Külföld

Nemi erőszakból születtem, de nem engedem, hogy ez határozzon meg

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 8:02

Mivel az Egyesült Királyságban nincsenek a nemi erőszak áldozatainak gyermekeivel foglalkozó jótékonysági szervezetek vagy támogató szolgálatok, az áldozatoknak gyakran segítség nélkül kell megbirkózniuk a bonyolult érzelmekkel.

Angliában és Walesben hamarosan bűncselekmény áldozataként ismerhetik el a nemi erőszak következtében fogant gyermekeket. A BBC-vel olyan emberek osztották meg történeteiket, akik nemi erőszakból fogantak. 

Egyikük Tasnim, aki még csecsemőként vesztette el édesanyját, Lucyt. Édesapja egy takaróba csavarva mentette ki a lángok közül, azonban éppen ő volt az, aki meggyújtotta a benzint, és megölte a nő anyját, nagynénjét és nagyanyját. Tasnim nemi erőszakból született, ez abból a naplóból derült ki, amely 18 éven át egy rendőrségi raktárban volt, és amelyet a nő azután kapott meg, hogy kérelmezte, hogy megnézhesse az anyja halálának ügyében keletkezett bizonyítékokat. „Nemi erőszakból fogantam, de nem engedem, hogy ez határozzon meg” – mondta a BBC-nek.

Lucy jövőre vonatkozó reményei és álmai mellett a napló részletesen bemutatja szenvedéseit is. Tasnim apja – a 10 évvel idősebb Azhar Ali Mehmood taxisofőr – 12 éves kora óta zaklatta és bántalmazta őt. 

„Ez megváltoztat mindent, amit tudsz, és azt, ahogyan a családoddal és önmagaddal kapcsolatos dolgokat érzékelsz. Mert én egy gyilkos rokona vagyok, és egy erőszaktevőé is. És régebben olyan szörnyű dolgokra gondoltam, mint például, hogy mi lesz, ha én is olyan leszek, mint ő” – fogalmazott a nő.

Az Ilkley-ben örökbefogadott gyermekként felnövő Neilnek boldog gyermekkora volt, de mindig is kíváncsi volt a szülőanyjára. 27 évesen, egy magánnyomozó segítségével tudta meg, hogy édesanyját tinédzserkorában egy idegen megerőszakolta. Neil ennek következtében született.

Szégyent, gyászt és zavart érzel. Az összes legsötétebb, legszörnyűbb érzést, amit csak magaddal kapcsolatban érezhetsz. És én egyszerűen összeomlottam

– mondta.

A lap szerint nehéz megmondani, hogy az Egyesült Királyságban hány ember születik nemi erőszak és bántalmazás következtében, de a Durham Egyetem és a Centre for Women's Justice becslései szerint csak Angliában és Walesben 2021-ben akár 3300 nő is teherbe eshetett nemi erőszak következtében.

A készülő, Angliára és Walesre vonatkozó áldozatokról szóló törvénytervezet a kormány szerint hivatalosan is a bűncselekmények áldozatainak fogja minősíteni a nemi erőszak következtében fogant gyermekeket. Ez a miniszterek szerint feljogosítja őket extra támogatásra – beleértve a terápiát és a tanácsadást, valamint az esetükkel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést. Mivel az Egyesült Királyságban nincsenek a nemi erőszak áldozatainak gyermekeivel foglalkozó jótékonysági szervezetek vagy támogató szolgálatok, az áldozatoknak gyakran segítség nélkül kell megbirkózniuk a bonyolult érzelmekkel.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#nemi erőszak#áldozat#áldozatvédelem

Címlapról ajánljuk