Reggeli

Menekültként érkezett, 20 évig járt Yoko Onóval, ismerte Andy Warholt – interjú a világhírű magyar képzőművésszel, Havadtőy Sámuellel

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 10:16

Havadtőy Sámuel magyar szülők gyerekeként született Londonban 1952-ben, de a család ’56-ra hazaköltözött. A forradalom után 19 évesen tudott csak külföldre jutni. Havadtőy angol állampolgárként érkezett Londonba, miközben egy szót sem beszélt angolul. Most újra Magyarországon van, június 22-én nyílik a kiállítása a Nemzeti Múzeumban, Kulturális migránsok címmel. Havadtőy Sámuellel a menekültlétről, a migránselleneségről és kalandos életéről beszélgettünk a Reggeliben.

Húsz évig volt Yoko Ono élettársa, dolgozott Andy Warhollal és a graffiti virtuóz Keith Haringgel is. Havadtőy Sámuelnek június 22-én a Nemzeti Múzeumban nyílik kiállítása, ami augusztus végéig lesz látható, utána azonban utazik tovább – több nagyvárosban is bemutatják majd. A kiállítás címe Kulturális migránsok. A képzőművész elmesélte, hogy bár cím a kiállítás kurátorával közös ötletük, neki is nagy szerepe van benne, személyes tapasztalatai miatt.

Elkezdtem reflektálni a saját életemre, azon keresztül választottam ki a megjelenő művészeket is. A kiállítás egy nagyon kényes világtémát feszeget

– magyarázta Havadtőy Sámuel a Reggeliben

Egy angol, aki nem beszél angolul

Havadtőy Sámuel 1952-ben született, magyar szülők gyermekeként Londonban. Négy éves volt, amikor a család hazaköltözött Magyarországra. Szülei válása után intézetbe került, majd pincérnek tanult. Végül 19 évesen emigrált Angliába. 

Öt éve a 24.hu-nak így mesélt erről az időszakról:

Angliában lakájként kezdtem, a kinti nagynéném szakácskodott egy gazdag nőnél, annak a krapekja volt egy tábornok, hozzá ajánlottak be. Hat hónapig lakájkodtam, ami lényegében bentlakó cseléd, hajnaltól éjfélig főztem, felszolgáltam, mostam, takarítottam.

Saját bőrén érezte, milyen egy idegen országban migránsként élni, ugyanis a szülei „gazdasági migránsként” mentek el annak idején Magyarországra, hogy aztán később mégis visszatelepüljenek.

A kommunizmus elől menekültem. Menekültként érkeztem Angliába. Bár angol állampolgár voltam, de nem beszéltem angolul

– mesélte most a Reggeliben

Anglia után az Egyesült Államokba ment, ahol három évig illegálisan dolgozott, bár ő maga nem volt ott illegálisan, az országban diákvízummal tartózkodhatott. Hogy maradhasson, minden évben beiratkozott a Pace College-ba.

Ha az ember beiratkozott és három héten belül lemondta, visszakapta a befizetett pénzt, de a diákvízuma addigra megvolt

– mesélte a trükköt.

Három év után megkapta zöldkártyát és végül 28 évig élt az Egyesült Államokban, hogy aztán visszaköltözzön Angliába, majd végül Olaszországban telepedjen le.

Élet Yoko Onóval

Havadtőy az Egyesült Államokban egy bútorkereskedő mellett tanulta ki a lakberendező szakmát. Ennek köszönhetően ismerte meg John Lennon egykori feleségét, Yoko Ono-t, akivel 20 évig volt együtt.

Menekültként érkezett, 20 évig járt Yoko Onoval, dolgozott Andy Warhollal – interjú a világhírű magyar képzőművésszel, Havadtőy Sámuellel
Yoko Ono és Havadtőy Sámuel – Fotó: Ron Galella, Ltd. / Ron Galella Collection via Getty Images

A fenti a kevés közös képük egyike, mert Havadtőy korábbi elmondása szerint nagyon aszimmetrikus kapcsolatban éltek. 

Amikor Johnt 1980-ban meggyilkolták, hamarosan összekerültem Yokóval, ami lényegében véget vetett a lakberendezői karrieremnek. Yoko nem hagyott időt a saját dolgaimra, száz százalékot igényelt, az ő rengeteg problémájával kellett foglalkoznom 

– mondta a 24.hu-nak. 

Összesen 20 évig voltak együtt, azt mesélte, egyáltalán nem bánta meg ezt az időszakot. 

Migráns/menekült

Havadtőy a Reggeliben most arról beszélt, hogy  

a magyar nyelvben lehetséges – az angolban nem –, hogy egy szóval meg tudjuk változtatni egy társadalmi réteg helyzetét. 

Azzal, hogy menekültnek vagy migránsnak hívunk valakit. 

Szerinte ez nem egy magyar, hanem egy világszintű probléma. Ezért alig várja, hogy a kiállítás megérkezzen az Egyesült Államokba, ahol az előző elnök több száz kilométeres falat épített – utalva Donald Trump mexikói határhoz húzott építményére.

Tette ezt egy olyan országban, amit a migránsok telepítettek be. A migránsok döntenek most úgy, hogy más migránsok ne jöhessenek be. Ez számomra nagyon furcsa és elfogadhatatlan

– hangsúlyozta a magyar származású művész.

Toyboy

Havadtőy Sámuel hiába töltött majdnem három évtizedet az országban, magyar nevének kiejtése nagy problémát jelentett az embereknek.

Úgy ejtik, Hevetoj. Mindig úgy magyaráztam el, hogy olyan, mint a 'have a toy', csak tegyél bele egy d-t


– osztotta meg nevetve. 

Az áthallást persze ki is használta a bulvársajtó, amikor Yoko Ono személyében idősebb párja lett (majdnem 20 évvel volt nála idősebb). Abban az időben úgy vicceltek, hogy élettársának van egy toy boy-a, azaz játéka. Végül szerencsésen alakult az élete, ezen a kapcsolatán keresztül találkozott ugyanis azokkal a neves művészekkel, köztük Andy Warhollal, akik közül sokakkal ma is barátságot is ápol.  

A teljes interjút a fenti videóra kattintva nézhetik meg.

Nyitókép: Az újjászületett Szent István-teremhez kapcsolódó installáció, Havadtőy Sámuel világhírű képzőművész (a képen) alkotása a sajtónyilvános bejárás napján a Budavári Palotában 2021. augusztus 18-án. A művész kifejezetten erre a helyszínre alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek csaknem ezeréves szövegén alapul – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Reggeli#Videó#Havadtőy Sámuel#menekült#migráns#kiállítás#bevándorló#festészet#Andy Warhol#yoko ono#ma

Címlapról ajánljuk