Híradó

Átrendeződést hozhat az EP-választás, a hagyományos pártok ihatják meg a levét

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. április 17. 18:14

Hivatalosan 3 nap múlva indul a választási kampány, de már most elkészült az első uniós mandátumbecslés a korábbi hazai közvélemény-kutatások alapján. Eszerint Magyar Péter pártja három mandátumot szerezhetne az EP-választáson, a Fidesz-KDNP pedig az eddiginél kettővel kevesebb, 11 képviselőt küldhetne Brüsszelbe. A Híradónak nyilatkozó választási szakértő szerint az emberek elfordultak a hagyományos parlamenti pártoktól.

A DK, az MSZP és Párbeszéd ellenzéki pártszövetsége már vasárnap megtartotta kampánynyitó rendezvényét. A hivatalos választási kampány azonban csak most szombaton, április 20-án indul. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint 

az európai parlamenti választási rendszer a hazainál sokkal egyértelműbb és arányosabb.

„Mindenki mandátumot szerezhet, aki 5 százalék fölött teljesít, tehát azon pártok között, amelyek ezt a bejutási küszöböt megugorják, többé-kevésbé arányosan osztják el a Magyarországnak járó 21 mandátumot” – magyarázta László Róbert

A Political Capital választási szakértője hangsúlyozta, az elmúlt 4 EP-választást követően már kiderült, hogy az eredménynek mindig van belpolitikai hatása.

Az ellenzéki oldalon máris beindult egy átrendeződés Magyar Péter felbukkanásával, és leginkább az ő választási eredménye lesz a döntő abban, hogy ez hosszú távon hogyan alakulhat át

– mondta a szakértő.

Magyar Péter akkor még nem létező pártjának támogatottságát március végén, április elején mérte a Nézőpont és a Republicon. A biztos pártválasztók közül akkor 13-15 százalék szavazott volna rá az EP-választáson. A magyar közvéleménykutatók akkor mért eredményei alapján most egy uniós mandátumbecslés is készült.

Eszerint a Fidesz az 5 évvel ezelőtti 12 helyett most 10, a KDNP pedig 1 mandátumot szerezne. Magyar Péter pártja, a TISZA 3 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, ahogy a Demokratikus Koalíció is. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 2, míg a Momentumnak és Mi Hazánknak egy-egy képviselője lehetne.

A mandátumbecslést közlő brüsszeli hírportál szerint az adatok azt mutatják, hogy a TISZA párt elsősorban nem a Fidesztől, hanem az ellenzéki pártoktól venne el szavazatokat. Ez hasonlóan látja a Választási Földrajz nevű elemzői Facebook-oldal szakértője is.

Az influenszertüntetés óta egyértelműen látszik, hogy nagyon aktív a kormánnyal kritikus választói társadalmi csoport, ugyanakkor el is fordultak a hagyományos parlamenti ellenzéki pártoktól és szinte pánikolva keresik az alternatívákat velük szemben

– értelmezi az eseményeket Bódi Mátyás, a Választási Földrajz elemzője.

Hozzátette, az emberek általános kiábrándultságát mutatja az is, hogy nő a Kutyapárt támogatottsága, és a felmérések szerint akár 2 képviselőjük is lehet az Európai Parlamentben.

#Híradó#Videó#Belföld#ep-választás#európai parlament#választás#kampány#pártok#magyar péter#fidesz#dk#top hírek#Európa

Címlapról ajánljuk