Külföld

„Ahol problémát érzek, az Orbán Viktor szemlélete és hozzáállása” – sármőr tábornokból lett Csehország új elnöke

Kovács IstvánKovács István

2023. március 10. 13:31

Hiába másolták le Csehországban a magyar kormánypárt tavalyi kampányát, Andrej Babis elbukott a NATO egykori második embere ellen. Petr Pavel szereti a sört, a kirándulást, az interneten hatalmas népszerűségnek örvend, a karriere pedig szinte tökéletes. Orbán Viktort élesen kritizálta, de hamarosan Pavel mégis Magyarországra látogathat. Íme Csehország új elnökének portréja.

Csütörtök délután iktatták be az új cseh államfőt, Petr Pavelt, akinek személyében a jelek szerint Orbán Viktornak új kritikusa akadt Közép-Európában. Pavel többször is élesen nyilatkozott a magyar miniszterelnökről, illetve a magyar kormányról, ami részben annak is köszönhető, hogy az új cseh államfő szöges ellentéte Orbán Viktornak. De ki ez a politikus, aki a semmiből érkezve elfoglalta a prágai várat?

Katonadolog

Petr Pavel, nem igazán politikus, katonai pályáról érkezett, igaz, ott mindent elért, amit csak lehetett. Korán eldöntötte, hogy ebbe az irányba tereli az életét, katonai középiskolába járt, majd a vyskovi katonai egyetemen végzett. Két évvel később 1985-ben már a csehszlovák légideszantos erők parancsnoka volt, ami – mint a világon mindenhol – a Varsói Szerződés országaiban is az elitet képviselte. Életének ezen a pontján van talán az egyetlen olyan döntés, ami miatt magyarázkodnia kellett: belépett a kommunista pártba. Erről később azt mondta, hogy megbánta, de csak így nevezhették ki az ejtőernyősök élére.

A cseh rendszerváltás után Pavel a katonai titkosszolgálatnál landolt és ha már ott volt letette a névjegyét. 

Jugoszláviában szolgálva 1993-ban a horvátországi Karinban részt vett 50 francia ENSZ-békefenntartó kimenekítésében, akiket a szerbek bekerítettek. 

Ezért a tettéért megkapta a francia Becsületrendet, míg hazájától Bátorságért Érdemrendet.

Ahogy teltek az évek, úgy lépdelt felfelé a ranglétrán, több NATO-parancsnokságon is szolgált, 2012-ben már cseh vezérkari főnök volt, aztán az északatlanti szövetség második embere, a NATO Katonai Bizottságának elnöke. Öt évvel ezelőtt szerelt le, azóta tanácsadóként dolgozott, konferenciákon volt előadó, de még egy civil szervezetet is gründolt, amikor a koronavírus megjelent, Együtt erősebben néven.

Tavaly nyáron jött el a pillanat, amikor úgy döntött, indul az elnökválasztáson. A motivációja részben az volt, hogy úgy érezte, az Orbán Viktor szövetségesének számító Andrej Babis egy olyan rendszert próbálhat létrehozni, mint amit a magyar miniszterelnök kiépített. 

A Cseh Köztársaság »Orbánizációjának« veszélye miatt jelöltettem magam. Nem nézhetem tétlenül, hogy mi is hasonló utat járjunk be


– írta a Twitteren decemberben.

A macsó

Per Pavel finoman szólva is jó alapanyag volt a kampányhoz, mivel sokakat megfogott a sármos katonatiszt, aki leginkább úgy néz ki, mintha Tom Cruise apja lenne, ráadásul imád motorozni. A neten leginkább úgy emlegetik, mint az ideális fatert, de a hashtagek között ott figyel a báty is. A hobbijai (kirándulás, hegymászás, fotózás) azt mutatták a választóknak, hogy közel áll az emberekhez, már-már egy közülük. Annyi biztos, hogy igazi cseh és a humora is a helyén van, egy nemrég előkerült fotó szerint túrázni egy hordó sört vitt magával, amit a hátán cipelt. A magánéletéről azt lehet tudni, hogy nős, a második házasságában él, a felesége Eva Pavlová alezredes a cseh hadseregből.


