Külföld

Ferenc pápa egymillió eurót fizethetett egy túszul ejtett apáca kiszabadításáért

rtl.hurtl.hu

2022. május 6. 9:13

Egy korrupciós perben hangzott el az állítás.

Egymillió euró kifizetését hagyta jóvá Ferenc pápa, hogy biztosítsák egy apáca kimenekítését, akit iszlamista terroristák ejtettek túszul Afrikában – ezt vallotta Angelo Becciu bíboros, az egyházfő tanácsadója és a Vatikán volt külügyminiszter-helyettese abban a perben, amiben tíz embert vádolnak korrupcióval.

A tárgyaláson a Deutsche Welle cikke szerint elhangzott, hogy Angelo Becciu egy magát hírszerzési szakértőnek valló nőhöz, Cecilia Marognához fordult, miután megtudta, hogy egy kolumbiai apácát, Gloria Cecilia Narvaez nővért túszul ejtette egy al-Kaidához köthető dzsihádista terrorszervezet Maliban. Az iszlamista csoport, ami nyugatiak túszul ejtéséből finanszírozza tevékenységét, videókat tett közzé, amelyeken Narvaez nővér a Vatikán segítségét kérte.

A bíboros azt mondta, hogy a kolumbiai nuncius és ferences nővérek is megkeresték, hogy segítsen kiszabadítani az apácát, aki több mint hat éve dolgozott Afrikában misszionáriusként. Cecilia Marogna azt javasolta, hogy egy brit biztonsági magáncégnél, a The Inkerman Groupnál meglévő kapcsolatait felhasználva szervezzék meg Narvaez nővér kiszabadítását.

Angelo Becciu azt állítja, hogy Ferenc pápa megbízta azzal, hogy működjön együtt Marognával és az Inkermannal, de titoktartást kért attól tartva, hogy ez árthat a Vatikán megítélésének, illetve más túszejtőket is felbátoríthat. Becciu és Marogna 2018 januárjában keresték fel a cég londoni székhelyét, ahol azt mondták nekik, hogy nem tudják garantálni a sikert, és az apáca kiszabadítása egymillió euróba is kerülhet.

Hogy a Vatikán szerepvállalását elfedjék, minden kifizetés a közvetítőként fellépő Marogna által felügyelt számlákon keresztül történt. Nem tudni, hogy az iszlamistáknak végül fizetett-e a Vatikán, de a nővér tavaly októberben, négy évnyi fogság után kiszabadult. Nem sokkal azután a Vatikánba utazott, hogy találkozzon Ferenc pápával.

Angelo Becciut sikkasztással, hivatali visszaéléssel és tanúk befolyásolásával vádolják a perben, amelynek középpontjában a vatikáni külügyminisztérium londoni ingatlanbefektetése áll, amelyen több mint 200 millió eurót bukott az állam. Cecilia Marogna ellen félmillió eurós sikkasztás és luxuscikkek elszámolása a vád. A bíboros a bíróságon tagadta, hogy romantikus viszonya lett volna Marognával.

Nyitókép: Franco Origlia/Getty Images

#Külföld#ferenc pápa#vatikán#túszejtés#korrupció#tárgyalás

Címlapról ajánljuk