Külföld

Németország ma lekapcsolja atomerőművei felét

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 15:45

Jövőre pedig végleg vége az atomkorszaknak az Európai Unió legerősebb gazdaságában. 

Németország pénteken leállít hármat, a még működő hat atomerőműből – közölte az AP hírügynökség. Egy év múlva az ország végleg szakít az atomenergia használatával, és a többi kapacitást is megszüntetik.

A nukleáris energia kivezetéséről, és a megújuló energiaforrásokra való átállásról Gerhard Schröder balközép kormánya döntött még 2002-ben. Utódja, Angela Merkel először még úgy határozott, meghosszabbítja a németországi atomerőművek élettartamát, ám a 2011-es fukusimai katasztrófa után visszavonta döntését, és 2022-t jelölte meg a kivezetés végső határidejének.

Azokat a reaktorokat, amelyeket ma leállítanak, először az 1980-as évek közepén helyezték üzembe, és az elmúlt négy évtizedben háztartások millióinak szolgáltattak áramot.

Az utóbbi időben egyre többen követelték az atomenergia kivezetéséről szóló döntés felülvizsgálatát, mondván a már működő erőművek viszonylag kevés szén-dioxidot termelnek. Azzal érvelnek, hogy nukleáris energia segíthet Németországnak elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

A kormány azonban a héten egyértelművé tette, hogy jövőre az összes erőművet leállítják, a szénfelhasználást pedig 2030-ig vezetik ki. A kabinet szerint ez nem befolyásolja az ország energiabiztonságát, sem azt a célt, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2045-re klímasemleges legyen.

Az atomerőművek továbbra is nagy kockázatú létesítményeknek számítanak, amelyek erősen radioaktív atomhulladékot termelnek 

– nyilatkozta a Funke médiavállalatnak Steffi Lemke, környezetvédelmi miniszter.

Arról egyébként még nem született véglege döntés, hogy pontosan hol tárolják a több tízezer tonnányi nukleáris hulladékot. Szakértők szerint az elhelyezés kérdése azért sem mellékes, mert egyes anyagok még 

35 ezer generáción át veszélyesen radioaktívak maradnak.

#Külföld#németország#klímacélok#környezetvédelem#atomerőmű#atomenergia#megújuló energia

Címlapról ajánljuk