Tudomány-Tech

„Minden robotunkkal akartak már szexelni” – komoly feladat Magyarország első robottanítójának lenni, de legalább kiderül, hogy a mesterséges intelligencia átveheti-e a hatalmat

Mohos MátéMohos Máté

2023. május 18. 10:19

Hogyan tanítsuk meg a robotnak, hogy mit reagáljon, ha valaki randira hívja? És akkor, ha az anyját szidják? Vagy valaki öngyilkossággal fenyegetőzik? Ezekkel, és sok minden mással is foglalkozik Istvánffy Zoltán, aki reklámszakemberből lett az ország első robottanítója. A szakértővel arról is beszélgettünk, hogy mennyire veszélyes szabadon engedni egy mesterséges intelligenciát, illetve hogy mik lehetnek a ChatGPT titkos veszélyei.

„Magyarországon velem kezdődött ez a szakma, így véletlenül” – idézi fel Istvánffy Zoltán, aki a Talk-a-Bot nevű cég munkatársaként hazánkban először mondhatta el magáról, hogy a szakmája: robottanító. A chatbotok készítésével foglalkozó vállalatban ez egy olyan munkakör, amelyre először nem is hitték, hogy szükség lehet, majd kulcsfeladattá vált.

A robottanítóknak nemcsak a mesterséges intelligenciával működő botok idomítása a feladatuk, hanem az azt használó cégek és ügyfeleik ügyes-bajos dolgaival is foglalkozniuk kell: mi van, ha valaki nekiáll kötözködni a chatbottal? Mi történik, ha valaki randira hívja a robotot? Hogyan kezeljük, ha valaki egy mesterséges intelligenciának vallja be, hogy öngyilkosságon gondolkodik?

Istvánffy Zoltánnal ezek mellett arról is beszélgettünk, hogy mit vár a mesterséges intelligenciáktól a jövőben, kell-e félni a ChatGPT-től, és persze arról is, hogy kerülhet-e a Skynet rabigájába az emberiség.

Mit csinál egy robottanító?

„Nem égtem ki jobban, mint bárki más” – idézi fel Istvánnfy pályaváltását, amikor a múlt évtized közepén reklámszakemberből szép lassan, szinte véletlenül átképezte magát robottanítóvá. Eredetileg marketingesként érkezett az akkor induló Talk-a-Bothoz, ahol ekkor még nem is sejtették, hogy szükségük lesz főállású robottanítóra. „Aztán végül én kezdtem el foglalkozni ezzel, és ez így is maradt” – mondja.

És hogy pontosan miből áll a munkája? Egyrészt részt vesz a chatbotok fejlesztésében, hiszen napról napra látja, tapasztalja, hogyan működnek azok, így fontos tanácsokat tud adni a fejlesztőknek is. Munkája másik része inkább „mechanikus”: tanító kollégájával együtt ők határozzák meg, hogy milyen válaszokat adhat a chatbot, és hogyan tanuljon a neki feltett kérdésekből.

A robot példamondatokat kap, amelyekre kitalálja, hogy melyik előre megadott válasz a helyes a legnagyobb valószínűséggel. Minél többféle megfogalmazással, vagy kérdéssel szembesítik, annál nagyobb az esély arra, hogy helyesen fog válaszolni.

Éppen ezért inkább kreatív írói, vagy akár nyelvészeti munka ez, mint programozói. A chatbot elindítása után pedig azzal is ők foglalkoznak, hogy javítgassák a hibáit, és olyan kérdésekre is megtanítsák a választ, amire a megrendelő nem is számított, hogy szóba jöhetnek.

„Amikor a későbbi MVM chatbotját csináltuk, számtalan részletkérdés megválaszolására megtanítottuk. A beüzemelés után azonban az első nekiszegezett kérdés az volt: mennyibe kerül egy köbméter gáz? Ez pedig akkor még nem volt megtanítva neki” – elevenít fel egy példát.

„Amióta ezzel foglalkozom, én nagyon elkezdtem tisztelni az ügyfélszolgálatosokat”

A legtöbb általuk épített chatbot képes emellett a „smalltalkra”, azaz a nem az üzlethez kapcsolódó beszélgetések lefolytatására – ráadásul akadnak olyan vállalatok is, amelyeknek a brand szempontjából fontos, hogy közvetlen, humoros chatbotuk legyen. Ilyen például az az alkalmazás, amit a Burger King számára fejlesztettek, ahol az azt használók – jellemzően a fiatal korosztály – gyakran cukkolják, vagy próbálgatják a határait. Istvánffy arról beszél, hogy a Burger King chatbotjának némely válasza olyan frappánsra sikerült, hogy már a TikTokon is viszontlátta őket.

De bizarrabb helyzetekkel is meg kell küzdeniük: „Minden robotunkkal akartak már szexelni a felhasználók, a létező legkülönbözőbb módokon” – mondja. „Egészen visszafogott randimeghívásoktól elkezdve a legdurvább kifejezésekig, a legotrombább helyesírási hibákig már minden megtörtént”.

Szerinte ilyen esetekben fontos, hogy „az ember úgy fogalmazzon meg válaszokat, hogy azok adekvátak legyenek, finoman helyretegyék a helytelenkedő felhasználókat, és picit viccesek legyenek: az anyázásra például úgy válaszol a legtöbb chatbot, hogy ő egy robot, ezért nincsenek is szülei”. Az efféle asszertív kommunikációval pedig vissza lehet terelni a beszélgetést a medrébe.

