Híradó

A vásárlási szokásokat is megváltoztatta a pénztelenség, és a helyzet még nem javul

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. október 1. 18:00

Elfogyott az emberek pénze – ez látszik egy a héten megjelent, reprezentatív felmérés adataiból. Eszerint a magyarok 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletek finanszírozása is gondot jelent, további 28 százalék pedig már csak azt veszi meg, amit muszáj. Az egyik kiskereskedelmi lánc ügyvezetője is arról beszélt egy konferencián, hogy a boltválasztásnál már a legfőbb szempont az ár, és egyre kevesebbet vásárolnak az emberek. A KSH augusztusi adataiból pedig az látszik: tovább csökken az áfabevétel.  

Kökény István betegségei miatt dolgozni nem tud, így olyan hónap is van, amikor 20 ezer forintból kell kijönniük a lányával.

„Hónap vége? Hát az a leghúzósabb. Van egy nagy lányom, a lányomnak a nővére, és ő szokott egy picit segíteni.”

Tartalékuk nincs, ha elromlik valami, azt megpróbálja ő megszerelni. Váratlan kiadás nem fér bele. De sokszor még a 3000 forintos gyógyszere sem.

„Nem nagyon jut gyógyszerre, és inkább fáj, fáj, de nem bírom megvenni, inkább azt nézem, hogy a lány egyen.”

A Médiamarkt által megrendelt reprezentatív kutatás szerint nem csak Kökényék élnek az országban egyik napról a másikra. 

A felmérésben résztvevők 19 százaléka mondta azt, már a legalapvetőbb dolgokat is nehéz megvennie. További 28 százalék pedig azt állította: csak azt veszi meg, amit feltétlenül szükséges. A válaszadók csaknem fele érzi úgy, a pénzügyi helyzete folyamatosan romlik. Az is kiderül, hogy 10-ből 9-en visszavettek a költéseikből.

Ezt látja a Spar ügyvezető igazgatója is. Egy konferencián arról beszélt: kevesebbet vásárolnak az emberek, és akkor sem a márkás termékeket, hanem azt, ami olcsó. És boltot is az árak alapján választanak.

„Korábban az egyik első helyen az volt, hogy mindent megkapok egy helyen meg útközben van, gyorsan elérem. Ezeket a szempontokat most mindenki elfelejtette, a legfontosabb az ár, ár, ár” – fejtette ki Heiszler Gabriella a közgazdász vándorgyűlésen.

Kökény István is éppen így vásárol.

Mindig a legolcsóbbat. Ha kerül valami 300 forintba, akkor azt vesszük meg, nem a 600 forintosat.

A gazdaságfejlesztési minisztert még júniusban meglepte, hogy egy év alatt több mint 10 százalékkal zuhant a boltok forgalma. Akkor azt mondta, meg kell fordítani a tendenciát.

„Ez sokk, egy fogyasztási sokk. Ez nem minden esetben jó” – mondta Nagy Márton

A pénzügyminisztérium adatai szerint azonban tavalyhoz viszonyítva augusztusban is csökkent az áfabevétel, vagyis továbbra sem jött meg a magyarok vásárlási kedve.

#Híradó#Videó#szegénység#áfa#vásárlási kedv#spórolás

Címlapról ajánljuk