Reggeli

Darázscsípés: a következő akkor is halálos lehet, ha előtte nem voltunk allergiásak

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 8:54

Elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Dr. Moric Krisztina fül-orr gégész, allergológus a Reggeliben mesélt az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

A szentendrei zöldségesnél dolgozó férfi augusztus 3-án vesztette életét, miután egy darázs megcsípte a nyelvét. Dr. Moric Krisztina a Reggeliben arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre.

Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat.


A szakértő azt mondta, ha valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki. Hogy pontosan hogyan, azt ebben a videóban megnézhetik.

Azonban ha csak valamelyik végtagon keletkezik csípés, és jön létre „kis helyi reakció”, érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik.

Bár az ecetes borogatás ajánlott, a kalcium beszedése kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.


Kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. A szakember elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.


A jó hír, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.

 

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Belföld#Videó#darázscsípés#allergológus#halálos#epipen

Címlapról ajánljuk