Kultúra

50 éves Hollywood leghíresebb Gézája, Ben Affleck

Köves GáborKöves Gábor

2022. augusztus 15. 15:52

Ugyanolyan híres a filmjeiről, mint a házasságairól és a Matt Damonhoz fűződő barátságáról. Egyszer már majdnem eltűnt a hollywoodi süllyesztőben, de visszatért, és azóta rendezőként is komolyan veszik. Egy ideje azonban ismét a bulváré és nem a filmeké a főszerep.

Ha nem tudnánk, hol nőtt fel, elég csak belenézni legfontosabb filmjeibe. Nem, nem valamelyik Batmanbe, hanem a Good Will Huntingba vagy az általa rendezett Hideg nyomonba.  Igen, Ben Geza Affleck Boston külvárosában született, egy alkoholista apa és egy művészetkedvelő anya gyermekeként.

Ha egy hollywoodi legenda nevében szerepel a Géza, márpedig Ben Affleck nevében szerepel, jobb gyorsan tisztázni, mégis hogyan került oda. A Blikk 2014-ben a legilletékesebbnek, magának Ben Geza Afflecknek szegezte a kérdést, aki épp a Holtodiglan című filmjét promotálta:

Picit sem magyar? 

– kérdezte reménykedve az újságíró. 

Egy nemzet és megannyi Géza álma foszlott szerte a választól:

Csak lélekben vagyok kicsit magyar, mert a szüleim egyik szomszédja és jó barátja egy Géza nevű magyar származású holokauszttúlélő volt, akit annyira tiszteltek, amiért leugrott a németországi haláltáborba tartó vonatról, hogy a Géza lett a második keresztnevem. Nem használom, de tudom, hogyan kell ejteni helyesen.

Mint számos sorstársa, Ben is gyerekszínészként kezdte, 17 évesen már egy Burger King reklámban szerepelt egy séfsaláta és egy 1989-es autótelefon társaságában. 


Hamarosan még ennél is illusztrisabb társaságba került: 1992-ben elcsípett egy mellékszerepet az előítéletes elitiskolások köreiben játszódó School Ties című filmben. A szereplők közt találjuk Affleck gyerekkori barátját, Matt Damont is, de mindketten csak másod-, sőt inkább harmadhegedűsök: a film húzóneve Brendan Fraser volt.


Richard Linklater Dazed and Confused című filmje elsősorban Matthew McConaughey életében hozott nagy fordulatot, de Affleck is szívesen emlékszik vissza a slacker filmek e klasszikusára. Ő azonban Linklaternél is többet köszönhetett a kor egy másik népszerű függetlenfilmes arcának, Kevin Smithnek, aki ráosztotta a Chasing Amy (nálunk: Comic Strip - Képtepen képregény) című nagyon független és nagyon kevésből készült fanyar, de azért romantikus vígjáték főszerepét. 


Ez már Affleck filmje volt, legalább annyira, mint Smithé, és még csak 1997 elejénél tartottunk, év végére pedig már mozikban volt a Good Will Hunting, a két ifjú színész és régi barát, Affleck és Damon forgatókönyvének gyümölcse. 

Az ideáig vezető út persze nem volt könnyű, a hollywoodi anekdotatár szerint a szerzők úgy tesztelték, hogy az illetékesek elolvasták-e a forgatókönyvüket, hogy a hatvanadik oldalra beékeltek egy meleg szexjelenetet, ami teljességgel ellentmondott az addigi történetnek. Amikor Harvey Weinstein, a Miramax stúdió teljhatalmú ura rákérdezett a hatvanadik oldalra, Affleck és Damon tudta, hogy ő legalább elolvasta a könyvüket, vagy legalábbis eljutott ideáig. És ez elég is volt ahhoz, hogy vele készítsék el a filmet, amiért aztán megkapták a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart.


Weinstein a későbbiekben is sokat tett Affleckért, amiért a színész nem győzött elhatárolódni a hollywoodi mogultól, amikor a #MeToo korszak beköszöntével Weinstein szexuális zaklatási ügyei napvilágot láttak. Akinek még sokat köszönhetett sztársága első korszakában, az Michael Bay volt, aki nem a szerény és érzékeny független filmek, hanem a vállról indítható nagyszabású világvégék királyának számított, és számít ma is. 