Abban az esetben, ha valaki azt mondja a chatbotnak, hogy öngyilkosságot tervezget, a robotok automatikusan azt válaszolják, hogy ne tegye, illetve megadják neki a segélyhívó számát.

Összességében úgy véli: „ezek a robotok bokszzsákok. Nagy előny, hogy ezeket a beszólásokat nem az embernek kell felfogni, hanem elintézi a chatbot. Mióta ezzel foglakozom, nagyon elkezdtem tisztelni az ügyfélszolgálatosokat, akikhez a való életben is gyakran így beszélnek”. Hozzáteszi: a chatbotokkal való beszélgetés több embernek „remek alkalom arra, hogy kiengedje a gőzt” – de amíg ők mérgelődnek, a robot tudásbázisa gyarapszik.

Úgy véli, hogy a jövőben nem lesz olyan szűk a robottanítói szakma, mint amilyen most, hiszen egyre többen jönnek rá, hogy mennyi repetitív, fárasztó emberi munkát ki lehet váltani a chatbotok segítségével. „Már látom, hogy a következő szakmám a robottanítók tanítója lesz – előbb-utóbb nem fogjuk győzni tanítani az összes chatbotot, és az ügyfeleinknél házon belül képzünk ki erre embereket”.

„Minden robotunkkal akartak már szexelni” – ezzel is fogalkoznia kell Magyarország első robottanítójának, de az MI hatalomátvétele miatt nincsenek álmatlan éjszakái
A Burger King Istvánffyék által tanított chatbotja így reagál arra, ha hülyeségekkel vegzáljuk.

A mesterséges intelligencia jövője? „Remélem, mindenki észnél lesz”

A chatbotokkal való foglalkozás számos etikai kérdést is felvet – ezekkel Istvánffyék már jóval azelőtt elkezdtek foglalkozni, hogy nemrég az EU-ban is terítékre került a téma. Ő arról beszélt, hogy az általuk fejlesztett chatbotoknál viszont egyszerűbb a helyzet, mint azoknál a kísérleti robotoknál, amik nem előre megírt válaszok közül válogatnak, hanem generatívak, tehát saját maguk írják a válaszokat.

„A mi chatbotjaink nem lesznek nácik, mint az az amerikai példány, ami pár éve ezzel került be a hírekbe” – teszi meg a megnyugtató kijelentést. „Ott nem volt emberi kontroll, a robot magától tanulta meg a felhasználók viccből, vagy gonoszságból rázúdított hülyeségeit. Mi ott vagyunk, kontrollálunk mindent: a chatbot nem képes magától tanulni, csak ha azt mi engedélyezzük a másik oldalon”.

Természetesen szóba kerül az egész világot lázban tartó ChatGPT, amit már a Talk-a-Bot is alkalmaz: egy applikációjukba építették bele, hogy a HR kommunikációját könnyítse főleg olyan vállalatoknál, ahol nagy számú, különböző nyelvű dolgozót alkalmaznak. Az alkalmazás kockázatairól ő azt mondja:

Nagyon nehéz megjósolni, milyen mellékhatásokkal fog járni ez a technológia, erre egyelőre biztos választ adni nem lehet.

Párhuzamot állít a ChatGPT és a korai Facebook között is: „a kezdetekben még örültünk az adatgyűjtésnek, és a személyre szabott hirdetéseknek, hiszen ha engem például a sportautók és a vintage hangszerek érdekelnek, akkor milyen jó, hogy efféle reklámokat látok, és nem a lábgombakrémét. Azonban később kiderült, hogy ugyanezzel a technológiával akár választások kimenetelébe is be lehet avatkozni – holott erre senki sem számított”.

Éppen ezért örül, hogy egyre több figyelem terelődik a mesterséges intelligencia etikájára is. „Elképesztően hasznos az MI, nagyon jó dolgokat rejt, akár a chatbotok, akár az orvosi felhasználása terén – de jó, hogy vannak vállalások arra, hogy megszabják a technológia korlátait”.

Ő úgy véli, nem szabad hagyni, hogy a robotok etikai kérdéseket próbáljanak megoldani, az emberek dolga, hogy ezeken rágódjanak. „Ez jó válasz azoknak, akik azon vekengenek, hogy a bölcsészekre, filozófusokra mi szükség. Pontosan ezért van szükség rájuk, mert nem szabad hagyni, hogy a robot elkezdjen filozofálni”. Szerinte ha ez így is marad, akkor nem kell álmatlan éjszakákat tölteni azon aggódva, hogy egy Skynet-szerű mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat az emberiség felett. „Remélem, mindenki észnél lesz” – teszi hozzá.

A Talk-a-Bot egyik társalapítója, Deliága Ákos korábban arról beszélt nekünk, hogy a robotok átvehetik-e az állásinterjúztatók szerepét. A ChatGPT történetével itt foglalkoztunk hosszabban, a mesterséges intelligencia és a magyar kormány konfliktusáról pedig ezt a cikket írtuk.

Nyitókép: Talk-a-Bot

#Tudomány-Tech#robot#tanító#mesterséges intelligencia#chatbot#interjú#chatGPT#ma

Címlapról ajánljuk