Reggeli

Az akkumulátorgyárak olyan anyaggal is dolgoznak, aminek magzatkárosító hatása van

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 8:15

Milyen környezetkárosító hatásai lehetnek egy debrecenihez hasonló akkumulátorgyárnak? Simon Gergely a Greenpeace vegyianyag-szakértője arról beszélt, hogy sok veszélyes anyaggal dolgoznak, közismerten egy oldószer van a gyártásban, amit már be kellett volna tiltani egészség, magzat- és szaporodási képességeket károsító hatása miatt. Ez az anyag az MNP, és ez az az anyag, ami bekerült Gödön a talajvízbe, ahol a Samsungnak van akkumulátorgyára.

Más veszélyes anyagokat is használnak ezek a gyárnak, de a napi - tervek szerint - több száz Debrecenben megforduló kamion is ilyen anyagokat fog szállítani.

Nagyon vízigényes folyamat, a debreceni gyár is több vizet használna fel, mint most a város. És nagyon energiaigényes is: az üzen önmagában annyi energiát használna, mint Debrecen. És olyan sok ilyen gyárat terveznek az országba, hogy ennek a teljes energiafelhasználása nem létezik a magyar energiastratégiában – mondja Gergely. Most is ivóvíz- és áramhiánnyal találkozunk.

Hogyan lehet ellenőrizni egy ilyen gyárat? Göd esetében a kormányhivatal próbálta 10 évre titkosítani az adatokat, amit a helyi civilek kipereltek, és abból derült ki, hogy a legproblémásabb anyagokat, például az MNP-t nem is mérték.

Magyarország lesz a világon a 3. legnagyobb akkumulátorgyártó? Erre nem biztos, hogy kész az ország víz- és energiaellátása. Fontos az elektromobilitás, de nem biztos, hogy az ország ennyi gyárat el fog bírni – mondja Simon Gergely.

#Reggeli#Videó#Belföld#debrecen#akkumulátor#gyár#simon gergely#greenpeace#vegyianyag-szakértő

Címlapról ajánljuk