Bay először egy Föld felé tartó aszteroida ellen és Bruce Willis oldalán vetette be (Armageddon), majd Pearl Harbor és egy szerelmi háromszög főszereplőjévé tette,  

Affleck igyekezett mindkét térfélen derekasan helytállni, nem tagadtatta le magát, ha régi cimborája, Kevin Smith hívta, miközben egyre másra forgatta, amit Hollywood felkínált. Csinált néhány tisztességes, bár felejthető akciófilmet (köztük a szörnyű című Hulla, hó, telizsákot és A rettegés arénáját) és egy egészen kiváló thrillert (Ütközéspont).


Megvillogtatta romantikus oldalát is. Fun fact: mind a Szívörvényben (romantikus dráma Gwyneth Paltrow-val), mind a Mint a hurrikánban (romantikus komédia Sandra Bullockkal) egy-egy repülőgép-szerencsétlenség indítja be a történetet –erre azért odafigyelhetett volna Affleck ügynöke. Mindenesetre nem volt ez egy rossz időszak, semmi maradandó, de különösebb nagy blama sem, Affleck ott volt a tűz közelében, az A-lista első harmadában. A vég azonban, amelyet Bennifer néven ismer a bulvártörténelem, már ott leselkedett a közelben.


Románca Jennifer Lopezzel igazi PR-katasztrófának bizonyult. És amikor első közös filmjük, a Gengszter románc hatalmasat bukott (pocsék film volt, de távolról sem az a humanitárius katasztrófa, aminek a maga idejében beállították), a közönség úgy döntött, túl sok volt a jóból, inkább elpártol a színésztől. Nem volt sokkal sikeresebb a páros második  próbálkozása, az Apja lánya című romantikázás sem, Affleck színészi megítélésén pedig a Daredevil című képregényfilm sem sokat lendített, legalábbis a kívánt irányba nem. Valami jó mégiscsak származott a vak szuperhős megformálásából, a színész a forgatáson habarodott bele későbbi feleségébe, Jennifer Garnerbe.


Ebben a helyzetben sokan sebeiket nyalogatva visszavonulnának, önéletrajzuk megírását fontolgatnák, vagy rockkarrierbe kezdenének, de Affleck a mai napig nem írta meg a memoárját és gitárt sem vett a kezébe. Ahelyett, hogy elgyászolta volna egykor csillogó karrierjét, inkább megpróbálkozott a rendezéssel, és csodák csodája, már elsőre betalált. 

A hazai terepen, Bostonban forgatott Hideg nyomon erős atmoszférájú, következetesen végigvitt, meggyőző alakításokat felvonultató krimi, főszerepben a kisebbik Affleckkel, Casey-vel (akinek csak később, pályája csúcsán fog összeomlani a karrierje, de ez egy másik történet). 

A Hideg nyomon láttán a rosszakarók hirtelen nem is tudták, mihez kezdjenek, ráadásul Affleck színészként is visszatért és meggyőző alakítást nyújtott a Hollywoodland című filmben, Superman tragikus sorsú alakítója, George Reeves  szerepében. Az igazi tanácstalanság azonban csak akkor fogta el Affleck ellenségeit, amikor a padlóról feltápászkodó sztár  – immár a saját főszereplésével – megrendezte harmadik filmjét, Az Argo-akciót  (nem összetévesztendő Árpa Attila filmjeivel), amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart.


Affleck ismét nyeregben volt, de mintha már láttuk volna egyszer, ami ezután következett: tisztességes hollywoodi produkciókhoz adta a nevét (Holtodiglan), beállt képregényhősnek (pedig sokan és joggal óvták Batman szerepétől), adott egyet a művészetnek is (Terrence Malick: To the Wonder), írt egy forgatókönyvet Matt Damonnal (Az utolsó párbaj) és szerepelt is a belőle készült filmben. 

Ja, igen, és beugrott Kevin Smith új filmjébe (Shop-stop III), és ezúttal elvette feleségül Jennifer Lopezt.

2016-ban, amikor épp jó barátját és régi harcostársát, Matt Damont ünnepelte a világ, mert a Marson rekedt Ridley Scott Mentőexpedíció című filmjében, Ricky Gervais, a Golden Globe házigazdája ezekkel a szavakkal konferálta fel Damont:

Az egyetlen ember a világon, akihez Ben Affleck sosem lett hűtlen.

A vidáman pezsgőző hollywoodi elit hatalmas röhögésben tört ki, de a poén fájhatott. Mindenesetre alig várjuk az egymáshoz soha nem hűtlen páros következő filmjét, amely a Nike hajdani nagy reklámfogásáról, Michael Jordan megszerzéséről fog szólni.

Nyitókép:  Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

 

#Kultúra#ben affleck#matt damon#harvey weinstein#kevin smith#jennifer lopez#születésnap#film#ma

Címlapról ajánljuk