Kultúra

A spanyolok olyan dalt küldenek az Eurovízióra, amiben 45-ször hangzik el, hogy „ribanc”

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 20:50

Vannak, akik sértőnek találják, az előadók viszont azt mondják, hogy vissza akarják foglalni a kifejezést, és szép jelentést adni neki.

Többen sértőnek találják a nőkre nézve azt a dalt, amit Spanyolország küld az Eurovíziós Dalfesztiválra, a baloldali spanyol miniszterelnök viszont „jó értelemben véve provokatívnak” tartja. Erről a Guardian ír.

A Nebulossa duó Zorra című dala néhány nap alatt a toplisták élére került, ugyanakkor megosztotta a spanyol közvéleményt, főleg azzal, hogy 45-ször hangzik el benne a „zorra” szó, ami alapvetően boszorkányt jelent, de a hétköznapi szóhasználatban „ribancot”. A spanyol hatóságok több mint 300 bejelentést kaptak a dal miatt, a Madridi Feminista Mozgalom pedig azt kérte, hogy vonják vissza a dalt a versenyről, mert az verbális erőszakot valósít meg a nők ellen.

Egy olyan kifejezés dicsőítése, amit szexista elnyomók használnak a megszégyenítésre, újra áldozattá teszi az elszenvedőket

– közölték. Bár a spanyol köztévé és az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) is jóváhagyta a dalt, a feminista szervezet szerint fennáll annak a veszélye, hogy a „zorra” kifejezés hétköznapivá válik a gyerekek és kamaszok körében.


A Nebulossa 55 éves énekese, María Bas ugyanakkor azt gondolja, hogy a dallal – ami arról szól, hogy a nők bármit csinálnak, ribancnak nevezik őket – visszafoglalják ezt a kifejezést, és szép jelentést adnak neki.

A dal szövegének egy részlete így szól: 

Ha egyedül megyek szórakozni, ribanc vagyok / Ha még jól is érzem magam, a legnagyobb ribanc vagyok / Ha megkapom, amit akarok, ribanc, ribanc / Soha nem azért, mert megérdemlem, ribanc, ribanc.

María Bas és 49 éves férje, Mark Dasousa 2018-ban alapították meg a duót, több mint két évtizednyi házasság után. A kétgyerekes házaspár 2020-ban adta ki első dalát.

Az Eurovíziós Dalfesztiválra nevezett szerzemény körüli vitába Pedro Sánchez miniszterelnök is beszállt. „Én azt gondolom, hogy a feminizmus nem pusztán igazságos, de szórakoztató is lehet, és az efféle provokációnak a kultúra felől kell érkeznie” – jelentette ki. Osztotta nézetét a spanyol egyenlőségi miniszter, Ana Redondo is, szerinte ez egy olyan dal, ami szétzúzza a sztereotípiákat és tömegeknek tetszik.

Sánchez visszaszólt a dalt kritizáló konzervatívoknak is, köztük annak a püspöknek, aki szerint ez Spanyolország „kulturális válságának” bizonyítéka. A miniszterelnök szerint a jobboldaliaknak biztosan jobban tetszett volna, ha a Falange himnuszát, a Cara al Sol-t küldik az Eurovízióra.

Nyitókép: Roberto Plaza/Europa Press via Getty Images

#Kultúra#spanyolország#eurovíziós dalfesztivál#pedro sánchez

Címlapról ajánljuk