Műsorújság
RTL Most

Takarítson serényen, különben ezekkel a szörnyetegekkel kell megosztania a lakását!

Bízzon bennünk, ha megnézi ezeket a képeket, motiváltabb lesz a következő takarításnál!

Szörnyek, mindenütt szörnyek vannak körülöttünk, és még csak tudomást sem akarunk venni róluk. Az internetnek köszönhetően sokan hiszik, hogy a világ cicákból és édibédi kutyusokból áll, de mi az RTL online-nál tudjuk, hogy egyetlen macskára tízezernyi különös és veszélyes félnivaló jut. Mivel tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenkor embere már sokkal több szálon kötődik a virtualitáshoz, mint az anyatermészethez, ám továbbra is valódi érzelmekre vágyik, úgy döntöttünk, segítünk önöknek félni. Evilági szörnyeinkről szóló cikksorozatunkban már megmutattuk, miféle szoronganivalót kínál egy tengerparti nyaralás, és hogy milyen veszélyek leselkednek ránk, ha ágyba bújunk.

Vizsgálatunk tárgya ezúttal közvetlen környzetünk, az otthonunk. És nem, nem az egerekre, a pókokra, a hangyákra vagy a csótányokra gondolunk, hanem azokra az élőlényekre, amelyek ugyan velünk élnek, de csak nehezen, vagy egyáltalán nem vesszük őket észre. De azért ott vannak a rejtett zugokban, repedésekben, és ez még a szerencsésebb eset. Van amelyik az ételeinkbe fészkel, és olyan is, ami előszeretettel fogyaszt minden szervesanyagot - legyen az könyvragasztó, fénykép, vagy a hámsejtjeink.

Az alábbi élőlények mind lakótársaink lehetnek: Őket látva még nyilvánvalóbb, hogy miért nem érdemes halogatni az őszi nagytakarítást.


Poratka
Ezek az alattomos kis lények rengetegen vannak, átlagosan 1,5 millió poratka él egy ágyneműben. Elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, így tényleg mindenhol jelen vannak, ahol fekszünk vagy ülünk. Asztmát és allergiás tüneteket okozhatnak. Védekezni ellene gyakori ágyneműcserével lehet. Esetleg tekerje be magát cellux-szal. (Ne.)

Ha fel akarja venni a harcot velük szemben, ne ágyazzon be reggelente.

 

Ezüstmoly
Ezüstös pikkelykének is hívják. Vele biztosan találkozott már a fürdőszobában vagy a konyhában. Cukinak tűnik. Tűnik!

Ez a több százmillió éves faj iszonyatosan gyors, képtelenség elkapni, gyapjúféleségeket, bőrárukat is megrág, de szívesen fogyaszt ragasztóanyagot, papírt, fényképeket, cukrot, lisztet is. A petéiből kikelő ivadékok még a saját levedlett bőrüket is megeszik.

Igazi túlélő: roncsolt testrészei regenerálódnak, ha pedig nincs mit ennie, akkor sem esik kétségbe, mert egy évig is életben marad élelem nélkül is. Ha előfordult már önnel, hogy nagyszüleitől megörökölt könyve, vagy régi fényképalbuma kézbevételkor darabjaira hullott, akkor nagy valószínűséggel ez a lény áll a háttérben. Védekezzen ellene preventíven! Fogyasszon több kultúrát, nézegesse többet régi emlékeit, ezzel elméje frissül, a rovar pedig a sorozatos zaklatások miatt távozik. 

 

ZsizsikFőleg az élelmiszerek, szárított hüvelyesek, liszt és rizs társaságában időzik a legszívesebben, és általában a boltból visszük haza.

Elég ijesztőek, és nehéz tőlük megszabadulni is. Babérlevéllel védekezhetünk ellenük. Ám ha egyszer befészkelik magukat, nincs mese: ki kell dobni az összes zsizsikjárta élelmiszert.  A zsizsikfertőzés megelőzésére ugyanazt a trükköt ajánljuk, mint a pikkelyke esetében - ne hagyja állni alapanyagait, használja, variálja őket, így étkezése változatosabb,  konyhája pedig kártevőmentes lesz.


Légyölő pókszázlábúEz az élőlény igazából nem kártevő, ám megjelenése bizonyítja, hogy a természet ellenséges, gonosz hely, jobb ha a kanapén maradunk. Rendkívül hosszú lábai és csápjai vannak, melyekkel akár egy legyet is képes megfogni.

A rágó szájszerve mellett található két méregkarommal megmérgezi és bénítja le áldozatát. Egy ilyen harapást még az ember is megérez, és akár órákig tartó viszkető, égő bőrpírt is okozhat.

A fejlett egyedeknek 15 pár lábuk van, és mivel folyamatosan vedlenek, elvesztett lábaikat képesek újranöveszteni.

 

ZugtetűIgazából bárhol előfordulhat ez a zömök, csökevényes szárnyú és barnássárga színű másfél milliméter hosszú tetűfajta. Remek.

Leggyakrabban dohos helyek falain, padlóján él, de szellőzetlen, nyirkos helyen tárolt könyvek között is megjelenhet. Védekezés: lásd - ezüstmoly. Penészgombákat és szerves törmeléket fogyaszt.


AszalványmolyMindenki ismeri őket, ami a legdurvább az aszalványmolyban, az, hogy a nőstény naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a táplálékunkra vagy annak közelébe. A lárva 4-5 nap múlva kel ki, és azonnal enni kezd, közben az élelemből csomókat készít, és ezeket selyemfonállal szövi össze.

Ha elszaporodik, szinte minden ételben megtalálható, és nagyon nehéz tőle megszabadulni.

Hát így. Reméljük sikerült felébresztenünk önben a világ erőin uralkodnui akaró embert és nekiáll takarítani. álljon neki,és pihenés közben nézegessen a természettől végképp elidegenedett szörföző kutyákat.


(Képek: thesun.co.uk)

Legnézettebb videók