Belföld

Nem Schadl György az egyetlen, aki jogosulatlanul használt kék villogót

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 5:26

A rendőrség tavaly összesen 48 esetben folytatott szabálysértési eljárást megkülönböztető jelzés jogosulatlan használata miatt – értesült az rtl.hu. 

Nem Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője volt az egyetlen, akit a rendőrség lekapcsolt jogosulatlan kékvillogó használatáért – tudta meg az rtl.hu. Az Országos Rendőr-főkapitányság lapunknak küldött tájékoztatása szerint ugyanis 

tavaly összesen 48 ilyen esetben folytattak szabálysértési eljárást, azaz több tucatnyian próbálták kijátszani a rendszert.

A rendőrség azt nem árulhatta el, hogy pontosan kiket büntettek meg, vagy kik ellen indult eljárás. 

A 444.hu korábbi cikke alapján ugyanakkor tudni lehet, hogy a végrehajtói kar vezetője rendszeresen használt egy magán-mentőszolgálat által üzemeltetett kék villogós autót. A jármű Schadl György cégének tulajdonában állt, de ismerősének egészségügyi cége volt az üzembentartó, így – bizonyos feltételek teljesülése esetén – rendelkezhetett megkülönböztető jelzéssel. (Mint azt az rtl.hu megírta, ez az egészségügyi szolgáltató végezte a végrehajtói kar dolgozóinak tesztelését koronavírusra, a gyorstesztekért fejenként 50 ezer forintot kellett fizetni. Az akkori piaci árak alapján is túlárazott szerződést Völner Pál volt igazságügyi államtitkár hagyta jóvá.)  

A Skoda Superb típusú autó mobil kék villogóját viszont feltehetően csak egészségügyi tevékenységgel összefüggő feladat során lehetett volna használni, valamint abban az esetben, ha felragasztják a kocsira a magán-mentőszolgálat matricáját is. Schadl György utóbbit nem tette meg, így tavaly májusban egy rendőri ellenőrzés során meg is állapították, hogy jogosulatlanul kapcsolta be a megkülönböztető jelzést. 

A nyomozati iratok szerint Schadl Györgynek azért kellett a villogó, hogy tudja használni a buszsávot.

Csak egy szűk kör kérhet kék villogót

A jelenlegi szabályozás szerint kétféleképpen kaphat egy jármű megkülönböztető jelzést. Az első lehetőséggel csak bizonyos állami szervek élhetnek, esetükben nincs is szükség engedélyezési eljárásra. Ebbe a körbe tartoznak például a mentők, a terrorelhárítók, a honvédség, a rendőrség vagy a tűzoltóság, de a kedvezmény nem terjed ki az összes általuk üzemeltetett járműre, hanem csak bizonyos esetekre, így például a rendészeti vagy az egészségügyi munkák során használt kocsikra.

A másik megoldás esetében engedélyt kell kérni, de a megkülönböztető jelzésekről szóló rendelet korlátozza azon szervezetek körét, amelyek egyáltalán benyújthatnak ilyen igényt. Kérhetnek jogosultságot például:

  • az első kategóriába nem sorolható sürgősségi vér- és szervtranszplantációs, betegszállító szervek,
  • nemzetbiztonsági szolgálat,
  • a közműhibák elhárításán dolgozó szervek,
  • a Legfőbb Ügyészség.
  • Továbbá le kell folytatni az engedélyeztetési eljárást azoknál a büntetés-végrehajtáshoz, honvédséghez vagy adóhatósághoz tartozó járműveknél is, amelyeket nem rendészeti feladatokhoz használnak.  

Az engedélykérelmet az Országos Rendőr-főkapitánysághoz vagy a tevékenység gyakorlásának helye szerint illetékes rendőr-főkapitánysághoz kell benyújtani. Ha a szervezet megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, akkor valószínűleg megkapja a jogosultságot, ezt pedig a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedélybe is be kell jegyeztetni. Az igazolás legfeljebb addig érvényes, amíg a műszaki engedély.

A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly összesen 931 olyan jármű volt forgalomban, amely kérésre kapott engedélyt kék villogó használatára.

A használatnak azonban vannak további feltételei is, például:

  • Az üzembentartó cég nevét és az üzemeltetés célját jól látható módon fel kell tüntetni az autón (kivéve például a védett személyeket szállító, a nyomozók által használt, valamint a helyszínelésre érkező kocsikon).
  • Csak az vezetheti a járművet, aki a külön jogszabályban előírt egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek megfelel. (Schadl Györgynek saját bevallása szerint volt pályaalkalmassági vizsgája.)
  • A mobil megkülönböztető fényjelzést adó készüléket csak a feladat végrehajtásához szükséges időtartamra lehet a gépjárműre felszerelni.

A rendőrség rtl.hu-nak küldött válaszából nem derült ki, hogy a 48 érintett pontosan milyen büntetést kapott megkülönböztető jelzés jogosulatlan használata miatt, de a szabálysértési rendelet szerint ezért 20 és 40 ezer forintos büntetés szabható ki. Egyébként már az is büntethető, ha valaki engedély nélkül tart kék villogót az autójában, anélkül, hogy használná azt. Ebben az esetben 15 és 30 ezer forintos büntetés járhat.

„Az öregnek” elege lett

A Schadl-ügy nyomozatai anyagai szerint a tavalyi ellenőrzések váratlanul érték a végrehajtói kar vezetőjét. Később az egyik telefonbeszélgetés során így beszélt arról, mi állhat a háttérben: „Schadl közli, hogy most nem akarja telefonba mondani, de egy főrendőr mesélte neki, hogy pont eligazítás volt a BM-ben, és valami barom végigment villogva a Belügyminisztérium előtt fényes nappal. Az öreg pedig lekérdeztette, hogy a rendőrséghez tartozik-e a kocsi. Kiderült, hogy nem, és akkor ezért rágott be rajta, és ezért néznek mindenkit végig, miszerint kinek jár, kinek nem jár”.

Nyitókép: Getty Images

 

#Belföld#bűnügy#schadl györgy#kékvillogó#megkülönböztető jelzés#schadl-ügy#völner pál#völner-ügy#korrupció

Címlapról ajánljuk