Kultúra

Mácsai Pálnak Aczél György három T-je jutott eszébe a filmintézet működéséről

rtl.hurtl.hu

2023. november 14. 12:16

Beszélt arról is, hogy hamarosan távozik az Örkény Színház éléről.

Mácsai Pállal készített interjút a WMN, annak kapcsán, hogy nemrég mutatták be Tóth Barnabás legújabb filmjét, a Mesterjátszmát, amiben a színész-színigazgató is szerepel.

Mácsai beszélt arról is, hogy a mostani az utolsó igazgatói ciklusa az Örkény élén: „... miután eldöntöttem, hogy a következő ciklusban nem folytatom, világossá vált az is, hogy az Örkénynek új vezetése lesz, tehát a kiírást nagyjából egy évvel a ciklus lejárta elé kell hozni, hiszen mi már most azt az évadot tervezzük, amikor az új igazgató – egy bő év múlva – elkezdi a munkát. Ez így szakszerű, a világban legtöbbször így is történik: a régi és az új vezető együtt dolgoznak egy évadot.”

A társulatszervezés és a repertoártervezés, az intézmény vezetése, vagyis az igazgatás olyan önként vállalt és szeretett feladat, amelynek van szavatossági ideje. Nemcsak azt nem szabad megvárni, hogy lejárjon, de azt sem, hogy az közeledjen. És ezt nem másoknak, hanem elsőként magának a vezetőnek illik – nem is észrevennie, akkor már késő, hanem – megelőznie

– fejtette ki a közeljövőben leköszönő igazgató.

Arra a kérdésre, hogy elriaszthat-e nézőket az a tény, hogy új filmje, a Mesterjátszma a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg, Mácsai így válaszolt: „ Azt hiszem, a nagyközönség ezt így nem tartja számon, a szűkebb szakma biztosan, és nem ok nélkül. A filmművészetre fordítható források is állami kontroll alatt vannak, és minél inkább el van véve egy szakmától a döntés lehetősége, a helyzet hagyományosan annál rosszabb. Az alkotókban bizonytalanság és félelem alakul ki, ami egyirányú utca az öncenzúrához.”

A filmintézet működéséről elmondta:

De ha valaki azt gondolja, hogy amit a Nemzeti Filmintézet támogat, az csak rossz lehet, gondoljon a szocializmus gyakorlatára, a három T korszakára: akkor is születtek remekművek, ahogy jelentéktelen kurzusmunkák is. Nem öröm, hogy ez rutin ma is, de tény, hogy a magyar alkotóknak történelmi tapasztalatuk van ebben.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Kultúra#mácsai pál#örkény színház#igazgató#mesterjátszma

Címlapról ajánljuk