Belföld

Migration Aid: Az ukrán menekültek 90 százaléka nyugatra tart, nem marad Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 6:26

A menekültek túlnyomó többsége nő és gyermek. A Migration Aid szerint az önkormányzatok és a magánszemélyek felajánlásai nélkül nem boldogulna a magyar menekültügyi intézményrendszer, mert az elmúlt években annyira leépítették.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnapi adatai szerint több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra. Siewert András, a Migration Aid vezetője a 444.hu-nak elmondta: szerinte 90 százalékuk csak néhány napot marad Magyarországon, mert Nyugat-Európából értük érkező barátokkal, rokonokkal utaznak tovább, leginkább Ausztriába vagy Németországba. Becslése szerint jelenleg legfeljebb 10 ezer menekült elszállásolása a feladat Magyarországon.

Az ENSZ hétfői közlése szerint már több mint félmillió ukrán menekült el az országból az orosz támadás megindítása utáni négy napban. Vasárnap 15 óra alatt több mint 45 ezer menekült érkezett a lengyel határra – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Lengyelországba a háború kezdete óta összesen már több mint 350 ezer menekült érkezett – jelentette be hétfőn a lengyel miniszterelnök-helyettes. Maciej Wasik elmondása szerint az elmúlt 24 órában százezer ember lépte át az ukrán-lengyel határt. 

A záhonyi határátkelőnél óránként 10-15 ukrán gépkocsi érkezik Magyarországra, az akár 8-10 órás várakozási idő az ukrán oldalon végzett ellenőrzések miatt alakul ki. A hadiállapot miatt a 18-60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, azonban a kettős állampolgárok és a harmadik országbeli állampolgárok igen. Ezeknek a kiutazási jogosultságoknak az ellenőrzése lassítja a kiléptetést. A menekültek több mint 90 százaléka nő és gyermek.

A segélyszervezet szerint a záhonyi vasúti határállomáson a helyzet néha kritikusabb, de jelenleg nagyjából mederben tartható. A kihívást a határközi régiós közlekedésben Csap felől éjjel érkezők jelentik, amikor már nincs csatlakozás Budapest felé. Ez az elmúlt napokban 200-300 fő volt, akik ilyenkor nem tudnak tovább menni, róluk kell gondoskodni a következő Pestre induló csatlakozásig. Ez szükség esetén megoldott a helyi művelődési házban. 

Sievert András szerint az önkormányzatok és a magánszemélyek felajánlásai nélkül nem boldogulna a magyar menekültügyi intézményrendszer, mert az Orbán-kormány az elmúlt években annyira leépítette, hogy 1500 menekültet sem tudnánk befogadni. 

Nyitókép: Ukrajnából menekülő emberek sírnak, miközben családtagjaikkal találkoznak a lengyel-ukrán határon, a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. február 27-én. – Fotó: Visar Kryieziu / AP / MTI

#Belföld#menekültek#migration aid#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk