Külföld

Orgazdák fészkévé vált a Facebook piactere az USA-ban

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 19:53

A Marketplace-en cserél gazdát a lopott áru az Egyesült Államokban, a rendőrök pedig arra panaszkodnak, hogy a közösségi oldal üzemeltetője csak hónapok múlva válaszol a megkereséseikre.

Szervezett bűnözői körök eszközévé vált a Facebook piactere, a Marketplace az Egyesült Államokban, miközben az áruházi lopások és orgazdaság miatt nyomozó rendőrök alig tudják felvenni a kapcsolatot a közösségi oldal üzemeltetőjével – derül ki az NBC News riportjából.

Az újságírók az ohiói Perrysburg rendőreinek munkáját kísérték figyelemmel. A tizenháromezres települést két autópálya is érinti, és megtalálhatók a nagy amerikai áruházláncok – a Target, a Home Depot, a Lowe’s és a Walmart – hipermarketjei. Ezek ideális célpontok a bolti tolvajoknak, akik, ha kell, gyorsan el is tudnak tűnni a környékről a lopott áruval.

Több a pénz és kisebb a kockázat, mint a drogkereskedelemben

A bűnszervezetek főleg harmincas-negyvenes, drogfüggőségben szenvedő fehér férfiakat szerveznek be, akik a többi vevő közé olvadva, feltűnés nélkül ki tudnak sétálni a boltból a lopott áruval. De az is előfordul, hogy megtöltenek egy bevásárlókocsit, és egyszerűen kilökik az áruházból. Nagy ellenállásba nem ütköznek, mert az áruházláncok sem bátorítják munkatársaikat arra, hogy üldözőbe vegyék a tolvajokat, nehogy az alkalmazottak vagy a vevők bajba kerüljenek.

Az orgazdaságra szakosodott bűnözői körök a nekik dolgozó tolvajokat sokszor kábítószerrel vagy készpénzzel fizetik ki. Az egyik lebukott tolvaj, aki négyéves börtönbüntetését tölti, az NBC News-nak azt mondta: a szervezett bolti lopásban több pénz van, mint a drogkereskedelemben, és kisebb büntetés is jár érte.

A lopott áru sokszor a Facebook apróhirdető felületén keresztül talál gazdára. A perrysburgi rendőrség nyomozója itt találkozott egy láncfűrésszel, amit egy Rick Nye nevű 44 éves férfi hirdetett csaknem fele annyi pénzért, mint amennyiért a helyi barkácsáruházban árulják. 

Az eladó teljesen hétköznapi fickónak tűnt, barátságos profilképén egy kislánnyal együtt mutatkozott, de gyanús lett, hogy a profilja tele van bontatlan csomagolású szerszámgépekkel, 

mélyen a bolti ár alatt. Todd Curtis őrmester kertésznek adta ki magát, és találkozót beszélt meg a férfival egy parkolóban, ahol 250 dollár készpénzért megkapta a Lowe’s áruházból kilopott láncfűrészt.

A férfit nem tartóztatták le azonnal, hanem hazáig követték. A rendőrök az ablakon keresztül három bontatlan hegesztőgépet szúrtak ki nála több mint ezer dollár értékben. Házkutatási engedélyt kértek egy bírótól, és rajtaütöttek a férfin. Lefoglalták a telefonját, de csak az sms-ekhez és a telefonon tárolt fényképekhez tudtak hozzáférni a rendőrök. Ahhoz, hogy a facebookos tevékenységét is ellenőrizni tudják, a közösségi oldalt üzemeltető Meta vállalattal kellett felvenniük a kapcsolatot.

Azt tanulták meg, hogy nem várhatnak együttműködést

A nyomozások itt a perrysburgi rendőrök szerint rendre elakadnak. Hónapokat kell várniuk arra, hogy a Meta válaszoljon a megkereséseikre, miközben lejárnak a nyomozáshoz szükséges engedélyek. A nyomozók senkivel nem tudnak beszélni a Facebooktól, különféle linkeket kell végigkattintaniuk abban a rendszerben, amit a Meta a rendfenntartó szervek megkereséseire tart fenn. Amikor válasz érkezik, a cég ahelyett, hogy kifejezetten a rendőrök által kért tartalmakat küldené meg, több ezer oldalnyi felhasználói adatot oszt meg velük, amit a rendőrök szerint lehetetlen átfésülni.

A Meta éppen azon a napon hívta vissza először a perrysburgi rendőröket, amikor az NBC stábja forgatni kezdett náluk. Kapva az alkalmon, a stáb megkérdezte a vállalatot, hogy a jelenlétüknek van-e köze ehhez az időzítéshez. A Meta munkatársa azt mondta, ők mindig felveszik a kapcsolatot a rendfenntartókkal, hogy képzést nyújtsanak számukra a saját folyamataikról.

A nyomozók elárulták: azt tanulták meg leginkább, hogy nem számíthatnak együttműködésre a Metától. A Rick Nye elleni nyomozás során így azokra az sms-ekre hagyatkoztak, amiket a férfi más bandatagokkal váltott, és a telefonon tárolt fotóit össze tudták hasonlítani azokkal, amiket facebookos hirdetéseihez posztolt.

Törvényben szabályozzák

Korábban az ilyen ügyekben könnyebb dolguk volt a rendőröknek: az áruk újságok apróhirdetéseiben vagy bizományi üzletekben cseréltek gazdát. Nyoma volt annak, hogy ki adott fel egy apróhirdetést, aki pedig a boltokba vitt be árut, azoknak fel kellett írni az adatait. Ez változott az internetes apróhirdető oldalak megjelenésével, amelyek közül mára a Facebook Marketplace lett a legnépszerűbb.

A helyzet annyira elharapózott, hogy Perrysburg képviselője kezdeményezte az ohiói törvényhozásban, hogy az internetes apróhirdetési oldalakon igazolniuk kelljen a személyazonosságukat azoknak, akik az államban élő személyeknek adnak el dolgokat. A törvényt december 8-án elfogadták. Az NBC News szerint más államokban és szövetségi szinten is napirenden vannak hasonló jogszabályok.

Nyitókép: Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója az amerikai szenátus kereskedelmi bizottságának távmeghallgatásán 2020. október 28-án – Fotó: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

#Külföld#facebook#marketplace#amerikai egyesült államok#lopás#orgazdaság

Címlapról ajánljuk