Belföld

Átlépte a 40 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 8:11

Egyetlen szomszédos országban sem olyan magas a lakosságarányosan elhunytak száma, mint Magyarországon. A világ összes országa közül pedig hazánk a negyedik helyre került. 

3382 új koronavírusos beteget igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 300 994 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 69 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 016 főre emelkedett – számolt be a koronavirus.gov.hu.

A gyógyultak száma jelenleg 1 147 818 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 113 160 főre emelkedett. 2932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.  A beoltottak száma 6 294 707 fő, közülük 6 033 675 fő a második, 3 292 175 fő a megerősítő harmadik oltását is felvette. 

A tájékoztatásban kiemelik: az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjed.

Egyetlen szomszédunknál sem haltak meg ennyien

A Worldometers összegzése szerint világszerte, lakosságarányosan Peruban hunytak el a legtöbben, egymillió főre vetítve 6032-en, őket Bulgária és Bosznia-Hercegovina követi. 

Magyarország a negyedik a listán, hazánkban egymillió főre 4151 haláleset jut. 

A szomszédos országokban az egymillió főre jutó halálesetek számában Horvátország áll a legrosszabbul (3177 fő), őket Szlovákia (3109 fő), Románia (3100 fő), Szlovénia (2723 fő), Ukrajna (2251 fő), Ausztria (1525 fő) és Szerbia (1490 fő) követik. Ez azt jelenti, hogy

a környező országokkal összevetve, lakosságarányosan Magyarországon a legnagyobb az elhunytak aránya. 

Az Our World In Data 2020 január 22. és 2022 január 10. közötti, szintén egymillió főre vetített adatai szerint is Magyarországon vesztítették életüket a legtöbben a koronavírus miatt. Jól látható, hogy mindössze Szerbia és Ausztria tudott az Európai Unió átlaga alatt maradni. Ahogyan az is, hogy a szomszédos országok adataihoz képest Magyarországon jelentősen rosszabbak a számok.

Ezen az ábrán az uniós tagországok és az az Egyesült Királyság adatait szedtük össze, feltüntetve az EU és a világ átlagát is. Magyarországnál rosszabb adatokat csak Bulgária közölt az uniós tagországok közül: egymillió főre 4575 haláleset jut. 

Mint látható, a koronavírus-járvány kitörése után az említett országok küzül sokáig Olaszországban hunytak el a legtöbben, majd a szomorú statisztikát Spanyolország és Belgium vezette. Magyarországon nagyjából tavaly januárban kezdek látványosan romlani az adatok, februárban – ebben az öszsevetésben – a negyedik legrosszabb lakosságarányos halálozási adataink voltak, majd márciusban második, áprilisban pedig az első helyre kerültünk. Októberben Bulgária került a statisztika első helyére, ahol most is van.

Az első négy helyen azóta óta nincs változás az Európai Unióban: lakosságarányosan Bulgáriában, Magyarországon, Csehországban és Romániában a leghalálosabb a koronavírus.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#koronavírus#elhunytak#worldometer#ourworldindata

Címlapról ajánljuk