Külföld

A brutálisan meggyilkolt, transznemű Noa a légynek sem ártott, de vannak, akik holtában is gyalázzák

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. július 26. 11:01

Júniusban eltűnt Szerbiában egy 18 éves transznemű lány, két héttel később pedig kiderült, hogy Belgrádban élő barátja meggyilkolta, feldarabolta, és megpróbálta vegyszerekkel feloldani a testrészeit. Az eset döbbenetes részletein túl ismét fény derült a társadalomban meglévő transzgyűlöletre, de a párkapcsolati erőszak áldozatainak kiszolgáltatottságára is. 

Folyamatosan zajlanak az erőszak elleni tüntetések Szerbiában azóta, hogy májusban egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák agyonlőtte nyolc társát és egy iskolaőrt, két napra rá pedig egy 21 éves férfi ölt meg nyolc embert a Belgrád és Kragujevac között félúton lévő Mladenovacban. Ebben a hónapban újabb brutális gyilkosság borzolta a kedélyeket: július 6-án derült ki, hogy a hetek óta eltűnt 18 éves Noa Milivojevet meggyilkolták és feldarabolták.

A szerb sajtó először június 23-án adott hírt arról, hogy családja nem találja az Újvidék melletti Kabolból származó lányt azóta, hogy június 17-én Belgrádba ment a barátjához. Noa nem vette fel a telefonját, pedig családja szerint ez nem volt rá jellemző, mindig szólt nekik, hogy merre van épp.

Noa aktív volt a TikTokon, szinte naponta posztolt videókat, amikben reagált azokra a sértésekre is, amelyek transzneműként érték. A hatóságok kihallgatták barátját, Ognjen Dabetićet, de a férfi azt állította: nem járt nála Noa. Sőt, amikor az eltűnt lány rokonai őt is keresték, Noa unokatestvérének azt válaszolta, hogy beperli a családot, ha nem hagyják békén.


A 33 éves Dabetićet mégis rendőrök vitték el a Belgrád belvárosában lévő bérelt lakásából július 6-án. A lakásban megtalálták Noa holttestének darabjait, a férfi pedig beismerte, hogy megölte a lányt. A szomszédok azt mondták, Dabetić gyakran vitt fel más lányokat is a lakására, Noával pedig korábban úgy összebalhézott, hogy ki kellett hívni a rendőröket. Azt is látták, amikor kihordta a lakásból a lány holmiját.


Az ügyészségen Dabetić már nem tett vallomást, azt állította, hogy nem emlékszik a történtekre. A nyomozók azt sem tudták megállapítani, hogy mikor gyilkolta meg Noát. Feltehetően megfojtotta, majd késsel feldarabolta. Testrészeit műanyag dobozokba és egy vizes ballonba helyezte, és valamilyen vegyi anyaggal próbálta feloldani. 

Olyan hírek is megjelentek, melyek szerint a lány pillangót ábrázoló tetoválását kimetszette, hogy megtartsa emlékbe.

Dabetićről a sajtó kiderítette, hogy három informatikai cég tulajdonosa. Jól keresett, de a pénzt nagyrészt alkoholra és drogra költötte. Korábban közlekedési balesetet szenvedett, emiatt mankóval járt. Egy gyerekkori barátja azt mondta, a baleset után Dabetić megváltozott, visszahúzódóvá vált. Sokat drogozott, és jóval fiatalabb lányok társaságát kereste. Többen azt mondták, hogy „pszichopatának” tűnt számukra a férfi – többek közt Noa szülei is, akik nem nézték jó szemmel a kapcsolatot, de megakadályozni nem tudták.

Amikor a férfi informatikai eszközeit átvizsgálták, kiderült: az interneten rákeresett arra, hogyan lehet eltüntetni egy holttestet. Rengeteg cikket olvasott Brian Walshe-ról, aki idén januárban az Egyesült Államokban meggyilkolta szerb származású feleségét, és megpróbálta vegyszerekben feloldani a holttestét. Dabetić annak is megpróbált utánajárni, hogy megvádolhatnak-e valakit emberöléssel, ha nem kerül elő a holttest.

Bántalmazó kapcsolatban

Daniel Jaćimović, akit Noa jó barátjaként mutatott be a sajtó, azt mondta, Dabetić volt a lány első nagy szerelme, Noa mindig boldog volt, amikor vele beszélt. Azt is mondta, hogy Noát az LMBTQ közösségben is bántották azok, akiknek ki kellett volna állniuk mellette, rosszindulatú pletykákat terjesztettek róla, és bántalmazták is.

