Videó

Gyűlölte Izraelt, majd nekik kémkedett, most az iszlám ellen szónokol a Hamász-alapító fia, aki a kormányközeli MCC rendezvényén is felszólalt

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 14:33

Moszab Hasszán Juszef hosszú utat járt be: a férfi konzervatív palesztin családba született a Hamász egyik alapítójának fiaként. Izraeli fogsága után kémkedni kezdett a terrorszervezet ellen, aminek köszönhetően több öngyilkos merényletet is sikerült megakadályoznia az izraeli belbiztonsági erőknek. A férfi kilenc éve adott interjút a Portréban. A beszélgetésből egyebek közt az is kiderül, mikor és hogyan mondta el családjának, hogy izraeli kém, és mit reagált erre az akkor éppen izraeli börtönben ülő apja, aki még most is a Hamász egyik meghatározó alakja. A Zöld herceg fedőnév alatt kémkedő Moszab Hasszan Juszef később keresztény lett, és az Egyesült Államokban kezdett új életet.

Muszlimnak született, ami saját bevallása szerint azt is jelentette, hogy tanúja volt a muszlim erőszaknak – erről beszélt a Portrénak kilenc éve Moszab Hasszán Juszef, aki a Hamász egyik alapítójának, Hasszán Juszef sejknek a fia. Apja még most is a terrorszervezet egyik meghatározó alakja, sokan egyfajta spirituális vezetőnek tartják. 

Láttam, ahogyan a palesztin szervezetek egymás ellen harcolnak és egymást gyilkolják 

– mondta akkor. 

Még jobban meggyűlölte Izraelt

Aztán az izraeliek elfogták. Úgy tekintett rájuk, mint a legvadabb gonoszra, mert ezt tanította neki a propaganda. De az sem segített eleinte, amit az izraeli börtönben átélt. 

Egy kihallgatási központban volt, egy földalatti sötét helyen, ahova egy zsákkal a fején érkezett. Egy székhez bilincselték, ahol napokon keresztül nem hagyták neki az izraeliek, hogy elaludjon. 

Folyamatosan szólt a hangos zene. Ilyen körülmények között élt a börtönben három hónapon át.

Ez még jobban meggyűlöltette velem Izraelt 

– mondta erről. 

Az apja a sajátjait kínozta

Aztán beszervezték, bár erre eleinte csak azért mondott igent, hogy bosszút tudjon állni fogva tartóin. Aztán látta, ahogyan az apja a sajátjait kínozza. Azt mondták, sokan összejátszanak Izraellel, és így próbálták kideríteni, hogy kik lehetnek azok. Százakat kínzott meg a Hamász, megégették a testüket, ezt Moszab Hasszán Juszef a saját szemével látta. 

Mindent láttam, és ismertem is őket. A leírhatatlan félelem birodalma volt az.

Juszef fokozatosan állt át, ami után tíz évig kémkedett az izraeli belbiztonsági szolgálatnak. Segítségével fogták el a Hamász egyik politikai és katonai vezetőjét, illetve segített megakadályozni egy merényletet az akkori izraeli külügyminiszter, Simon Peresz ellen. 

Moszab Hasszán Juszef végül felfedte magát és az Egyesült Államokban kért menedékjogot, amit meg is kapott. A történetéről könyvet írt, aminek megjelenése előtt két nappal számolt be az akkor éppen egy izraeli börtönben ülő apjának arról, hogy mit tett. A fenti videóból kiderült, hogy mit válaszolt a férfi, és mi volt a család reakciója, amikor elolvasták a könyvet. Juszef azt is elárulta, hogy minek hatására lett keresztény.

Vannak, akik nem hisznek neki

A Hamász persze azonnal cionista propagandát emlegetett Moszab Hasszán Juszef átállása kapcsán (azóta kiderült, hogy egy másik testvére is kémkedhetett Izraelnek). És izraeli oldalról sem volt mindenki elragadtatva a történtektől. 

Gideon Ezra, az izraeli belbiztonság, a Shin Bet korábbi helyettes vezetője, aki Yousef előtt szolgált, túl szépnek nevezte „a mesét”, hogy igaz legyen. Azt mondta:

Több száz hozzá hasonló kollaboráns van. Az esete nem egyedi, csak attól, hogy úgy döntött, könyvet ír róla. 

Van, aki azt is megkérdőjelezi, hogy valóban áttért-e a keresztény hitre. Egyesek szerint ezt a „trükköt” sokan alkalmazzák, akik az Egyesült Államokban kérnek menedékjogot, hogy később ne tudják őket visszatoloncolni hazájukba. Kétségtelen, Moszab Hasszán Juszef könyve a megjelenése után a New York Times bestseller listájára került, köszönhetően a keresztény vásárlóknak.

A terroristavezér fia négy éve a kormányközeli Matthias Corvinus Collegium migrációs rendezvényén tartott előadást.


Arról is beszélt, miért jelent veszélyt az iszlamizáció a nyugati világra.

#Videó#Hamász#interjú#Moszab Hasszan Juszef#Zöld Herceg#izrael#palesztin#háború#ma

Címlapról ajánljuk