Külföld

Ausztria több millió eurót különít el a büntetőeljárás alá vont melegek kártalanítására

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 19:22

Bizonyos diszkriminatív rendelkezések egészen a 2000-es évek elejéig hatályban maradtak az országban.

Ausztria több millió eurót különített el azon melegek ezreinek kártalanítására, akiket két évtizeddel ezelőttig büntetőeljárás alá vontak – közölte az osztrák igazságügyi miniszter.

Az ország 1971-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, de bizonyos diszkriminatív rendelkezések egészen a 2000-es évek elejéig hatályban maradtak.

A férfi homoszexuális prostitúció tilalma 1989-ig érvényben maradt, bár a heteroszexuális prostitúció legális volt. A férfiak közötti szexuális érintkezés beleegyezési korhatára 2002-ig 18 év volt – a heteroszexuálisok esetében 14 év helyett – emlékeztet a Guardian.

Kedden Alma Zadić igazságügyi miniszter azt mondta, hogy becslések szerint 11 000 ember jogosult kártérítésre, és összesen 33 millió eurót (29 millió font) különítettek el a kifizetésre.

Két LMBTQ+ zászlóval körülvéve, újságíróknak nyilatkozva arról beszélt:

Ez a pénzügyi kártérítés soha, de soha nem tudja kárpótolni a szenvedést és az igazságtalanságot, ami történt, de óriási jelentőségű, hogy végre felelősséget vállalunk történelmünk e részéért.

A most hatályon kívül helyezett törvények alapján vizsgálat alá vont melegek 500 eurót kapnának, az ítéleteket pedig megsemmisítenék – tette hozzá.

Akiket elítéltek, 3000 eurót kapnának, és még többet, ha börtönbe kerültek, vagy egészségi, gazdasági vagy szakmai hátrányt szenvedtek. A jövő év februárjától hatályos törvényt várhatóan még idén elfogadja a parlament. 

A kártérítés igényléséhez az eljárás alá vontaknak kell jelentkezniük.

Zadić – aki korábban már bocsánatot kért a meleg férfiak és nők elleni büntetőeljárások miatt – arra is felszólította az embereket, hogy álljanak ki az LMBTQ+ közösség elleni gyűlölet és erőszak ellen, amely szerinte egyre növekszik.

Az azonos neműek házassága 2019 óta legális Ausztriában, és a felmérések szerint az osztrák közvélemény határozottan az azonos nemű párok egyenlő bánásmódja mellett áll.

Nyitókép: Elmar Gubisch / Getty Images

#Külföld#ausztria#melegek#lmbtq#kártalanítás#dekriminalizáció

Címlapról ajánljuk