Belföld

Évek óta fekáliával szennyezett víz folyik a Tisza-tóba

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 12:13

Hiányos a szabályozás, ezért sem tud hatékonyan fellépni a hatóság a turisztikailag frekventált tó tisztasága érdekében.

Az Eger- és a Laskó-patakból 2010 óta fekálisan szennyezett víz folyik a turisztikailag egyre felkapottabb Tisza-tóba. A két patak már tíz éve az erősen szennyezett kategóriába tartozik – hívta fel a figyelmet Teszárné Nagy Marianna címzetes egyetemi docens, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) Regionális Laboratóriumának vezetője egy decemberi konferencián. 

Bár a Tisza folyó tározó utáni szakaszán jobb a helyzet ilyen szempontból, 2019-ben és 2020-ban ott is növekedett a szennyezettség, igaz, a szolnoki felszíni ivóvíz-kivételi műnél már a tűrhető kategóriába sorolható a vízminőség – tette hozzá a szakember.

Teszárné Nagy Marianna a Magyar Narancs kérdésére azt mondta, a jogszabályi háttér miatt lehetséges, hogy a turisztikailag kiemelt tóba több mint tíz éve folyik a szennyezett víz. Ugyanis a hatóság (ami nem a vízügy) nem írja elő a szennyvíztisztítóknak, hogy önellenőrzési tervükben bakteriológiai paraméter-vizsgálatot is végezzenek – ezért kerülhet a felszíni vizekbe ellenőrzés nélkül a szennyezés.

Az Eger- és a Laskó-patak esetében a tisztított füzesabonyi és egri szennyvíz okozhatja a szennyezést, de a KÖTIVIZIG nem tud arról, hogy a két település szennyvíztisztítóinak miket kell mérniük az önnellenőrzési tervben, és hány hatósági mérést végeznek.

A rendelet, amely ezt a területet szabályozza, nem ír elő határértéket az úgynevezett fekál indikátor szervezetek mennyiségére (ezek mutatják, hogy mekkora a szennyezés a vízben), és jelenleg csak a természetes fürdővízek vizsgálatánál van határérték a fekálisszennyezés-jelző bakteriológiai paraméterekre. A felszíni vizeknél csak egy visszavont szabvány tartalmaz ilyesféle határértéket, és mivel még nincs új szabvány, határérték sincs.

Egyelőre nem tudni, hogy a Tisza-tóba ömlő patakokban található szennyezés emberi vagy állati eredetű, a KÖTIVIZIG regionális laboratóriuma ugyanis nem alkalmas ennek meghatározására. A szakember a lapnak azt mondta, hogy a hatóságnak kellene levonni a következtetéseket és megtervezni az intézkedéseket, de a jogszabály módosítására is szükség lenne.

Nyitókép: Beállítják a Tisza-tó téli vízszintjét 2020. decemberben. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

 

#Belföld#tisza-tó#víz#vízügy#szennyezés#fekália#patak

Címlapról ajánljuk