Külföld

Napi két méteres sebességgel közelít a katasztrófa egy dán faluhoz

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 20:33

Legalább 2 millió tonna szennyezett talaj közelít a 400 lakosú falu felé. Emberi mulasztás áll a környezeti katasztrófa mögött, állítják a szakértők.

A Guardian számolt be róla, hogy egy 400 lakosú dán falu, Ølst otthonait és egy folyót veszélyeztet az ország történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája hatalmas mennyiségű, szennyezett talajt sodró földcsuszamlás formájában.

A földcsuszamlás lassan halad Ølst  felé, miután a megindult a talaj egy közeli, a Nordic Waste által üzemeltetett üzemben, ahol a csuszamlás már épületeket is megsemmisített. Szakértők szerint legalább 2 millió tonna szennyezett talaj napi 2 méteres sebességgel mozog –  miután a napi 9 méterről lelassult – , és a falu felé tart. Attól tartanak, hogy a szennyeződés az Alling Å folyót is szennyezheti.

A dán és grönlandi földtani intézet (GEUS) jelentése megállapította, hogy a földcsuszamlást emberi, nem pedig természeti tevékenység okozta. A jelentésben Norvégiából származó szennyező anyagokról is szó esik. A kárelhárítási költségek várhatóan elérik a 205 millió dán koronát (nagyjából 10,5 milliárd forint) a következő hat hónapban, a végösszeg viszont ennek többszöröse, akár milliárdos nagyságrendű is lehet.

A Nordic Waste múlt héten csődöt jelentett arra hivatkozva:

Sajnos a földcsuszamlás olyan méreteket öltött, hogy mi mint vállalat nem vagyunk képesek felvenni a harcot ellene.

Dániában korábban voltak olyan találgatások, melyek szerint a földcsuszamlást a közelmúlt heves esőzései okozhatták. Kristian Svennevig, a GEUS vezető kutatója és a katasztrófáról szóló jelentés egyik szerzője azonban azt mondta, hogy a jelentés 2021-ig visszamenőleg talált bizonyítékokat a földmozgásra, amely tavaly gyorsult fel, mielőtt decemberben kipattant az ügy.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy ez nem természeti, hanem ember okozta jelenség, és nem az éghajlatváltozás a hibás

–  mondta, majd hozzátette, hogy alapvetően maga a szennyezett talaj csúszik, a 2021-es viszonylag száraz évben kezdett el mozogni. Magnus Heunicke környezetvédelmi miniszter szerint a katasztrófa még mindig akut fázisban van.

Korábban az RTL Híradó mutatta be, hogy hétmilliárd dollárt, azaz átszámolva több mint 2 ezer milliárd forint kártérítést fizet egy brazil bányatársaság az áldozatok családjainak azért a gátszakadásért, amelyben legalább 272 ember vesztette életét:


Nyitókép: A Noedic Waste üzeme – Fotó: Google Maps

#Külföld#dánia#földcsuszamlás#szennyezett talaj#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk