Sport

Az állam az MTVA-n kereszült önt milliárdokat a focicsapatokba

rtl.hurtl.hu

2024. április 16. 8:14

Az NB I. anyagi függősége az államtól az elmúlt évtized tulajdonosváltásainak eredménye, ami a politikai és gazdasági érdekek összefonódását eredményezi. 

Az elmúlt évtizedben a magyar labdarúgó NB I. a politikai hátterű támogatásnak köszönhetően látható fejlődést mutatott, ami az UEFA üzleti jelentéseiben is tükröződik, írja a 444.hu.

Bár a magyar bajnokság bevételi rangsorban egyre feljebb kerül, a bevételösszetétel aggasztóan eltér a többi topligáétól. A magyar NB I. 47 százalékban „egyéb bevételből” gazdálkodik, ami a legmagasabb arány a top 20 ligák között. 

A kereskedelmi bevételek 27 százalékot tesznek ki, a tévés közvetítési díjak pedig 15 százalékot, ami a top 20-ban ugyan alacsonynak számít, a régiós bajnokságokat tekintve viszont kifejezetten magas. Míg más országokban a kereskedelmi csatornák versengve vásárolják meg a közvetítési jogokat, Magyarországon az állami média látja el ezt a feladatot, ami jelentős függőséget eredményez a kormánytól és a politikai elithez közel álló vállalkozásoktól. Az állami tévé jelentős összegeket fizet a közvetítési jogokért, ami növeli a bajnokság függését az állami támogatástól. 

Az NB I. anyagi függősége az államtól az elmúlt évtized tulajdonosváltásainak eredménye, ami a politikai és gazdasági érdekek összefonódását eredményezi. Az állam közvetlenül és közvetve jelentős összegeket fektet a bajnokságba, ami az érintett klubok büdzséjének meghatározó részét teszi ki.

Az MTVA-n és az MLSZ-en keresztül 2016-tól a következő év nyaráig valamivel több mint 58 milliárd forint áramlik nagyobb részt az NB I.-es klubokhoz.

A régióból egyetlen országot sem találtunk, ahol a köztévé lenne a bajnoki meccsek közvetítője – teszi hozzá a lap, amely szerint ezek az elemzések rávilágítanak a magyar labdarúgás strukturális problémáira, és felvetik a fenntartható fejlődés lehetőségeit és kihívásait a jövőben.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Koszticsák Szilárd

#Sport#mtva#állam#támogatás#nb1#foci

Címlapról ajánljuk