Az első millióm története

Gerzsenyi András és Géresi László története

rtl.hurtl.hu

2013. november 4. 13:33

A Cukorka látványműhely és a Fekete kávézó atyja és a Hajtás Pajtás biciklisfutár-cég büszke alapító-tulajdonosa meséli el első milliójuk történetét.

Gerzsenyi András >>>

Gerzsenyi András eredetileg építész. A Műegyetemi diplomájával a zsebében alapította feleségével az Insitu design-boltot, mert a formatervezésen túl mindenképpen a kézzel alkotott munkák vonzották. Aztán rájött, hogy a vizuális esztétikumot valahogy ötvöznie kellene a gasztronómiával, így kezdte vonzani a gasztro-design. Legújabban a kávé, mert – azt mondja – jó kávét nemigen lehet sehol inni, ezért megtanulta a trükkjeit, és ugyancsak a feleségével megnyitotta a Fekete kávézót. Mindeközben négy gyereke született, és hiszik, hogy a családi hagyományokat ők viszik majd tovább. A Cukorka-látványműhely ötlete onnan jött, hogy Gerzsenyi András ugyancsak építész feleségének a felmenői között többen cukorkakészítők voltak, sőt, a nyalóka szabadalma pontosan száz évvel ezelőttről az üknagypapához fűződik. Az ő műhelytitkaikat, mesterségbeli fogásaikat alkalmazzák ma is, modernizálva, dizájnolva abban a műhelyben, ahol minden kézzel készül, akár személyre szabottan is. Tehát, aki bemegy a Cukorka sweet-factory-ba, az előtt nem marad semmi titokban. Láthatják, hogy készül a tokaji ízű, pina-colada, cuba-libre, gin-feketeribizli, chili-csoki, túró-rudi, zserbó, ánizs-alma, mentol-sárgadinnye, bodza-limonádé, forraltbor, kávé-narancs, rumos-szilva, levendula, vagy akár polip ízű cukorka. Arról már nem is beszélve, hogy bármilyen íz bármilyen színű lehet, nem csak a készítők fantáziája szerint. És ha van olyan, aki azt állítja, hogy nem szereti a cukorkát, az még biztosan nem választhatott az egyéniségéhez, hangulatához, öltözékéhez cukorkát, vagy még biztosan nem volt náluk.

Géresi László még nincs negyven éves, rendkívül intenzív életet él, legszívesebben azt mondja magáról, hogy zenész. A Puszi együttes próbáján lestük meg, de még a Csókolom nevű zenekarával is koncertezik időnként. A zenélésen kívül üzletember, néhány hét múlva már két gyerek apukája, testvérével a Hajtás Pajtás biciklisfutár-cég büszke alapító-tulajdonosa. Egy tavaly megjelent nyilatkozatában szerepel, hogy a Hajtás Pajtás 5 év alatt 1 milliárd 23 millió forint adót fizetett, ami 2 általános iskola, vagy 8-10 bölcsöde, vagy 25 kilométer bicikliút, 20 darab 50 milliós villa, esetleg 13.000 hónapnyi átlagnyugdíj. Ezt azonban az állam nem becsüli meg, csak az ügyfeleik. Ebből is érezhető, hogy ami a szívén, a száján, ha bejött, ha nem, ő mindig mondta a magáét, senki nem tudta belé fojtani. Géresi László igazi „pecsvörk” családból származik, tíz testvére van, kivel az apjuk, kivel az édesanyjuk közös, így aztán a kimondottan rossz tanuló kisfiú már kamaszon a nagyobb testvérei életét élte. Ebből szakította ki az édesanyja, és küldte Izraelbe, középiskolába, hogy ott az internátusban gatyába rázzák. Ez megtörtént, mire 19 évesen hazajött, már mindenre elszánt, sikeréhes fiatalként vágott bele, hogy imádott bátyjával és zenésztársával, Spenóttal létrehozza a Hajtás Pajtás futárszolgálatot. Maguk osztogatták magukról a szórólapot, és ők tekertek a csomagokkal, levelekkel napi 100-120 kilométert hóban-fagyban is. Ma már évente több mint 220 ezer megbízásuk van, és van, hogy 150-nél is több embert foglalkoztatnak. Szerveztek már biciklisfutár világbajnokságot, ők hozták Magyarországra a Critical Mass-t is. Géresi László talán arra a legbüszkébb, hogy Budapesten divat lett biciklizni, hogy részük van a bicikliutak építésében, és hogy az elmúlt húsz évben a munkájukkal mennyi benzingőztől kímélték meg a fővárost.

Nézze meg itt Az első millióm történetét!
#Az első millióm története#rtl ii

Címlapról ajánljuk