Híradó

Titok maradhat, hogy mennyit fizetett az állam a napelemparkért, ami Tiborcz István üzleti köréhez köthető

Vorák AnitaVorák Anita

2024. június 15. 18:37

Olyan napelemparkot vásárol az állam, ami Tiborcz István üzleti köreihez köthető, ezt a 444 vette észre a Gazdasági Versenyhivatal oldalán megjelent közleményben. Hogy mennyit fizetnek érte, azt az MVM nem árulta el. Az biztos: év eleje óta az államnak elővásárlási joga van a napelemparkokra, és ha van más vevőjelölt, a legmagasabb kialkudott áron kell megvenniük azokat. Az MVM azt írta: mindez a zöld átállást segíti.

Ameddig a szem ellát, napelemek sorakoznak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspöki határában. A park magánvállalkozásban épült 2016 után, de hamarosan állami tulajdonba kerül. Ezt a 444 vette észre a Gazdasági Versenyhivatal oldalán megjelent tájékoztatásban.

Adnan Polat volt az egyik első tulajdonosa a tiszapüspöki napelemparknak. A török üzletember Gül Baba türbéje átadásán is feltűnt már a miniszterelnök mellett. A napelemparkot azóta többször is eladták.

Most egy magántőkealap az egyik tulajdonosa. Hogy ez pontosan kié, az nem nyilvános, de ugyanarra a címre van bejegyezve, ahol Tiborcz István több vállalkozása is működik. Kerestük őt, hogy megtudjuk, van-e tulajdonrésze a napelemparkban, de nem kaptunk választ. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a vásárlás akkor lehet jó üzlet az államnak, ha kedvező áron tudják megvásárolni a napelemparkot.

„Az év elején született egy kormányrendelet, amelyben elhatározták, hogy az államnak minden Magyarországon épült napelemes erőműre elővásárlási joga van. Tehát bárki, aki el kívánja adni az erőművét, akkor megteheti az állam, hogy a kialkudott vételáron elviszi. Tehát ha van egy magasabb ajánlat, akkor mindig a legmagasabb ajánlati áron kell az államnak megvásárolnia” –  mondta az RTL Híradónak a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Jenő.

Az MVM-től és a kormánytól nem kaptunk választ arra, hogy mennyiért vásárolják meg ezt a napelemparkot. Csak annyit írtak, hogy folyamatosan bővítik a megújuló energiatermelési kapacitásukat, és ez hozzájárul a zöld átmenet elősegítéséhez. A Transparency Magyarország szerint lehet, hogy soha nem is fogjuk megtudni, mennyibe került ez az államnak, mert a villamosenergiához kötődő beruházásokat néhány éve kivonták a kötelező átláthatósági szabályok alól.

Ha közérdekű adatigénylést nyújtanánk be, akkor sem lenne köteles a villamos művek megválaszolni azt, hogy mennyi pénzből és milyen megfontolásból vásárolták meg ezt a napelem parkot.

– mondta Ligeti Miklós, a Transparency International-től.

A korrupcióellenes szervezet szerint a kormányzati irodaberuházásokhoz hasonlít ez az ügylet. Az RTL Híradóban is beszámoltunk róla, hogy az állam Budapesten három helyszínen nagyjából 600 milliárd forintért vásárol még épülő irodaházakat Tiborcz Istvánhoz és Garancsi Istvánhoz köthető vállalkozásoktól.

Azt tapasztaljuk, hogy az elithez tartozó üzletemberek kétséges megtérülő beruházásait – megmentve a veszteségtől az üzletembereket – az állam adófizetői pénzből kivásárolja

– jegyezte meg Szigeti Miklós. 

Megkérdeztük a kormányt és a Magyar Villamos Műveket is arról, hogy szempont volt-e a döntés előtt az, hogy a tiszapüspöki napelempark a miniszterelnök vejének üzleti köréhez tartozik. Erre a kérdésünkre nem válaszoltak. 

#Híradó#Videó#politika#napelempark#tiborcz istvan#mvm

Címlapról ajánljuk