Az első millióm története

Gerendai első milliója és az informatika egyik legígéretesebb sztárja

rtl.hurtl.hu

2013. október 18. 14:36

Két sikeres üzletember meséli el sikertörténetét.

Gerendai Károly >>>

Gerendai Károlyt mindenki ismeri. A szőke, copfos, 43 éves kortalan Szigetes Gerendai azon kívül, hogy sikeres üzletember, kultúraszervező, és étteremtulajdonos, leginkább maximalista.

Úgy kezdte a felnőtt életét, hogy 16 évesen elköltözött otthonról, mert nem tetszett a családjának, hogy mást akar, mint ők. Rockbandák hangfalait cipelte, koncert-plakátokat ragasztott, dolgozott, alig bulizott, azt mondja, sosem volt fiatal. Szereti a minőséget, a márkás dolgokat is csak a minőségük miatt, de ahogy mondja, a megjátszós sznobságot nem bírja. Rajong a kortárs képzőművészetért, komoly gyűjteménye is van, nem iszik, bár gyűjti a borokat, és nagyon szeret enni. Övé az első magyar Michelin-csillagos étterem, a Costes is.

Kapott már lovagkeresztet, tisztikeresztet, antifasisztáknak járó Radnóti-díjat és az Év üzletembere is lett. Nevéhez kötődik a Szeretem Magyarországot Mozgalom, főszerepet vállalt többek között a Tarka Magyar demonstráció és a Médiaunió, a Pesti Brodway Egyesület, a Kultiplex létrehozásában, volt a Yourope európai fesztiválszövetség alelnöke. Politikai feladatot hiába kérték, sosem vállalt.
A nagy siker, a Sziget Fesztivál 1993-ban kezdődött. Barátaival találta ki és szervezte meg az elsőt. Az első években nem volt sikeres, de nem adta fel, egy maximalista ilyet nem tehet. Ma már nem csak Európában, az egész világon jegyzett fesztivál, és a csapat több másikat is szervez, Gerendaiéké a többi közt a VOLT, a Balaton Sound, és a legújabb, a Be my lake is. Nem nagyon tudja külön kezelni a munkáját a magánéletétől, a fesztiválokra ráment már két házassága. Azt mondja, az elvárásait az emberekhez igazítja, de ha valaki nem tesz meg annyit, amennyi a képességeiből telik, azt nehezen viseli. Gerendai Károly azt mondja, sosem csinált valamit azért, hogy pénze legyen, mert ha mégis, mindig belebukott. Amikor olyanba kezdett, amiben valóban hitt, az sikeres lett.

Árvai Péter >>>


34 éves, üzletember, ahogy a New York Times nemrég írta róla, az informatika egyik legígéretesebb sztárja. Kétlaki, Budapesten és San Franciscóban él, azt mondja, ott van otthon, ahol a barátai élnek, vagyis Budapesten, Svédországban, Japánban, és az Egyesült Államokban is.

A családja Erdélyből származik, ő Svédországban született. Pincérkedett Írországban, járt egyetemre Szingapúrban, technológiafejlesztő volt Japánban. Tud svédül, angolul, japánul, komolyan jógázik, főz, és elkezdett írni svédül egy a japán konyhát bemutató szakácskönyvet is, de még nem fejezte be.

2006-ban végezte el az egyetemet, három évvel később a kórházak teljesítményét összehasonlító honlapja a legjobb svéd portál lett.

2009-ban két társával együtt elindította a Prezit, amelybe rövidesen beszállt pénzzel a TED, az a cég, mely a világ leghíresebb előadássorozatát szervezi. A következő évben már megnyitott az amerikai iroda, ami a világsikerhez elengedhetetlen volt. Az első két évben egymillióan, a harmadikban 6 millióan használták a Prezi.com-ot, ma már havonta, nincs benne túlzás, HAVONTA egymillióval nő a felhasználók száma. Most éppen 30 millió felhasználónál tartanak. Eddig kilenc könyv jelent meg róla, öt nyelven.

A Prezi egyébként egy olyan nonlineáris prezentáció-készítő eszköz, amelyben egymást követő képek helyett az előadó egy digitális vásznon, szabadon járhat végig egy információs térképen, egyes részeire ráközelíthet és mozgathatja is. Érthető, logikus, átlátható vele mindaz, amely fölöslegessé teszi a papírlapozgatást, egyetlen felületen zoomolva, logikus, hatékonyabb rendszerbe helyezi a mondandót. A cég 150 embert foglalkoztat Budapesten és San Franciscóban, és hamarosan Dél-Koreában is lesz irodájuk. 25 országból dolgoznak ott fejlesztők, egészen különleges munkahely. Nincs munkaidő, mindenki ott dolgozik, ahol akar, íróasztal sem kell hozzá. Közösségi terek vannak, nagy babzsákokkal, egésznapos ingyenbisztróval, vidám, elszánt fiatalemberekkel.

#Az első millióm története#rtl ii

Címlapról ajánljuk