Híradó

Már szaktudást igénylő munkákra is Ázsiában keresnek embert a magyarországi munkáltatók

Vorák AnitaVorák Anita

2023. augusztus 5. 18:51

Már nemcsak betanított munkára, de szaktudást igénylő állásokra is külföldön keresnek embert a hazai munkáltatók. Az RTL Híradónak nyilatkozó álláspiaci szakértő szerint a Fülöp-szigeteken, Kirgizisztánban és távolkeleti országokban toboroznak Magyarországra. A Világgazdaság úgy számol: a következő években 2-300 ezer vendégmunkásra is szükség lehet. A kormány szerint csak annyian kapnak munkavállalási engedélyt, ahány betöltetlen álláshely van.

Két gyár már épül a nyíregyházi ipari parkban, és hamarosan egy harmadikba is belekezdenek. Akárcsak a közeli Debrecenben, itt is akkumulátorokat készítenek majd – a kormány szerint főleg magyar munkások.

Úgy gondolom, hogy ott van bőven elegendő munkaerő ahhoz, hogy magyar munkásokkal ezeket a feladatokat el lehessen látni. Ha pedig nem, akkor azt is látjuk, akár kívánatosnak tartjuk ezt a folyamatot, akár nem, hogy Kárpátaljáról is sok magyar érkezik

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón. Orbán Viktor is arról beszélt az év elején, hogy a munkaerőpiaci tartalékokat és a határon túli magyarokat mozgósítanák az új munkahelyekhez.

Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz ötszázezer új munkaerőre

– hangzott el a márciusi gazdasági évnyitón.

A Világgazdaság úgy számol, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján akár 200-300 ezer vendégmunkás is érkezhet a közeljövőben. A parlament nyár közepén olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy novembertől nem szomszédos országokból is érkezzenek Magyarországra munkavállalók.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint azért keresnek távoli országokból munkavállalókat, mert a környező országokból inkább Nyugat-Európába mennek az emberek.

Elsősorban Ázsiából toboroznak a magyar kölcsönzőcégek, a Fülöp-szigetek az elsőszámú célpont, de Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából, és az utóbbi időben Kirgizisztánból is toboroznak munkavállalókat

– mondta Karácsony Zoltán, a HR Portál szakújságírója. Hozzátette:

két kézzel kapkodnak a nyugat-európai munkáltatók is a magyar szakmunkások iránt. A targoncás pozíció például hiányszakma lett Magyarországon, és ezért kell más forráshoz nyúlni.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője szerint a vendégmunkások le fogják nyomni a magyarországi béreket, olyan irányba megy el a magyar gazdaság, ahol nem a magyar munkavállalók bérei és helyzete javul. A kormány a Híradó megkeresésére azt válaszolta: annyi vendégmunkás kaphat határozott időre és szabályozott keretek között munkavállalási engedélyt, amennyi betöltetlen álláshely van.

#Híradó#Videó#Gazdaság#vendégmunkások#toborzás#rtl#top hírek

Címlapról ajánljuk