Egy másik cikkben már arról beszélt: voltak jelei annak, hogy Dabetić bántalmazza Noát, de hiába igyekeztek lebeszélni a lányt, ő mindig visszatért a férfihoz. Szerinte Noa is tudta, hogy ennek a kapcsolatnak nincs jövője, de Dabetić mesterien manipulálta, és mindig igyekezett „jóvá tenni”, ha bántotta a lányt, például ajándékot vett neki.

Noáról viszont mindenki azt mondta, hogy a légynek sem tudott volna ártani. Dabetić-tyel való kapcsolata kevesebb mint egy éve tartott: szerelmes volt a férfiba, az viszont kihasználta, verte és bedrogozta, amikor pedig nem volt rá szüksége, kidobta.

Anyja szerint Noát sokan bántották, a TikTokon is rengeteg negatív üzenetet kapott. Az anya megkérte emiatt a szülőket: ne hagyják gyerekeiknek, hogy használják a közösségi platformot.

A gyilkosság után Noa lakótársa, Ana Marija Pavlović is nyilatkozott a sajtónak. Szerinte Dabetić azután ölte meg Noát, hogy látta: egy Kenguru nevű tiktoker egy élő videóban szexre kényszerítette a lányt. A BelgradePride közölte: sokan elküldték nekik azokat a felzaklató videókat, amelyekben egy tiktoker verbálisan és fizikailag is bántalmazta Noát, emiatt a hatóságokhoz fordultak.

Gyász és gyűlölet

A belgrádi Köztársaság térre sokan vittek virágokat, mécseseket és a transznemű büszkeséget jelképező világoskék-rózsaszín-fehér zászlókat Noára emlékezve. Ám a megemlékezés után lefilmeztek egy fiatal férfit, aki szétrúgta a mécseseket és a virágokat, a transz zászlókat pedig széttépte.


A közösségi médiában felbukkantak olyan transzgyűlöletből fakadó kommentek is, amelyek a gyilkost dicsőítik. Ez nem példátlan Szerbiában, a májusi iskolai lövöldözés elkövetőjét is sokan éltették az interneten. Zorica Mršević professzor a Kurirnak azt mondta, hogy az ilyen borzalmas esetek vonzzák a beteges megnyilvánulásokat, mindig vannak, akik azzal próbálják felhívni magukra a figyelmet, hogy olyasmit hangoztatnak, amiről tudják, hogy a társadalom elítéli. Szerinte a legjobb, amit ezekkel tenni lehet, hogy nem adnak nekik nyilvánosságot.

Vladimir Vuletić szociológus ugyanakkor veszélyesnek tartja ezeket a megnyilvánulásokat: ha elmarad a büntetés, szerinte előfordulhat, hogy egyesek feljogosítva érzik magukat olyan emberek megölésére, akik nem illeszkednek a kívánatos társadalomról alkotott képükbe. Ez szerinte nem a zavart elméből, hanem a zavart értékrendből és a másságtól való félelemből fakad, és ez a félelem általában azokra jellemző, akik a saját identitásukban sem biztosak.

A Zvezde Granda nevű tehetségkutatóban fellépő transznemű énekes, Alina Juhart a Barbie belgrádi premierjén nyilatkozott Noáról. Mint mondta, azt látja, hogy 

az emberek Noa transzneműségével foglalkoznak, nem azzal, hogy brutálisan meggyilkoltak egy nőt, pedig ami a lánnyal történt, az nem elsősorban egy transznemű ember ellen elkövetett bűncselekmény, hanem párkapcsolati erőszak. 

Alina Juhart beszélt arról is, hogy amikor saját videói, interjúi alatt olvassa a kommenteket, úgy tűnik, mintha senki nem szeretné őt. Szerinte viszont ideje annak, hogy mindenki megértse: ők is emberek, akik másként élnek, de ugyanúgy akarnak szeretni és szeretve lenni.

Két tucatnyi emberi jogi és LMBTQ szervezet közleményt adott ki Noa halála után, amelyben megjegyezték: a szerb társadalomba mélyen beágyazódott a nők elleni erőszak, aminek Noa idén a 22. áldozata volt. Hangsúlyozták, hogy a transz nők elleni gyűlölet egyre fokozódik, ők alkotják a társadalom leginkább marginalizált és fenyegetett csoportját, és ellenük követik el a legbrutálisabb bűncselekményeket. A sajtó figyelmét pedig felhívták arra, hogy tartsák tiszteletben Noa identitását, és ne a születési nevén hivatkozzanak rá a tudósításokban.

Hozzászólna?

#Külföld#szerbia#gyilkosság#emberölés#párkapcsolati erőszak#transznemű#lmbtq#ma

Címlapról ajánljuk