Híradó

Durva drágulást hozhat a benzinkutakon és az egyszámjegyű inflációt is veszélyezteti az újabb háború

Kéri BarnaKéri Barna

2023. október 14. 18:22

90 dollár fölé emelkedett a világpiacon az olajár az izraeli háború kitörése után. Ez nagyjából 5 százalékos drágulás néhány nap alatt. GKI Gazdaságkutató előrejelzése szerint már egy ekkora emelkedés is veszélybe sodorhatja a kormány inflációs célját, azaz, hogy a pénzromlás üteme év végére egyszámjegyű legyen. Balogh József energiapiaci szakértő azt mondja: ha nem sikerül elkerülni, hogy a háború továbbterjedjen a térség országaira, akár a duplájára is nőhet az olajár. A kormány az RTL Híradó kérdésére azt közölte: rendszeresen egyeztetnek az Ásványolaj Szövetséggel az üzemanyagárak alakulásáról.

Bibliai utalással az özönvízhez hasonlította az inflációt a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában. „Itt egy olyan mértékű nemzetközi inflációs özönvízzel álltunk szemben, amit a maga kis vödreivel a jegybank nem tudott fölfogni” – mondta Orbán Viktor egy nappal ezelőtt.

Ajánló: Orbán Viktor: Brüsszel biztonsági kockázatot jelent

A nagy világvallások által „szent földnek” tartott Izraelben kitört háború újabb – a miniszterelnök megfogalmazása szerint – „inflációs özönvizet” zúdíthat Magyarországra.

Balogh József energiapiaci szakértő arra emlékeztetett, hogy amikor 1973-ban Egyiptom megtámadta Izraelt, az világméretű energiaválságot okozott, mert az olajárak az égbe szöktek, konkrétan megnégyszereződtek. Bár Izrael nem olajtermelő ország, a területén áthaladó vezetékek rendkívül közel esnek a mostani válsággóchoz, és kérdés, hogy a legerősebb közel-keleti hatalom, Irán bekapcsolódik-e a harcokba.

Egyetlen egy kérdés van. Sikerül-e valakinek vagy valakiknek Iránt belekeverni ebbe a dologba. Irán ugyanis a világ egyik legnagyobb olajtermelője, és ő kontrollálja az öblöt, az öbölbe befelé és kifelé menő tankerhajók útját

– mondta Balogh József az RTL Híradónak.

Balogh József előrejelzése szerint a negatív forgatókönyv esetén kilőhetnek a világpiaci árak, amelyek a Hamász támadása után már így is jelentősen, hordónként 90 dollárig emelkedtek. „Ha marad ez a lokális szörnyűség, ez az emberi tragédia, annak az olajárra már több hatása feltehetőleg nem lesz, mert a kereskedők a múlt héten beárazták a bizonytalanságot” – mondta.

A GKI számításai szerint azonban már a jelenlegi drágulás is hatással van a magyarországi inflációra.

Meg tudja gátolni adott esetben, hogy egyszámjegyűre olvadjon, vagy jelentősen 10 százalék alá menjen az infláció

– mondta Molnár László.

A GKI vezérigazgatója szerint, ha ezen a szinten marad az ár, az összeadódik a januárban várható további hatásokkal, ez pedig tartósan emelheti az inflációt.

A kormány emelni akarja az adótartalmát az üzemanyagnak, ez körülbelül 40 forint nagyságrend, ezzel együtt egy olajáremelkedés és egy forintgyengülés bőven 700 forint fölé viheti az üzemanyagárakat

– tette hozzá Molnár László.

A kormány az RTL Híradó kérdésére azt közölte: a kormány év végére egy számjegyűre fogja csökkenteni az inflációt. Hozzátették: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tanácsára a kormány rendszeresen egyeztet a Magyar Ásványolaj Szövetséggel – így a Mol-lal is – a hazai és nemzetközi árak alakulásáról. A minisztérium szerint a Mol a tárgyalásokon megerősítette: továbbra is eltökélt a regionális szinten versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

#Híradó#Videó#izrael#háború#infláció#olajár

Címlapról ajánljuk