Baleset-bűnügy

Elítélték a Szilícium-völgyi startup-csalót, aki vérből próbált meggazdagodni

rtl.hurtl.hu

2022. január 4. 5:52

Elizabeth Holmes azzal védekezett, hogy cége társelnöke, egyben szeretője bántalmazta és rávette a bűnös döntésekre.

Bűnösnek találta a kaliforniai San José bírósága Elizabeth Holmes-t, az amerikai Theranos nevű startup alapítóját, ezzel pedig lezárult a technológiai cégek fellegvárát, a kaliforniai Szilícium-völgyet megrázó per – írta tudósításában a Guardian. Holmes-t négy vádpontban találták bűnösnek: a befektetők megtévesztésére irányuló összeesküvésben, valamint három rendbeli, a befektetőkkel szemben elkövetett csalásban. A 37 éves nőt viszont felmentették három vádpont, köztük a betegek megtévesztésének vádja alól. Holmes ártatlannak vallotta magát és fellebbezni fog.

A korábban igazi startup-sztárnak számító, a legismertebb magazinok címlapjain pózoló, az Apple-alapító Steve Jobshoz hasonló látnokként kezelt Holmes cége, a Theranos azzal az ígérettel robbant be az üzleti világba, hogy egyedi technológiája segítségével több száz egészségügyi tesztet tud lefuttatni egyetlen csepp vérből. A vállalat olyan nagynevű befektetőket vonzott magához, mint például a volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger és a volt amerikai védelmi miniszter, James Mattis.

2015-ben azonban a Wall Street Journal tudósításából kiderült, hogy a Theranos házon belüli tesztjei óriási pontatlanságokat mutattak. Ráadásul a vállalat több egészségügyi vizsgálatot hagyományos vérvételi módszerekkel, külső laboratóriumokban végeztetett el, vagyis nem a saját, forradalmi újításként eladott módszereivel.

A bírósági tárgyalás során az ügyészek Holmest egy szigorú, hataloméhes vezetőként jellemezték, aki mindenre hajlandó volt, hogy megmentse a vállalat imázsát, a belső és külső ellenvélemények elnyomásával, valamint a sajtó manipulálásával.

„A csalást választotta az üzleti kudarc helyett. Úgy döntött, hogy tisztességtelen lesz a befektetőkkel és a betegekkel szemben. Ez a döntés nem csak érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot, hanem egyben bűncselekmény is volt” – mondta záróbeszédében Jeff Schenk ügyész. A vád tanúként a Theranos laboratóriumi igazgatóit idézte be, akik azt vallották, hogy a technológia hiányosságaival kapcsolatos aggályaikat Holmes nagyrészt figyelmen kívül hagyta.

Holmes ügyvédei azzal védekeztek, hogy a vállalkozó nem tudatosan követett el csalást, csak nem értette meg a cég technológiájának hibáit. A nő védői még azt is felhasználták a perben, hogy Sunny Balwani, aki tíz éven át volt a cég társelnöke és Holmes szeretője, a védelem állítása szerint bántalmazta a nőt. Holmes a bíróságon azt is állította, hogy valójában a férfi irányította döntéseit, hogy sikeres vezérigazgatót faragjon belőle.

Nyitókép: Elizabeth Holmes szólal fel a Fortune Global Forumon 2015. november 2-án – Fotó: Jeff Chiu / AP

#Baleset-bűnügy#startup#vér#csalás#egyesült államok

Címlapról ajánljuk