Kultúra

30 éve az ő hangján szólal meg Micimackó, mégsem Mikó István jut róla eszünkbe

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 15:15

Robin Williams, Micimackó vagy A nagy ho-ho-horgász rajzfilm kukaca – hiába szólnak mind ugyanazon a hangon, mégsem Mikó Istvánra gondolunk. Épp ez a zseniális a művészetében, amivel már több generáció életében nyomot hagyott. A színésszel Lutter Imre beszélgetett Sorok között című műsorában.

Mikó István a színházat soha nem munkaként, hanem játékként fogta fel. A gyerekei sokszor nem értették, hová tűnik el apjuk, miért nem velük játszik esténként. Lutter Imre Sorok között című műsorában azt mondta, mindig is két párkapcsolata volt, az egyik a színház, ami már jó régen elrabolta őt.

A Jászai Mari-díjas színművész már gyerekként is nagy egyéniség volt, kedvenc hobbija is eltért az átlagtól. Színházi közvetítéseket hallgatott a rádióban, ahol igyekezett felismerni a színészeket. Hetedikes korától már ő maga rendezett kisebb színielőadásokat, amelyeket nem bízott a véletlenre, ő írta és adta is elő ezeket. 

mikó istván
 

Kezdetek

Életének 8 legszebb évét – elmondása szerint – a II. kerületi, Lórántffy Zsuzsanna utcai ének-zene tagozatos általános iskolában töltötte. Ebből az élményből töltekezik a mai napig. 

Egyszerre tanították meg a muzsikát és az összes művészeteket, a kapcsolódó művészeteket.
 

A másik fontos dolog, ami formálta életét, a családi környezet. Édesapja könyvtáros volt, édesanyja tanítónő, mindketten Kisvárdáról jöttek. Gyermekkora nagy részét nagymamájánál, Kisvárdán töltötte, nagynénje fedezte fel muzikalitását. Rádiót hallgatva végigvezényelte az összes zenekart, ami hallott, ezért a nagynéni úgy gondolta, valamilyen hangszerrel kellene megismerkednie Istvánnak. 5 és fél éves volt, amikor elkezdett hegedülni, és 13 évig nem hagyta abba. A hegedűt idővel gitárra cserélte a Beatles és az Illés dalainak hatására, érettségi után pedig vele együtt alakult meg a Kaláka együttes.

A színházi pálya előtt sokfelé sodorta az élet: volt a Malévnél jegyárusító, de nyomdászatot is tanult. Aztán felvették a Színművészetire, ahol 1977-ben végzett. Azóta számos színháznál hagyott nyomot, a soproni Petőfi színháznak pedig 10 évig igazgatója is volt.

mikó istván
Mikó István és Lutter Imre

Zene és vers

Én mindig hittem a mesék erejében, a szó erejében és a dal erejében.


Mikó István a Kaláka zenekarból érkezett a színház világába, így a zene előbb vált az életének részévé, mint a színház. Általános iskolában ismerték meg egymást Gryllus Dániellel, akivel azóta is rendszeresen zenélnek együtt. Annak idején Mikó István ötlete volt, hogy zenésítsenek meg verseket.

Nincs olyan zenei műfaj, amit ne szeretne. Hegedűn, gitáron, furulyán játszik, és bár nem gyakorol rajtuk napi szinten, szoros kapcsolatban áll hangszereivel. Hangsúlyozta, hogy nemcsak barátjának, Dánielnek, de neki is van hangszergyűjteménye, elsősorban pengetős hangszereket gyűjt.

A Kaláka-korszakban sok költővel találkozott; Weöres Sándorról, Nagy Lászlóról, Csoóri Sándorról, Tornai Józsefről is van személyes élménye. De amikor Lutter Imre arról kérdezte, kik voltak azok, akik lelkileg sokat adtak neki, úgy felelt:

József Attila, Ady Endre mindenféleképpen nagyon hatottak rám. Olyan verseik vannak, amik kiáltoztak, hívogattak, hogy valamiféle muzsikát komponáljunk hozzá.


Különösen fontos számára Ady EndreAz Óperenciás tengerencímű verse, amely ráébreszti, milyen kis porszem az emberi lét a nagy egészhez képest.

Színház

Az első színházi élményem talán a Néphadsereg színházban volt


– mondta Mikó, akit nagyon megfogott Gorkij Nyaralók című darabjának sok szereplőt felvonultató előadása. A sors úgy hozta, hogy csak ötszöri próbálkozás után vették fel a Színművészetire, de sosem változtatott azon a 12 versen, amit a vizsgáztatók elé vitt.

Úgy gondoltam, hogy a versekben, amiket viszek, nem lehet hiba. Két dolog lehet: vagy bennem van a hiba – ez fel sem merült bennem –, vagy pedig azokban, akik hallgatják.

 

Szinkron

Gyerekkorában két utcányira lakott a Pannónia Filmstúdiótól, és a házunkban élt egy nő, aki tudta, hogy szeret szavalni. Egyszer-kétszer elhívták gyerekszerepre, ott találkozott Hacser Józsával is, akivel később jó barátok lettek, és a Muppet Showban is együtt dolgoztak. Józsa volt Miss Röfi, István pedig Breki hangja.

Robin Williams, Micimackó vagy A nagy ho-ho-horgász rajzfilm kukaca mind ugyanazon a hangon szólnak, mégsem Mikó Istvánra asszociál a néző – és épp ez a zseniális a művészetében, amivel már több generáció életében hagyott nyomot.

Micimackó szinkronhangját úgy kapta meg, hogy a Walt Disney castingot tartott Magyarországon – ez volt az egyik első alkalom, amikor egy külföldi filmhez castingoltak. Több mint 30 éve, hogy az első Micimackót szinkronizálta, majd további 25 éven át rajzfilmben, animációban és játékfilmben is.

#Kultúra#Sorok között Lutter Imrével#mikó istván#színház#szinkron#kaláka együttes#micimackó#ma

Címlapról ajánljuk