Külföld

Auschwitzcal viccelődtek a bukott lengyel kormánypárt megmaradt tévéjében, azonnal bukták több hirdetőjüket

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 15:04

Több nagy cég is jelezte, hogy nem hajlandó tovább hirdetni a csatornán.

Egy Republika nevű magántévére szorult vissza az előző lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) propagandája azóta, hogy az új kormány kihúzta alóla a közmédiát, amelyet nyolc évnyi uralma alatt a PiS pártszócsővé silányított. Az AP hírügynökség most arról ír, hogy több nagy hirdető is kivonult a Republika mögül, miután a műsorvezetők azon viccelődtek, hogy a bevándorlókat Auschwitzba kellene küldeni, vagy chippel ellátni, mint a kutyákat.

A PiS kormányzása alatt a lengyel közmédia olyan összeesküvéselméletekkel traktálta nézőit, mint hogy a liberális elit rovarevésre akarja kényszeríteni az embereket, antiszemita és homofób tartalmakat sugároztak, és a kormánypárt ellenfeleit támadták. A gyűlöletbeszéd terjesztése a lengyel törvények szerint bűncselekmény, de az állami médiának a PiS kormányzása alatt sem jogi, sem piaci nyomással nem kellett szembenéznie – a Republikának viszont mindkét téren el kell számolnia.

A csatorna vasárnapi műsorában az volt a téma, hogy az Európai Unió felülvizsgálná a bevándorlás rendszerét, amit Jan Pietrzak színész-humorista így kommentált: „Vannak táboraink a bevándorlók számára Auschwitzban, Majdanekben, Treblinkában és Stutthofban”, a nácik által működtetett haláltáborokra utalva. Három nappal később a Wprost hetilap volt szerkesztője, Marek Król arról beszélt, hogy szerinte a bevándorlókat chippel kellene ellátni, mint a kutyákat, de még olcsóbb lenne, ha egy számot tetoválnának a bal karjukra.

A gusztustalan kijelentések nyomán az IKEA jelezte, hogy nem hirdet tovább a csatornán, amire egyes konzervatív politikusok a svéd lakberendezési áruházlánc bojkottjára szólítottak fel. Ám más cégek, köztük a Carrefour és a MasterCard is bejelentették, hogy kivonják reklámjaikat a Republikáról.

Pietrzak a haláltáboros kijelentése óta is szerepelt a Republikán, amelynek programigazgatója, Michał Rachoń Król kijelentését kommentálva azt mondta, mélyen nem értenek vele egyet. Az viszont nem merült fel, hogy letiltsák a képernyőről. Rachoń szerint a Republika „a szólásszabadság otthona”, de tisztelettel viszonyulnak „minden emberi lényhez”. Korábban egy jobboldali politikus, Marek Jakubiak „felesleges hulladéknak” minősítette a bevándorlókat, akkor Rachoń műsorvezetőként megkérte, hogy tartózkodjon a „visszataszító hasonlatoktól”.

Donald Tusk jelenlegi miniszterelnök élesen elítélte a xenofóbiát, amely szerinte annak az eredménye, hogy ezeket az embereket és eszméiket az előző kormány és a jelenlegi államfő, Andrzej Duda évekig jutalmazta.

Az Auschwitz-Birkenau múzeum igazgatója, Piotr Cywiński elítélte „a menekültekkel kapcsolatos erkölcstelen politikai kijelentéseket”. Szerinte „ezek túl vannak azon a határon, ami elfogadható a civilizált világban”.

A Soha Többé nevű rasszizmusellenes szervezet vezetője, Rafał Pankowski azt mondta, megdöbbent a tévében elhangzott kijelentéseken, de örül annak, hogy a közösségi médiában sokan undorukat fejezték ki miattuk, és a cégek visszavonják hirdetéseiket. „Eljutottunk arra a pontra, hogy a társadalomnak, vagy a társadalom egy nagy részének elege lett a gyűlöletbeszédből” – jelentette ki.

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#lengyelország#auschwitz#propaganda#reklám#pis

Címlapról ajánljuk