A politikai nézeteit tekintve liberális, EU-párti, az orosz agressziót mélyen megveti, jellemző, hogy a választási győzelme után az első, akit felhívott telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt. Pavel elkötelezett a NATO iránt, aki hazáját képviselve nagyon sok emberrel szót tud majd érteni, mert a cseh és szlovák mellett angolul, franciául és oroszul is beszél.

Fideszes kampány az elnökválasztáson

Ezek alapján sokan sima győzelmet jósoltak neki, de Babis, egy kipróbált és máshol győzelemre vezető kampányt vetett be ellene. 

Azt állította Petr Pavelről, hogy Csehországot beletaszítaná a háborúba, cseh katonáknak kellene elmenniük harcolni Ukrajnába. 

A legfőbb mondanivalója az volt, hogy ki kell maradnia az országnak a konfliktusból. Ismerős? Igen, a Fidesz kampányát próbálták átültetni a cseh gyakorlatba. 

Voltak durvább esetek is, például, amikor azt híresztelték, hogy Pavel már nem is él, neki pedig azt kellett bizonygatnia, hogy nem, nem halt meg. Később a hvg.hu cikke szerint a közösségi médiában egy olyan álhír is szárnyra kelt, amiben az egykori tábornok stábja megköszönte a választóknak a támogatást, majd felszólította őket arra, hogy jelentkezzenek a legközelebbi katonai parancsnokságon, ahol megkapják az ukrajnai háborúban való részvételhez szükséges fegyvereket. Mindez nem volt elég Babis győzelméhez, amit nyugati elemzők annak láttak be, hogy míg Magyarországon a sajtót leuralta a Fidesz, addig Csehországban sokkal kiegyensúlyozottabb a médiahelyzet.

A New York Times Andrej Babis szereplését a populisták bukásának sorában helyezte el, amit még Donald Trump indított el az Egyesült Államokban. Ilyen volt szerintük Jair Bolsonaro brazil elnök, illetve Janek Janza szlovéniai választási veresége is. Azt azonban hozzátették, hogy a populizmus még mindig erős, ezt mutatta Orbán Viktor tavalyi győzelme.

Petr Pavel egyébként a régi Orbánt még szimpatikusnak tartotta. Nemrég arról beszélt, hogy „akkor, amikor nagyon progresszív, fiatal liberálisként megjelent a politika színpadán, senki sem kételkedett volna abban, hogy ez a helyes út. A fordulat, amit azóta Orbán Viktor tett, mondhatjuk, majdnem 180 fok” – írta a Körkép.sk.


Kérdés, mit hoz a jövő. Azt már korábban leszögezte, hogy soha nem viszonyult negatívan Magyarországhoz mint országhoz. „Szerettem Magyarországra járni, sok barátom van ott, és boldog leszek, ha a kapcsolataink harmonikusak lesznek.

Ahol problémát érzek, az Orbán Viktor szemlélete és hozzáállása.


Novák Katalin meghívta a beiktatása után a „tábornokot” Budapestre. Vélhetően lesz miről tárgyalni, miután a Visegrádi Csoport komoly válságban van, aminek az oka Pavel szerint Magyarország oroszbarátsága. Beiktatásán arról beszélt, Közép-Európa egységes fellépése Ukrajna mellett segítséget jelenthet Kijevnek. Egy probléma azonban van: Magyarország hiányzik ebből a közép-európai fellépésből.

Nyitókép: Petr Pavel új cseh köztársasági elnök a prágai várban rendezett beiktatási ünnepségen 2023. március 9-én. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke Milos Zemant váltja az államfői poszton – Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek.

#Külföld#petr pavel#tábornok#csehország#Andrej Babis#választás#populizmus#liberális#ma

Címlapról ajánljuk