnak a Szovjet Kommunista Párt 20. kongresszusának zárt ülésén elmondott beszédét, hiszen Sztálin utódja ekkor leplezte le személyi kultuszát és ítélte el a politikai gyilkosságokat, deportálásokat. Az elkövetett politikai gaztettekért a felelősöknek, köztük Rákosinak is bűnhődnie kellett: a szovjetek július közepén beleegyeztek a leváltásába.

1956. július 26-án Rákosi Mátyást és feleséget csomagjaikkal egy fekete autóval vitték ki a Budaörsi Repülőtérre. A főtitkárt a hivatalos megfogalmazás szerint gyógykezelésre vitték a Szovjetunióba. 

Azonban már Moszkvába érkezése után egy évvel megelégelték az izgágaságát: Rákosi levelekkel bombázta a szovjet és magyar vezetőket, mert bízott a politikai feltámadásában. 1957. július közepén Krasznodarba költöztették, de az egykori teljhatalmú vezető ebbe se tudott beletörődni. Nyughatatlansága miatt még messzebbre, a kirgizisztáni Tokmakba száműzték.

Rákosi Máytás végletekig menő hajthatatlansága személyiségzavarából is adódhatott. A diktátor még 1947-ben felkereste az akkor aktívan politizáló Illyés Gyulát és feleségét, Kozmutza Flórát. A pszichológusi végzettséggel rendelkező asszony a főtitkár hiúságát kihasználva rávette, hogy kitöltsön egy Rorschach-tintafolttesztet. A teszt egy időre feledésbe merült, de az 1990-es évek végén eljutott Lipótmezőre. Kiderült, hogy a diktátor paranoid személyiségzavar jeleit mutatta. 

 

Tokmak kirgizül egy olyan botot jelent, amivel valakit jó alaposan el lehet verni, Rákosinak azonban nem volt szüksége verésre ahhoz, hogy borzalmasan érezze magát. 

Első itteni otthonában spártai körülmények fogadták, egy poros kis utca hétlakásos házába költöztették. A lakásban nem volt wc, egy, az udvaron álló fabódéban tudták elvégezni dolgukat, vizet pedig egy szintén itt található kútról tudtak venni. De nem csak az életkörülmények rohamos romlása miatt érezhette rosszul magát. Amíg Magyarországon tejhatalmú vezetőként ő figyeltette meg az embereket, itt őt figyelték folyamatosan.

A rendőrök teljesen váratlanul, akár éjjel is becsengethettek hozzá hetente kétszer, háromszor. Rákosinak pedig hetente jelentkeznie kellett a helyi milícián.

Második tokmaki lakásuk már sokkal komfortosabb volt: vezetékes víz és angol wc is volt benne. Itteni szomszédjai csodálatos emberként emlékeztek vissza rá:

A legnagyszerűbb ember volt. Európát hozta ide közénk


– mondta egy idős asszony évekkel ezelőtt a XXI. századnak


Végül az MSZMP politika bizottsága 1966. április 26-án engedélyezte, hogy a beteg Rákosi Tokmakból Arzamaszba költözzön. Szomszédaiktól ajándékokkal búcsúztak: volt akinek vázát, volt, akinek egy régi kávédarálót hagytak emlékül. A volt diktátor ekkor már komoly vérnyomás- és veseproblémákkal küzdött. 1970. decemberében infarktust kapott, két hónappal később pedig meghalt.

#Belföld#politika#rákosi mátyás#diktátor#villa#tokmak#személyiségzavar#személyi kultusz

Címlapról ajánljuk