Külföld

Megszólalt a magyar orvosnő, aki életben tartotta a barlang mélyén belső vérzést szenvedett férfit

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 14:35

Ez volt az egyik legbonyolultabb földalatti mentés, mert egy kifejezetten technikás, nehezen bejárható barlangban kellett dolgozni.

„Hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor tegnap este a hordágy felért a felszínre” – mondta a hvg.hu-nak Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, aki tíz napja elsőként ért le a törökországi barlangban rekedt amerikai kutatóhoz. 

Mark Dickey ezerméteres mélységben lett rosszul: a férfinek belső vérzése lett és vért hányt. Saját lábán nem tudta elhagyni a barlangot, ezért expedíciót szerveztek a kimentésére, ebben összesen 190-en vettek részt.

A beszámolók alapján ez volt az egyik legbonyolultabb földalatti mentés, Zádor Zsófia szerint azért, mert egy kifejezetten technikás, nehezen bejárható barlangról van szó, ahova egy kevesebb tapasztalattal rendelkező barlangász nem is tudna lemenni. Elsősegély-készlet mindig van a barlangászoknál, más egészségügyi felszerelést és gyógyszereket nem visznek magukkal, így ezeket mind a felszínről kellett pótolni. 

Zádor Zsófia szerint a lenti tábort úgy kell elképzelni, mint amikor az erdőben kirándul az ember, hálózsákban alszanak, bögrékben és lábosokban melegítik az ételt, csak persze egy barlangban, a civilizációtól teljesen elzártan.

A hvg.hu cikkéből kiderült:

  • a körülbelül 4-6 fokos hőmérséklet miatt sátrakat is állítottak, hogy a hidegtől minél jobban tudják védeni magukat, a hőmérséklet előnye viszont az volt, hogy a levitt élelmiszer hűtéséről nem kellett külön gondoskodni. 
  • Egy kis kórházat rendeztek be, kis intenzív osztállyal. Az alvóterülettől elkülönített részt alakítottak ki, amit mellékhelyiségként használtak. 
  • A kommunikáció nehézkes volt, egy vezetékes telefonhoz hasonló készüléken tartották a kapcsolatot a felszínen lévőkkel, de ez sem volt egyszerű: nagyon gyorsan merült, olyan halk volt, hogy alig hallották egymást, ráadásul 500 méternél lejjebb nem is működött megbízhatóan. Emiatt amikor szükség volt valamire, fel kellett mászni 500 méterig, ami ráadásul a legnehezebb szakasz, 6-8 óráig tart.

Az amerikai kutatót végül sikerült kiemelni a barlangból, erről látványos drónfelvételek is készültek. 


Nyitókép: Suleyman Cenk Idaye/MTI/AP/IHA

#Külföld#barlang#törökország#mentés#zádor zsófia

Címlapról ajánljuk