Műsorújság
RTL Most

Meddő párok ingyenes beavatkozásért fizettek

Párok mesélik el, hogyan éltek vissza a bizalmukkal, és miért fordultak ügyvédhez.

A tapolcai Pannon Meddőségi Centrum egy magánintézet. A Magyar Lombikbébi Társaság elnöke szerint azonban egy valamiben mégis hasonlít a Nyírő Gyula kórházon belül működő Meddőségi Centrumhoz. Mégpedig abban, hogy mindkettő ingyenes.

Dr. Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke: Az állami intézetekben, csakúgy mint nálunk a vizsgálatokat az OEP támogatja, ezért a betegeknek helyben fizetni semmiért nem kell.

És ezzel egyetért az Országos Egészségbiztosító főigazgató helyettese is.

Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese: A Nyírő Gyula Kórházzal van szerződésünk meddőségi vizsgálatokra és mesterséges megtermékenyítésre, ezért az ezzel kapcsolatos vizsgálatok és beavatkozások a betegek számára térítésmentesek.

Birtokunkba került egy számla. 248 ezer forintról. A bizonylatot a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában kapta egy hölgy, a számlát egy orvos magáncége állította ki. Nem lehetett gyereke, ezért számított a kórház segítségére.

Mária: Azt mondták, hogy a külföldi doktor, a kabdebo díja kerül ennyibe.

Závodi Sándor feleségével szintén gyermeket szeretett volna. Ők is a Nyírő Gyula Kórházhoz fordultak. Itt több vizsgálat után egy laparoszkópos vizsgálatot javasolt a meddőségi centrum vezetője.

Závodi Sándor: A támogatás ellenére mi azt a választ kaptuk, hogy beszéljük meg a kolléganővel kint az időpontot és a kolléganővel meg is beszéltük mikor kell jönni erre az apró beavatkozásra, be is kell feküdni, és ez 100 vagy 150 ezer forint. És mégis hogyan, hát ezt önök döntik el, hogy melyiket választják.

Závodi Sándorék egy másik kórházat választottak, furcsálták, hogy fizetniük kell.

A Nyírő Meddőségi centrumával kapcsolatos vádak két hete láttak napvilágot. A betegjogokkal foglakozó ügyvédnél azóta több tucatnyian jelentkeztek.

Ábrahám László ügyvéd: Szinte forró drótként működött a telefonom az utóbbi napokban, hogy 200-300 ezer forint, de valaki azt mondja, hogy tőle csak 70 ezer forintot kértek, az összeg megtérítését kérték, mondván egy külföldi professzor dolgozik, az ő honoráriuma, de mondták azt is, hogy a tb nem finanszírozza, és ezt kell megfizetni a betegeknek.

Az ügyben az egészségbiztosító is vizsgálatot folytatott. És itt, ahogy fogalmaznak, nagyon alapos gyanú merült fel a kettős finanszírozásra.

Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese: előre egyeztetett időpontban, a kórházban megvizsgáltuk a rendelkezésre álló dokumentumokat és miután nagyon alapos gyanú merült fel, hogy itt tényleg történt egy kettős finanszírozás, pénzt kértek, illetve fogadtak el betegektől, az ügyészségnek átadtuk az ügyet további kivizsgálásra.

Dr. Vereckey Attila, a kórház meddőségi centrumának volt vezetője. Róla mondanak nagyon súlyos vádakat a betegek.

Dr. Vereckey Attila: Az egészségügyben elterjedt a lobbikkal való küzdelem, ami megdöbbentő, ami velem szemben is megnyilvánul.

Az ügy kirobbanása óta most először szólal meg, cáfolni szeretné a betegek állításait. Például a kettős finanszírozást.

Dr. Vereckey Attila: A kettős finanszírozás azért nem áll fenn, mert a biztosító a kórháznak finanszírozta az alap műtétet, de ha a páciens kérte, és ezt természetesen a pácienssel előre egyeztettük, akkor a kft-től igénybe vett olyan plusz szolgáltatásokat, amit az OEP nem finanszíroz.

Vagyis akit a kórházban vizsgáltak, az tulajdonképpen magánrendelésen is részt vett. Az orvos cége ugyanis szerződést kötött a kórházzal, kibérelt ott egy területet, és a cég a saját gépével kezelte a betegeket. Erre mondja Vereczkey doktor, hogy ezt az eljárást nem támogatja a TB, ezért kért pénzt a betegektől. Egy páciens számára azonban ez nem volt világos.A vádak a rendőrségig is eljutottak, nyomoznak az ügyben. Vereczkey doktor attól tart, lejárató kampány folyik ellene, amiből a betegek kerülnek ki vesztesen.

Dr. Vereckey Attila: Én csak azt sajnálom, hogy itt most nagyon sok beteg elbizonytalanodott, sokan nem jönnek el vagy félve jönnek el, ezek a paciensek meg vannak zavarva és egy olyan szintű ellátás került veszélybe Magyarországon és vált kérdésessé, aminek úgy gondolom, hogy a legszélesebb fronton az egészségügyi vezetésnek mellé kellene állni.

A panaszos betegek ügyvédje két ügyben peren kívüli egyezséget szeretne a kórházzal.

Ábrahám László, ügyvéd: Mindkét esetben azt a választ kaptam, hogy a nőgyógyász főorvos a magánrendelőjében, amely szintén a kórház épületben van végezte az orvosi beavatkozásokat és így a kórház nem kíván felelősséggel tartozni ez egy tarthatatlan álláspont és így most már egy polgári bírósági keresetet kell benyújtani megbízóim kárigényének érvényesítése érdekében.

A Nyírő Gyula Kórház ügyvédje azt mondja, náluk senki sem panaszkodott.

Kundrák Judit, a Nyírő Gyula Kórház ügyvédje: Ilyen betegpanasz, hogy itt pénzt követeltek volna tőlük azért, hogy finanszírozott eljárásokat a kórház elvégezzen, nem volt, egyáltalán egy darab sem, úgyhogy okunk sem volt vizsgálódni, ez fel sem merült.

Vereczkey Attila jelenleg is a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában dolgozik, igaz, már nem a vezetőjeként. A Pesti Központi Kerületi Bíróság nemrég megrovásban részesítette okirathamisítás miatt, ezért erkölcsileg úgy érezte helyesnek, ha lemond a vezetői posztról.

Legnézettebb videók