Videó

Így csalhatott annak idején Tiborcz István cége

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 15:26

A szervezett bűnözés feltételeit is kimerítheti az a módszer, ahogyan az Elios Zrt. 17 közbeszerzést nyert – ez állt az európai csaláselleni hivatal, az OLAF 2018-as jelentésben, amelyet a 24.hu szerzett meg. A kormány akkor azt mondta az ügyről: az OLAF minden megállapítását ki kell vizsgálni. Végül a magyar rendőrség nem talált semmilyen bűncselekményt. 

50 ezer óra egy LED fényforrás élettartama, ha teljes erővel világít. Ilyeneket szerelt fel a korábban Tiborcz István, a miniszterelnök veje érdekeltségében lévő Elios Zrt., uniós pénzből. A közbeszerzési pályázatokban 100 ezer órás üzemidővel számoltak, pedig a megengedett legkisebb fényerővel is legfeljebb 80 ezer óra az élettartama. Így viszont az Eliosé lett a legkedvezőbb ajánlat – ez áll az Európai Csalásellenes Hivatal, OLAF jelentésében.

A teljes jelentést a 24.hu szerezte meg. Egyebek mellett azt írták, nem csak a lámpák élettartamát növelték meg papíron, de a közbeszerzésekre beadott ajánlatokat is ugyanazon módszer szerint ugyanaz a személy készítette ugyanazon a számítógépen. Sőt, a pályázatok szabályosságát ellenőrző úgynevezett auditor is saját emberük volt, az Elios közvilágítási igazgatója.

A 24.hu azt írta: az OLAF szerint 17 pályázatnál a feltárt szabálytalanság költségvetési csalás gyanúját veti fel, azt is javasolják: a magyar hatóságok vizsgálják meg, hogy a módszer kimeríti-e a szervezett bűnözés fogalmát.

A szolnoki önkormányzat 2017. október 12-én kapta meg a rá vonatkozó jelentést az EU Csalás Elleni hivatalától. Október végéig válaszolhattak volna a felvetésekre, de ezt nem tették meg. Az Elios egyébként az első közvilágítási közbeszerzést Hódmezővásárhelyen nyerte el. 

A miniszterelnök a veje érdekeltségébe tartozó Eliossal kapcsolatos ügyekre korábban úgy reagált, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel.

Az ilyenkor szokásos törvényi rendnek megfelelően fogják nyilvánosságra hozni, semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok 

– mondta a miniszterelnök.

Ez egyébként 13 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek, miután az OLAF-jelentés nyomán az EU-s támogatás nem érkezett meg Magyarországra. Az Eliost így hazai forrásból fizethették ki. Az ügyben a magyar rendőrség is nyomozott, de ők semmiféle bűncselekményt nem találtak, igaz, az érintett önkormányzatokat sem keresték meg.

#Videó#ezen a napon#olaf#elios#csalás#szervezett bűnözés#rtl#tiborcz istván#orbán viktor

Címlapról ajánljuk