Reggeli

Miért imádnak a finn gyerekek iskolába járni? – A tökéletes iskolarendszer titka

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 9:07

Fenyvesi Kristóf, a Finn Oktatáskutató Intézet egyetemi kutatóját kérdeztük a Reggeliben arról, hogy valóban annyira jó lehet-e finn iskolába járni, mint azt mondják. Fenyvesi nemcsak kutatja, de kisfia által részese is a finn oktatásnak. Elmondta, a finn gyerekek kézzel is tudnak írni, és házi feladatot is adnak nekik, de szépírást nem tanulnak.

A finn és a magyar iskolarendszer között talán az az egyik legnagyobb különbség, hogy kiemelt hangsúlyt fektetnek az iskola és az óvoda közötti átmenetre, vagyis az első osztályt egy úgynevezett iskola előtt oktatás (pre-primary education) előzi meg – mondta Fenyvesi Kristóf oktatáskutató és szülő.

Ez az oktatás első kötelező szintje, a gyermekek hatéves korában. A gyerekek itt tanulnak meg olyan alapvető készségeket, amelyek elengedhetetlenek az iskolakezdéshez. A játékos tanulás szerves része az iskola előtti oktatásnak. Az iskolai bevezető év során a tanulók fél napot játékos tanulással, a másik felét pedig óvodában töltik.

Nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözet

–  Fenyvesi Kristóf szerint Finnországban igyekeznek minél több időt szabad levegőn tölteni a gyerekekkel, még a zord időjárás ellenére is: esőben, hóban, fagyban is kiviszik a gyerekeket az udvarra vagy a közeli erdőbe, parkokba vagy játszóterekre.

A magyar kutató szerint az egyik legfontosabb a finn oktatásban, hogy egyéni szükségletalapú, tehát tényleg minden egyes gyerek saját igényeihez igazítják. 

A sok mendemondával ellentétben a finn gyerekeket is megtanítják kézzel írni, a szépírást viszont nem oktatják, sőt még házi feladatot is kapnak, de azt is személyre szabottan. Hiába állnak ott is 15-25 főből az elsős osztályok, a pedagógusok munkáját pszichológusok és szociális munkások segítik, és egymás között is megosztják a munkát, például közös tanítással.

#Reggeli#Videó#oktatás#fenyvesi kristóf#finn oktatáskutató#iskola#finn oktatás

Címlapról ajánljuk