A Konyhafőnök

Languszta bisque spárgával

rtl.hurtl.hu

2016. november 7. 19:25

A zsűri szerint vagány ötlet volt a döntőben egy levest készíteni ebből a nemes alapanyagból, ami ráadásul jól is sikerült. Egyedül a friss spárgát hiányolták a tányérról.


Alapanyagok:

languszta, fehérbor, folpack, rizs, vaj, tejszín, só, bors, spárga, zöldolaj, fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű
 

Recept:

A languszta lábait levágjuk ollóval, és óvatosan a farokrészt is eltávolítjuk. A visszamaradt páncélokat és testrészeket forró edényben lepirítjuk, a farokrésszel együtt. Fehérborral feloldjuk, és zöldségeket rakunk hozzá: salottát, répát, zellert, kis paradicsompürét. Néhány perc után kivesszük a farkát, felvágjuk az alsó részét és nagyon óvatosan kiszedjük a húst belőle. A visszamaradt farok páncélt belerakjuk a levesbe.

A farok részt több rétegű folpackba tekerjük jó szorosan, hogy minél kerekebb formát kapjon. Ezt egy kicsit félretesszük, és vizet forralunk hozzá lábasban. Körülbelül 7-10 perc alatt megfőzzük, nem sokkal a tálalás előtt.
 

 


Amikor az alaplé elegendően besűrűsödött, akkor leszűrjük és minden cseppet megmentünk, mert szükségünk van rá. Beletesszük turmixba, és hozzáadjuk az alaplében főtt rizst, és ezzel együtt besűrítjük a turmixba. Ezután vigyázunk, hogy ne forraljuk, ha visszakerül a lábasba, mert ragad. Belekeverünk egy kis vajat és tejszínt, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük.

Eközben a spárgákat is elkészítjük: megfőzzük, amíg roppanós nem lesz. Amikor elkészült, mélytányérba helyezzük őket. Erre helyezünk languszta szeleteket (ujjnyi vastagságúakat), majd óvatosan felöntjük a bisque-el. Tetszés szerint zöld olajjal dekorálhatjuk, például enyhén fokhagymás petrezselyem olajjal. Sóval és borssal megsózzuk a bisque-t. Tetejére pedig egy kis kakukkfüvet helyezünk.
 

#A Konyhafőnök#pintér móni#döntő#recept#languszta#1. feladat

Címlapról ajánljuk