Baleset-bűnügy

A kétfarkúak szerint a közbeszerzési szabályok megkerülésével bontatták a leomlott irodaházat

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. május 17. 17:39

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester viszont azt mondta, hogy minden jogszerűen történt.

Gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a XII. kerületi önkormányzat a Böszörményi úti irodaház-beruházásnál történt bontási baleset ügyében, közölte a hegyvidéki polgármester kedden. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, hétfőn az egyik Böszörményi úti irodaház-beruházásnál a két legfelső szint rászakadt az alattuk lévőre, és rengeteg törmelék zúdult az utcára.

Az épület régen irodaház volt, de már évek óta üresen állt. Az önkormányzat társasházat akar építeni a helyére. Az RTL Híradója úgy tudja, hogy az épület bontását egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég, a BBSZ 2022 Kft. koordinálja. Annak ellenére, hogy a bontást az önkormányzat pénzéből fizetik, mégsem közbeszerzésen választották ki az alvállalkozókat. A kerület ugyanis a beruházásra szánt összeget tőkeként tette be a saját kft-jébe, amit nem közhasznú cégként alapítottak, ezért nem tartozik közbeszerzés hatálya alá.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke szerint ezzel kijátszották a közbeszerzési rendszert:

Úgy gondolom, hogy ez a magyar közbeszerzési rendszer kijátszása. Hiszen ennek az lenne a lényege, hogy ha állami pénzt költ egy szervezet, akkor közbeszerzésen egy normális verseny keretében hozzák ki a nyertes céget.

Kovács Gergely azt is problémásnak tartja, hogy az önkormányzat egy 12 milliárd forintos hitel felvételével akar 120 lakásos társasházat építtetni a telken. A megvalósíthatósági tanulmány szerint 2,3 milliárd forintos nyeresége lenne az önkormányzatnak a beruházásból, miközben Kovács Gergely szerint az önkormányzat a telek egyszerű eladásával nagyobb bevételhez juthatott volna.

Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere viszont az RTL Híradójának kérdésére azt mondta, hogy az MKKP csúsztat, minden jogszerűen történt:

Versennyel választották ki a bontó cégeket – két külön céget, három épületre. Ez a cég 222 millió 600 ezer forintos bontási munkára kapott megbízást. Körültekintően és minden jogszabálynak megfelelően választották ki őket.

Az épületet egyébként két hónappal a bontás előtt mentesítették az azbeszttől, ezért a polgármester szerint nem jutottak veszélyes anyagok a levegőbe. Az önkormányzat az omlás miatt gondatlan veszélyeztetés miatt feljelentést tett.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy már hosszabb ideje folyik a bontás, és emiatt sok panasz érkezett az önkormányzathoz. A beruházást irányító cég vezetője korábban már intézkedett arról, hogy a bontás során a védőtávolságot jelentősen növeljék meg. Pokorni szerint talán ennek köszönhető, hogy személyi sérülés nem történt, csak egy-két autóban keletkezett kár.

Az önkormányzat leállíttatta a bontási munkálatokat; tulajdonosi jogkörben eljárva a Böszörményi úti projektcég értesítette az alvállalkozót, az Alba-Fém Kft.-t, hogy a hatósági vizsgálatok lezárultáig nem folytathatja a bontást. A bontás csak akkor folytatható, ha garantált a biztonság.

A beruházást felügyelő önkormányzati cég írásban közölte: az építésfelügyelettel vizsgálják, hogy a bontást végző alvállalkozó szabályosan és szakszerűen végezte-e a munkát. A bontást végző alvállalkozó az RTL Híradóval közölte: betartották az előírásokat, azt viszont nem tudták megmondani, hogy mi okozta a balesetet.

Nyitókép: Mihádák Zoltán/MTI

#Baleset-bűnügy#házomlás#pokorni zoltán#bontás#omlás#hegyvidék#önkormányzat

Címlapról ajánljuk