Műsorújság
RTL Most

Megoldódott a Mars legnagyobb rejtélye a NASA szerint

Az amerikai űrkutatási hivatal hétfői sajtótájékoztatóján óriási bejelentésre készül. Az eddig csepegtetett információk szerint alapvető tudományos áttörésről van szó, sokan emiatt úgy gondolják, a NASA tudósai végre bejelentik, hogy folyékony halmazállapotú vizet találtak a vörös bolygón. Amennyiben így van, még nagyobb az esély arra, hogy élet nyomaira bukkanjunk az égitesten.
A feltételezéseket tovább erősíti, hogy a sajtótájékoztató előadói között ott lesz Lujendra Ojha is. Ojha azzal írta be magát a tudománytörténetbe, hogy 2011-ben, alig 21 éves korában ő figyelt fel arra a bizonyítékra, amely még közelebb vitte a tudósokat a folyékony víz megtalálásához.Ojha egyébként óriási felfedezését a véletlennek tulajdonítja. Az arizónai egyetem tanulójaként tanulmányozt a Mars felszínéről érkező képeket:

Egy digitális programot használt arra, hogy kijavítsa a felvételeken található hibákat, ekkor bukkant rá a felszín alatt húzódó fekete "csíkokra". A csíkok idővel elmozdultak, ami arra utal, hogy a bolygó felszínén vízmosások találhatóak, és azok mozgása miatt változott meg a sötét színű objektumok helye.

Ojha ezután a georgiai egyetemre ment, hogy behatóbban tanulmányozza a feltételezett vízmosások működését. 
A folyékony víz felfedezése nem csak az esetleges marsi élet szempontjából fontos, hanem a folyékony halmazállapot arra is utal, hogy a bolygó hőmérséklete bizonyos időszakokban kifejezetten meleg.

A víz jelenléte a Marson nem újdonság, már négy évtizeddel ezelőtt is fedeztek fel jégsapkákat a bolygó felszínén, a kézzel fogható bizonyítékra azonban egészen idáig várni kellett.

A NASA kutatói nem olyan régen a Szaturnusz egyik holdján, az Enceladus-on is vízre bukkantak, bár konkrét bizonyítékok híján egyelőre ez is csupán megalapozott feltételezés.

(via dailymail.co.uk)

Legnézettebb videók