Külföld

„Nem utálom a fekete nőket, de őt le kéne lőni” – rasszista botrányba keveredett a brit kormánypárt legnagyobb adományozója

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 17:44

Rishi Sunak miniszterelnöknek esze ágában sincs visszafizetni az adományt, amit attól az üzletembertől kapott, aki egy fekete képviselőnő megöléséről beszélt.

Politikai botrány robbant ki az Egyesült Királyságban abból, hogy az országot kormányzó Konzervatív Párt legnagyobb adományozójáról kiderült, hogy súlyosan rasszista megjegyzéseket tett egy fekete képviselőre.

Frank Hester a Phoenix Partnership (TPP) nevű céget vezeti, amely 2016 óta több mint 400 millió font (185 milliárd forint) értékben kapott állami megbízásokat, és kevesebb mint négy év alatt 135 millió font (62,5 milliárd forint) nyereségre tett szert az egészségügyi minisztériummal kötött szerződéseiből, vagyis volt miből adományoznia: tavaly tízmillió fontot (4,6 milliárdot) adott a kormánypártnak.

A Guardian hétfőn megírta, hogy Hester öt évvel ezelőtt a TPP egyik tanácskozásán ezt mondta Diane Abbott munkáspárti képviselőről:

Próbálok nem rasszista lenni, de látom Diana Abbottot a tévében, és legszívesebben minden fekete nőt gyűlölnék, mert ő ott van, pedig egyáltalán nem utálom a fekete nőket, de azt gondolom, hogy őt le kéne lőni.

Egy másik cég vezetőjéről pedig azt mondta: ki kellene rúgatni, de jobb lenne, ha meghalna, mert nem enné el mások elől az ételt.

Miután nyilvánosságra kerültek az elhangzottak, a TPP közölte: Hester elfogadja, hogy „durván” beszélt Diane Abbottról egy néhány évvel ezelőtti magántalálkozón, de a kritikájának nem volt köze a képviselő neméhez és bőrszínéhez. A közlemény szerint a cégvezető „irtózik a rasszizmustól”, amit ír bevándorlók gyerekeként az 1970-es években maga is megtapasztalt.

A Munkáspárt és a liberális demokraták is felszólították a konzervatívokat, hogy küldjék vissza Hesternek a tízmilliós adományt. Csatlakozott hozzájuk West Midlands megye konzervatív polgármestere, Andy Street is, aki azt mondta a miniszterelnöknek, hogy „gondolja át, milyen társaságban van”.

Kevin Hollinrake postaügyi miniszter ugyanakkor szerdán azt mondta, „nem lenne helyes” visszafizetni a pénzt, és további adományt is elfogadnak az üzletemberről, akit a konzervatívok nem gondolnak rasszistának.

Abbott azt mondta, „rémisztő” volt hallania Hester megjegyzéseit. 

Az, hogy az elmúlt években két képviselőt is megöltek, még riasztóbbá teszi az efféle beszédet

– jelentette ki, hozzátéve, hogy feljelentést tett a rendőrségen.

Szerdán megszólalt az ügyben Rishi Sunak brit miniszterelnök is, aki elismerte, hogy Hester megjegyzései helytelenek és rasszisták voltak, de szerinte el kell fogadni az üzletember bocsánatkérését. Marsha de Cordova munkáspárti képviselő arról a 15 ezer font értékű helikopterezésről kérdezte a kormányfőt, amit Hester fizetett neki, arra volt kíváncsi, hogy Sunak visszafizeti-e az ajándékot.

Nem, és örülök, hogy ez az úr egy olyan pártot támogat, amely az ország történelmének egyik legsokszínűbb kormányát képviseli, amit az ország első brit-ázsiai miniszterelnöke vezet

– válaszolta a kormányfő. Abbott maga is jelen volt az alsóház ülésén, kérdezni is akart, de nem kapott szót.

Nyitókép: House of Commons/PA Images via Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#botrány#rasszizmus#rishi sunak

Címlapról ajánljuk