Sport

Állatorvos, családapa, kapitány – Kemény Dénes 70 éves

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 15:07

A dicsőséges magyar vízilabda-történelemben Rajki Béla után ő a második szövetségi kapitány, aki az olimpiai aranyat nemcsak megszerezte, hanem meg is védte a címet. Sőt háromszor egymás után állt a válogatottal a világ tetején, amivel a sportág emblematikus mesterévé vált.

Kemény Dénes 1954. június 14-én született Budapesten. Édesapja Kemény Ferenc – vagy ahogy mindenki hívja: Fecsó bá –, maga is legendás vízilabda edző. Három éves volt szülei váláskor, apja nevelte tovább. Fecsó bá természetes sok munícióval látta el a fiatalkorában, de a legfontosabb tanács valahogy így szólt: „Bármit csinálsz az életben, vagy profin csináld, vagy sehogy”. S, habár Kemény Dénes az élet számos területén tehetségesnek bizonyult, kevesen tudják például, hogy végzett állatorvos, de az a „bármi” végül a vízilabda lett.

A vízilabda kezdetben játékosként töltött be fontos szerepet az életében. Játszott a BVSC-ben, a Budapesti Spartacusban, a Tatabányai Bányászban, az FTC-ben, légióskodott Olaszországban, 1985-86-ban pedig a Footscray Melbourne csapatával ausztrál bajnok lett. A válogatottal junior Európa-bajnoki címig jutott, de a felnőtt mezőnyben nem jutott neki nagy szerep.


1992-ben úgy döntött, hogy a medence szélén folytatja, 1996-ban megpályázta a válogatott szövetségi kapitányi posztját, amit a következő évben át is vett és megkezdődött a másfél évtizedig tartó Kemény-éra. A következő négy év a csapatépítésről szólt Kemény és a pólóválogatott játékosai számára, aminek eredményeként nyertek világkupa-aranyat és bronzot, két Európa-bajnoki-címet és egy világbajnoki ezüstérmet. 

Ilyen előzmények után a magyar csapat aranyesélyesként várhatta a 2000-es sydney-i olimpiát. A nemzeti együttes számára, amely utoljára az 1976-os montreali olimpián szerzett aranyérmet, nem indult könnyen az olimpia, a csoportmeccseken nem brillírozott a csapat. A folytatás azonban minden várakozást felülmúlt, a válogatott bejutott a döntőbe, ahol fölényes, 13-6-os győzelmet aratott az oroszok felett. Mikor Kemény Dénes a meccs végén ünneplésként a medencébe ugrott még nem sejthette, hogy ezt a következő két olimpián is megteheti majd.


De így történt. Az athéni olimpiára világbajnokként érkezett a válogatott. A csoportkör, a negyeddöntő és az elődöntő nem okozott gondot a csapat számára, a döntőben pedig még a rettegett szerbek sem tudták megállítani a magyarokat az olimpiai címvédés felé vezető úton. Négy évvel később Pekingben a Kemény Dénes vezette együttes erre rá tudott tenni még egy lapáttal, ismét Magyarország állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Ezzel az játékok történetében a magyar vízilabda-válogatott lett a második, amely három egymást követő olimpián is aranyérmes lett.


Kemény Dénes további négy évig volt szövetségi kapitány, de a nagy sikerek már elmaradtak. A 2012-es londoni olimpián megszakadt a nagy sorozat és ötödik lett a csapat. A kapitány az év végén bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését. A válogatottól 15 év után, a magyar vízilabdasport legsikeresebb edzőjeként búcsúzott. A stafétát korábbi játékosának, a háromszoros olimpiai bajnok, Benedek Tibornak adta át.

Állatorvos, családapa, kapitány - Ma 70 éves Kemény Dénes
Kemény Dénes és Benedek Tibor Fotó: Waterpolo.hu


Később a sportdiplomácia területén helyezkedett el. Hat évig volt a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, 2022-től a Nemzetközi Úszószövetség edzői bizottságának elnöke. Két házasságból három fia született, az egyikük, Kristóf szintén vízilabda edző lett, akivel most már közösen figyelik a sportág történeseit, így a közelgő párizsi olimpiát is.

„Nagyon szeretném, ha mindkét csapat dobogós lenne az olimpián – pont úgy, mint legutóbb. Az érem színét úgyis apróságok döntik majd el. Rendkívül nehéz lesz, mert a fiúknál 8-9, a lányoknál 4-5 közel egyforma csapat van, de Tokióban megtörtént, ráadásul akkor először úgy, hogy mindkét válogatott érmet hozott. Az esélyeink most is nagyon jók” – nyilatkozta a Mandinernek a születésnapos Kemény Dénes, aki szabadidejét legszívesebben hobbijának, a vadászatnak szenteli.

Nyitókép: Magyar Vízilabda Szövetség

 

 

 

 

#Sport#vízilabda#magyar vízilabda#olimpiai bajnok#kemény dénes#születés

Címlapról ajánljuk