Tudomány-Tech

Mutáns szuperszúnyogok jelentek meg, nem árt nekik a rovarölő

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 8:10

Ez komoly veszélyt jelenthet a fertőző betegségek elleni védekezésben.

Az ABC News a Science Advances című szaklapban szerdán megjelent tanulmány alapján   arról ír, hogy olyan „szuperszúnyogok” fejlődtek ki, amelyek ellenállnak a rovarirtó szereknek.

A japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézetének kutatói Vietnám és Kambodzsa dengue-lázzal érintett területein élő szúnyogokat vizsgáltak, és megállapították, hogy olyan mutációkat hordoznak, amelyek erős rezisztenciával ruházzák fel őket a gyakori rovarölő szerekkel szemben.

A tanulmány szerint az egyik legaggasztóbb mutáció az Aedes aegypti, azaz az egyiptomi csípőszúnyog begyűjtött példányainak mintegy 78 százalékában jelent meg. Ez egyik leghírhedtebb szúnyogfaj, amely a dengue-lázat, a sárgalázat és a Zika-vírust is terjeszti. A tanulmány szerint a piretroidokkal szembeni rezisztencia kialakulása gyakran akkor következik be, amikor mutációk jelennek meg a Vgsc-génben, amely a piretroidok molekuláris célpontját kódolja. A kutatók az egyiptomi csípőszúnyog tíz új altörzsét fedezték fel, és észrevették, hogy a L982W nevű Vgsc-mutáció a laboratóriumban nagyfokú rezisztenciával ruházta fel a szúnyogokat a piretroid rovarölő szerrel szemben.

A kutatók szerint ez a mutáció több mint 79 százalékos gyakorisággal jelent meg a Vietnamban és Kambodzsában gyűjtött szúnyogokban: ezek az L982W és más Vgsc- mutációk olyan kombinációit hordozták, amelyek extrém szintű piretroidrezisztenciát mutattak. Az L982W-mutációt Vietnámon és Kambodzsán kívül nem észlelték, de a kutatók úgy vélik, hogy lassan Ázsia más részein is elterjedhet.

Az eredmények komoly veszélyt jelenthetnek a fertőző betegségek elleni védekezésben. Számos egészségügyi kezdeményezés támaszkodik a piretroidokra és más rovarölő szerekre a szúnyogok által terjesztett fertőzések visszaszorítása érdekében, különösen azok esetében, amelyek ellen nincs védőoltás. Ilyen például a dengue-láz is.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az általunk általában használt rovarölő szerek nem feltétlenül hatékonyak a szúnyogok ellen

– mondta az ABC Newsnak Shinji Kasai, a tanulmány szerzője, a NIID Orvosi Entomológiai Tanszékének vezető kutatója.

Továbbra is figyelemmel kell kísérni ezeket a mutáns allélokat, különösen Délkelet-Ázsiában, hogy megfelelő ellenintézkedéseket lehessen tenni, mielőtt azok globálisan elterjednének, véli Kasai. 

Nyitókép: egyiptomi csípőszúnyog, Wikimedia Commons

 

#Tudomány-Tech#szúnyog#mutáció#rezisztencia#rovarölő

Címlapról ajánljuk