Külföld

Washington Post: Az elmúlt években rendszeresen visszaéltek a magyar útlevelekkel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 2. 10:30

A Washington Post szerint az elmúlt években rendszeresen visszaéltek a magyar útlevelekkel, csak 2018-ban 700 nem magyar állampolgárságú személynek volt magyar útlevele és hamis személyazonossági iratai, közülük pedig legalább 65 bejutott az Egyesült Államokba a vízummentességi programon keresztül.

Az Egyesült Államok két évről egy évre csökkentette a magyar útlevéllel rendelkezők Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi idejét, mint arról hétfőn az rtl.hu is beszámolt. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik. 

A lépés oka az, hogy a Magyar Kormány elmulasztotta a Vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését.

2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. 

Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (visa-waiver program, avagy VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak” – közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. (A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát.)

Tavaly a napi.hu írt arról, hogy annyi bűnöző és csaló szerzett magyar útlevelet, hogy sorra dobja vissza az USA a beutazási kérelmeket. A magyar állampolgárságról szóló törvény 2010. évi módosításával 2011-től lényegesen könnyebbé vált magyar állampolgárságot szerezni az egyszerűsített honosítási eljárás révén: magyar lakcím nélküli, magyar állampolgársággal előzőleg sosem rendelkezett külföldi személy is kaphatott magyar állampolgárságot anélkül, hogy Magyarországon lakhelyet vagy tartózkodási helyet létesített volna. Ezzel a határon túli magyar nemzetiségűek és családtagjaik közül sokan váltak magyar állampolgárrá.

„Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást, és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot” – fogalmazott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, hozzátéve, hogy mindennek ellenére a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat, és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

Rendszeres visszaélések

Az üggyel részletesen foglalkozik a Washington Post hétfői cikke. Az amerikai lap szerint az elmúlt években rendszeresen visszaéltek a magyar útlevelekkel. A lap egy 2018-as belbiztonsági minisztériumi dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy öt évvel ezelőtt már 700 nem magyar állampolgárságú személynek volt magyar útlevele és hamis személyazonossági iratai, és közülük legalább 65 bejutott az Egyesült Államokba a VWP-n keresztül.

Ezzel kapcsolatban a lapnak egy név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselő azt mondta, hogy 2011 és 2020 között kiadott magyar útlevelekkel volt elsősorban ilyen gond. 2020 után a magyar kormány szigorított ugyan az ellenőrzésen, de nem tettek eleget az amerikai kérésnek, hogy a 2020 előtt kibocsátott útleveleket ellenőrizzék. A kormányzati tisztviselő szerint a magyar kormány tudott arról, hogy az USA belbiztonságára veszélyes bűnözők éltek vissza a magyar hatóságok által kibocsátott úti okmányokkal.

„Nagyon súlyos biztonsági sérülékenységet jelent, hogy több százezer útlevelet adtak ki bármiféle komolyabb személyazonossági igazolás megkövetelése nélkül” – fogalmazott a Washington Postnak nyilatkozó tisztviselő.


Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

#Külföld#egyesült államok#magyarország#diplomácia#esta#vízum#útlevél

Címlapról ajánljuk